Yurt dışına çıkışta iki ince nokta

 

19.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurt dışına çıkışta iki ince nokta

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 19 Ekim 2006 Perşembe - Hürriyet

BAYRAM tatili nedeniyle ya da başka nedenle, yurt dışına çıkacak olanların, dikkat etmeleri gereken noktalar var.

Bunlardan, özellikle ikisi çok önemli...

CEBİNİZDEKİ DÖVİZ

Yürürlükteki mevzuata göre, yurtdışına çıkan bir kişi, en fazla 5 bin ABD doları ya da eşiti kadar efektif (yani banknot şeklindeki yabancı ülke parasını) beraberinde yurt dışına çıkarabiliyor.

Yıllar önce belirlenen bu tutar hala 5 bin ABD doları olarak yürürlükte...

Yurt dışına 5 bin ABD doları ya da eşiti kadar başka bir ülkenin dövizini (örneğin Euro, Sterlini), yurt dışına "izinsiz olarak" çıkartırsa, aşan kısma el konuluyor.

Buna göre; yurt dışına çıkarken beraberinde 30 bin ABD doları götüren bir kişinin, bu durumu tespit edildiğinde, 25 bin dolarına el konuyor. Başka bir anlatımla bu 25 bin dolar "müsadere" ediliyor. Ayrıca, müsadere edilen döviz tutarı kadar, fiil teşebbüs halinde ise, yarısı kadar "ağır para cezası" uygulanıyor.

KREDİ KARTI VE HAVALE

Aynı kişi, yurt dışına çıkarken beraberinde, örneğin 4 bin dolar çıkarsa ve yabancı ülkede, kredi kartı ile 40 bin dolar harcarsa, hakkında herhangi bir işlem yapılamıyor.

Öte yandan, banka aracılığıyla, yurt dışına 40 bin dolar hatta 400 bin dolar, havale gönderirse, hakkında yine herhangi bir işlem yapılmıyor. Ancak 50 bin ABD doları ya da eşiti dövizi aşan transferler, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde, ilgili banka tarafından TC Merkez Bankası'na bildiriliyor.

Hemen belirtelim, Merkez Bankası, bildirilen havale tutarı nedeniyle, herhangi bir inceleme ya da soruşturma yapmıyor.

ALIŞ-VERİŞLERİNİZ

Yurt dışında alış-veriş yaparken, alınan malların bedelinin içinde, Türkiye'de olduğu gibi, KDV'de yer alıyor. Bu KDV, Türkiye'ye dönerken iade olarak geri alınabiliyor.

Bunun için;

- Alış-veriş yaptığınız mağazadan, alış-verişinizi tamamladığınızda "Tax free form" adı altındaki KDV iade formunu düzenlemelerini talep ediyorsunuz. Bu form düzenlenirken, pasaportunuzu da gösteriyorsunuz. Ayrıca, o ülkeye giriş ve ayrılış tarihlerinize de belirtmeniz gerekiyor.

- Ardından, bilet ve pasaportlarını gösterip içeri girdiklerinde, ilgili ofis tarafından, KDV iadesi nakit ya da kredi kartı hesabına havale şeklinde yapılıyor.

- Avusturya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde, bazı büyük mağazalarda, alış-veriş sonrası KDV iadesi nakit olarak yapılabiliyor. Bu gibi durumlarda, banka kartının numarası alınıyor. KDV formu, havaalanında gümrük memuruna mühürletip, üzerinde adres yazılı zarfa konulup oradaki kutuya atılıyor. Bu yapılmazsa, iade edilen KDV, yüzde 10 fazlasıyla banka kartınızdan tahsil ediliyor.

Olay bu kadar basit... Özellikle yüksek tutarda alış-veriş yapanlar, KDV avantajından yararlanmayı ihmal etmemeli...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1061

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurt dışına çıkışta iki ince nokta