Kiracıya yıllık yüzde 120 gecikme faizi olur mu

 

14.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kiracıya yıllık yüzde 120 gecikme faizi olur mu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 14 Ekim 2006 Cumartesi - Hürriyet

BAŞLIKTA kiracıya dedik ama mal sahibinin durumu da farklı değil.

Yıllık enflasyonun yüzde 5-6 olarak hedeflendiği, şu anda da yıllık yüzde 10 civarında seyrettiği günümüzde, kiracı ya da mal sahibi, apartman aidatını ödemediğinde, aylık yüzde 10 yıllık yüzde 120 gecikme tazminatı alınıyor.

Olayın bir başka ilginç boyutu da şu; kiracı konut ya da işyerine ait aidatı ödemezse, bu aidat, malsahibinden aylık yüzde 10 faiziyle istenebiliyor.

YASA NE DİYOR?

Gayrimenkulün, genel giderleri ve bu giderlere katılma, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesinde düzenlenmiş.

Bu maddeye göre, kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa, eşit olarak,

b) Gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderleri ile bu giderler için toplanacak avansa, "kendi arsa payı oranında" katılmak zorundalar.

c) Gider ve avans payını ödemeyen kiracı ya da kat maliki hakkında, dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir.

Ödemenin gecikmesi nedeniyle, geciken günler için aylık yüzde 10 hesabıyla, "gecikme tazminatı" istenir.

MAL SAHİPLERİ DİKKAT

Kiracının aidatları ödemediği durumlarda, yönetim mal sahibini bulur ve ödenmeyen aidatları ondan ister. Nedenine gelince, kat maliki, gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor (Md.22). Ancak Yargıtay’ın kararlarına göre, aylık yüzde 10’luk gecikme tazminatının mal sahibinden istenebilmesi için, mal sahibine; kiracısı tarafından aidatların ödenmediğine dair bir tebligat yapılması gerekir.

Kiracının, işyerini ya da konutu terk edip gitmesi ve geride 5-6 aylık, ödenmemiş aidat bırakması durumunda, bu aidatlar, mal sahibinden alınır. Mal sahibinin, ödemeye yanaşmaması durumunda, hakkında icra takibi yoluna başvurulabilir hatta malvarlığına haciz bile konabilir.

Bu nedenle, mal sahiplerinin, yöneticiye ya da kiracısına, aidatların ödenip ödenmediğini arasıra sormalarında yarar var.

Mal sahibinin, gayrimenkulünü kiraya verirken; gayrimenkule verilecek zarar, ödenmeyen kira, aidat ve benzeri giderler karşılığı, makul bir kaparo alması, sorunu önemli ölçüde ortadan kaldırabilir.

YÜZDE 120 FAİZ İNMELİ

Kamu alacaklarına bile aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 30 "gecikme zammı" uygulanırken, zamanında ödenmeyen konut ya da işyeri aidatına, aylık yüzde 10, yıllık yüzde 120 faiz uygulanması doğru değil.

Yıllar önce, enflasyonun yıllık yüzde 80-90 ya da 50-60 olduğu dönemde, yıllık yüzde 120 olarak uygulanan bu oranın, yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 10 olduğu ve yüzde 5-6’ya indirilmesinin hedeflendiği günümüzde, aşağı çekilmesinde yarar var.

Bu konuda bir yasa değişikliği yapılması ve geciken aidatlara örneğin, aylık yüzde 2-3 civarında bir oran uygulanması, sorunu çözebilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1105

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kiracıya yıllık yüzde 120 gecikme faizi olur mu