Şirketlerin gayrimenkul ve iştirak satması için son haftalar

 

25.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirketlerin gayrimenkul ve iştirak satması için son haftalar

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 25 Mayıs 2006 Pembe - Hürriyet

YAKLAŞIK yedi aydır, "Bugün yarın çıkacak" denilen, Kurumlar Vergisi Yasası'nın, birkaç haftaya kadar çıkması söz konusu.

Aylardır, bu yasanın 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği, ısrarlı bir şekilde açıklanıyor. Ancak yasanın geriye dönük olarak, bütünüyle 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe girmesi mümkün değil. Örneğin, "gayrimenkul ve iştirak hissesi satışları" ile ilgili, yüzde 100'lük istisnayı yüzde 75'e indiren yeni düzenlemenin, geriye dönük olarak 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi mümkün değil.

OLAY NE?

Bu yazıyı okuduğunuz tarihte yürürlükte olan yasa maddesine göre;

Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan, iştirak hisseleri ve gayrimenkullerinin, satışından doğan ve sermayeye eklenmesine karar verilen kazançları,

1. Kurumlar vergisinden müstesna tutuluyor (KVK. Md. 8/12).

2. Gelir vergisi stopajına (vergi kesintisine) tabi tutulmuyor.

3. Katma Değer vergisinden, müstesna tutuluyor (KDV K. Md. 17/4-r)

Bu yazıyı okuduktan sonra işlemlere başlayıp, yukarıda sıralanan vergi avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Ancak, bunun için birkaç haftalık zamanınız var. Yeni Kurumlar Vergisi Yasası çıktıktan sonra, olay değişiyor.

NE OLACAK?

Yeni düzenlemede, kurumların gayrimenkul ve iştirak hissesi satışlarında uygulanan tam istisna yani yüzde 100'lük istisna, yüzde 75'lik kısmi istisnaya dönüştürülüyor.

Buna göre; kurumların, en az iki tam yıl süre ile aktiflerinde yer alan gayrimenkuller ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazancın, yüzde 75'i kurumlar vergisinden müstesna olacak. Yüzde 25'lik kısım ise, kurumlar vergisine tabi olacak. KDV istisnası yine devam edecek.

Yukarıdaki düzenlemenin, geriye dönük yani 1 Ocak 2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi mümkün değil. Çünkü 2006 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan hatta Mayıs aylarında, gayrimenkul ya da iştiraklerini satan kurumlar, yürürlükteki yasa maddesi uyarınca, yüzde 100'lük kurumlar vergisi istisnasından yararlandılar. Şimdi bunlara; "Niçin yürürlükteki yasa maddesine göre hareket ettiniz, çıkacak yasa maddesine göre hareket edecektiniz" denilemez.

Bu nedenle, en az iki tam yıl süre ile aktiflerinde kayıtlı olan; gayrimenkulü ve iştirak hissesi bulunan kurumlar, bunları satmayı düşünüyorlarsa, yüzde 100'lük istisnadan yararlanabilmeleri için, gayrimenkullerini ve iştirak hisselerini bir an önce elden çıkarmalarında yarar var. Aksi halde, yani yeni yasa çıkıp yürürlüğe girdikten sonra, gayrimenkullerin ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazancın, yüzde 75'i kurumlar vergisinden müstesna tutulacak, kalan yüzde 25'i kurumlar vergisine tabi olacak.

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi, şu günler, kurumların gayrimenkullerini ve iştirak hisselerini elden çıkarmaları için sayılı günler. Acele etmekte yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 763

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirketlerin gayrimenkul ve iştirak satması için son haftalar