Kendini gizleyen rekortmenler

 

08.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kendini gizleyen rekortmenler

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 08 Nisan 2006 Cumartesi - Hürriyet

KİM mi? Hangi birisi... O kadar çok ki!..

Geçen yıl, vergi rekortmenleri listesine giren ilk 100 kişiden 22'si, adının gizlenmesini istemişti. Bu yıl, sayı arttı ve 28'e çıktı!..

En çok vergi ödeyen doktorlar listesine bakıyoruz; listenin birinci sırasında yer alan doktor, adının gizlenmesini istemiş. Kira geliri nedeniyle, en çok vergi ödeyen mükelleflerin listesine bakıyoruz; ilk 6 kişiden 4'ü, avukatlarda ise, ilk 10'a girenlerin 3'ü, adının gizlenmesini istemiş.

İLGİNÇ BİR TABLO

Hem de nasıl... Mükellef, en çok vergi ödeyenler listesinde "Aman adımı açıklamayın, gizli tutun" diyor. Belli ki bir şeylerden çekiniyor... Üstelik, adının gizli tutulmasını isteyenlerin sayısı, her yıl giderek artıyor.

Olayın bir nedeni olmalı. Acaba ne?

Yabancı ülkelerde, örneğin ABD'de, en ufak bir olayda adam "Ben, vergi mükellefiyim" diye atılıyor. Bizde ise, "vergi rekortmenleri" bile, kendini gizliyorlar. Acaba niye?

İstanbul birincisine bakıyoruz... En çok vergi ödeyen Aydın Doğan. En çok vergi ödeyen ilk 20 kişiye bakıyoruz; 7'si Sabancı, 3'ü de Koç ailesinden yani ilk 20'nin yarısı Koç ve Sabancı ailesinden... Vergi rekortmeni ilk 100 kişinin ise 21'i Koç ve Sabancı ailesinden... Hemen ardından, ilk 100'e bütünüyle bakıyoruz; 28'i, adının gizlenmesini istemiş!..

Bu nokta, çok önemli... İftihar edilecek bir durum, niye gizleniyor? Yoksa, haklı nedenler mi var?

LİSTEDE ADI OLMAYANLAR

Türkiye genelinde, vergi rekortmenleri listesine bakıyoruz. Liste birincisi Aydın Doğan, 8 milyon dolar civarında gelir vergisi ödemiş.

Peki... Diğerleri nerede? Çok daha zengin olanları soruyoruz. Onlar nerede?

Kimler mi? Kimler olacak, yıl boyu adlarını ezberlediğimiz kişiler.

Adam özelleştirme ihalesine girmiş, 100 milyon dolar hatta 300 milyon doları bastırmış. Listede adı yok!.. Futbol kulüplerinin başkan ve yöneticileri... 10 milyon dolar, 20 milyon dolar bağışlamış, vergi rekortmenleri listesinde ilk 100'de bile adı yok!.. Düğünlerde, havaya onbinlerce dolar saçanlar, gazete ve dergilerin sosyete sayfalarında rastladığımız, bir giydiğini bir daha giymeyen, o ülke senin bu ülke benim gezenler, milyonlarca dolarlık mücevherleriyle ona buna hava atanların, listede adları yok!..

Bunlar belki de "Listenin beşinci sırasında ya da 12. sırasında adının açıklanmasını istemeyen biri var ya o işte benim!.." diyecekler.

Nasıl, tam fıkra gibi değil mi?

KUŞ YEMİ

Adam, elinde bavulla gümrükten geçiyormuş. Gümrükçü sormuş:

- Bavulda ne var?

- Kuş yemi.

- Peki... Açar mısınız, bir bakalım.

Adam bavulu açmış; içinde pırlantalar, elmaslar... Gümrükçü sormuş;

- Hani kuş yemi vardı?

- Valla, ben önlerine koyarım, yerlerse...

Evet... Vergide, fıkra gibi bir olay yaşıyor, karikatür gibi de tablo görüyoruz!

Bir başka doğru da şu; 2005 yılında, ilk 100'e girenlerin ödediği vergi, 2004'e kıyasla yüzde 16,4 gerilemiş. Vergiler ise, dolaylı geliyor. Dolaylı vergiler sürekli artıyor, dolaysız vergiler azalıyor. 2005 yılında toplanan her 100 YTL verginin, 70 YTL'si dolaylı vergi olmuş. Dolaylı vergiyi de genellikle dar ve orta gelirli halk ödüyor.

Bu da bir başka gerçek ve bir başka rekor!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) - 281 85 26 -281 85 30-325 71 21

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 867

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kendini gizleyen rekortmenler