Hangi bakanın dediği doğru?

 

12.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hangi bakanın dediği doğru?

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 12 Temmuz 2006 Çarşamba - Hürriyet

GEÇTİĞİMİZ hafta, Turizm Bakanı ile Başbakan Yardımcısı, aynı konuda birbirinin aksine açıklama yaptılar.

Açıklamalar, "Acaba hangisi doğru?" sorusunu beraberinde getirdi. Özellikle turizmcilerin kafası çok karıştı.

TURİZM BAKANI

Geçtiğimiz çarşamba, Turizm Bakanı Attila Koç, turizmcilere yıllardır bekledikleri "Turizmde KDV yüzde 8'e iniyor" müjdesini verdi.

Dünyanın hiçbir yerinde, turizm sektöründe yüzde 18 KDV olmadığını belirten Koç, 1 Ocak 2007'den itibaren, KDV oranının yüzde 8'e düşürüleceğini, bu indirimle birlikte, turizmcilerin rahatlayacağını ifade etti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI


Turizm Bakanı'nın, Dünya Gazetesi'ne yaptığı yukarıdaki açıklamanın ertesi günü, konuyla ilgili bir soru üzerine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullatif Şener; turizmde KDV oranının indirilmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Arka arkaya yapılan bu açıklamalar, turizmcilerin kafasını karıştırdı. Sektördeki olumlu beklentiler, yerini belirsizliğe bıraktı.

Herşeye rağmen bir süre bekledik, Bakan Koç nedense bu konuda açıklama yapmadı.

İki bakan, aynı konu ve iki farklı açıklama...

Belli ki iki bakandan birinin dediği doğruydu.

Peki... Doğru olan hangisiydi?

ORAN OLAYINDAKİ GERÇEK

Konunun asıl muhatabı olan Maliye Bakanı, bu tartışmalardan uzak durmayı tercih etti.

Başbakan da 1.5 yıl önce, Antalya'da yaptığı bir konuşmada, turizmde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirileceğini açıklamıştı. Bir süre bekledik. İlginç bir gelişme oldu ve tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve çantada KDV indi. İndirim beklenen turizm KDV'si ise aynı kaldı.

Yabancı ülkelere gittiğimizde bakıyoruz, neredeyse hiçbirinde ayakkabı, çanta ve hazır giyim, indirimli oranda KDV'ye tabi değil. Normal KDV oranı neyse, o uygulanıyor.

Sonra, yabancı ülkelerde, turizme uygulanan KDV'ye bakıyoruz; İsviçre'de yüzde 3.6, Portekiz'de yüzde 5, Fransa'da yüzde 5.5, Hollanda'da yüzde 6, Polonya ve İspanya'da yüzde 7 uygulanıyor. Yunanistan, Finlandiya, İtalya, İsveç, Macaristan ve İrlanda, düşük oranlı KDV'nin uygulandığı diğer ülkeler.

YANLIŞLIK NEREDE?

Yanlışlık ya diğer ülkelerin tamamında ya da bizde...

Fransa, normal KDV'yi yüzde 19.6, turizme gelince yüzde 5.5, Hollanda normal KDV'yi yüzde 19, turizmde yüzde 6 olarak uyguladığına göre, herhalde bir bildikleri var. Kuşkusuz diğer ülkelerinde...

Turizm, ihracattan sonraki en önemli döviz kaynağımız. Son zamanlarda turizmciler, kendilerini "üvey evlat" gibi hissediyorlar.

Biraz sevgiye, ilgiye ve KDV indirimine ihtiyaçları var.

Bir kez daha hatırlatalım istedik...

Yöneticinin 3.19 YTL'lik işkencesi bitti

APARTMAN yöneticileri, hadi gözünüz aydın. Beklediğiniz yasa çıktı...

Kaldırdık, kaldırıyoruz, Meclis'te kabul edildi ama veto edildi, yeniden kabul edildi vs. derken, büyük bir sorun (!) çözümlendi. Kapıcı ücretlerinin, 3.19 YTL'lik damga vergisi 29 Haziran 2006 tarih ve 5535 sayılı Kanun ile Resmi Gazete'de yayım tarihi itibariyle kaldırıldı. İnanmayanlar 8 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete'ye bakabilirler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 595

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hangi bakanın dediği doğru?