İstihdam yükünde şampiyonluğumuz devam ediyor

 

15.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İstihdam yükünde şampiyonluğumuz devam ediyor

Şükrü KIZILOT skizilot@yaklasim.com  - 15 Kasım 2006 Çarşamba - Hürriyet

TÜRKİYE'nin, "olmaz olsun böyle şampiyonluk" dedirten, çok sayıda birincilikleri var. Yeri geldikçe bunları, yabancı ülkelerle kıyaslamalı olarak yayınlıyoruz.

Bunlardan biri de, istihdam üzerindeki yükler.

Kayıt dışı istihdamın, çalışan sayısının yüzde 50'si civarında olduğu, bundan doğan vergi ve prim kaybının, 20 milyar YTL'nin üzerinde olduğu ülkemizde, istihdam üzerindeki yükler, kayıt dışılığın en önemli nedeni.

SON DURUM NE?

İstihdam üzerindeki yüklerin, çok yüksek olması, yeni bir olay değil. Yılların sorunu...

Bu konu ne zaman gündeme gelse, yetkililer, yüklerin fazlalığını kabul ediyor ve en kısa zamanda indirileceğini açıklıyorlar. Ancak, dişe dokunur bir değişiklik olmuyor.

Merak edenler için, "kesintiler toplamının, net ücrete oranı" yönüyle, son durum; AB'nin "zenginler grubu" 15'ler ve OECD ortalaması da belirtilerek, şimdiye kadar ilk kez yayınlanan yandaki tabloda gösterilmiştir.

Tablonun incelenmesinden de fark edileceği gibi, Türkiye'de, net ücretin yüzde 74'ü civarında vergi ve prim yükü var. Bu oran, brüt ücret yönünden ele alındığında, brüt ücretin yüzde 42,7'sine isabet ediyor.

Bakıyoruz, kesintilerin, net ücrete oranı bakımından AB 15 ortalaması, yüzde 46,2 OECD ortalaması ise yüzde 38,3. Bu oran, kesintilerin brüt ücrete oranı bakımından AB 15 ortalaması olarak; yüzde 31,6, OECD ortalaması olarak da yüzde 27,7.

İŞSİZLİK VE YÜKLER

Yabancı ülkelere baktığımızda, işsizliği önlemek için, istihdam üzerindeki yükleri aşağı çektiklerini fark ediyoruz. Türkiye'de ise, son olarak, gelir vergisi tarifesinde 5 puanlık oran indirimi yapıldı ama ücretliler bunun dışında tutuldu. Aksine bazı ücretlilerin vergi yükü arttı.

Ülkemizde, çalışanlar "Net ücret" üzerinden işverenle anlaştıkları için, hukuken işçinin ödemiş gözüktüğü vergi ve prim kesintilerini de genellikle işverenler üstlenmektedir. Yukarıda belirtilen istihdam üzerindeki yüke, "Kıdem tazminatı" dahil edilmemiştir. Kıdem tazminatının da eklenmesi, bu yükü daha yukarı çekebilmektedir.

İşsizliğin ve kayıt dışı istihdamın önlenebilmesi bakımından; vergi ve sigorta primi gibi yükler, OECD ortalaması hedeflenerek, belli bir takvime bağlı olarak, kademeli olarak aşağı çekilmeli. Bu arada, 49 işçiden fazla istihdam yaratanların ilave yükleri de gözden geçirilmeli.

Yoksa, işsizlik ve kayıt dışı isdihdam sorunu devam eder gider...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 720

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İstihdam yükünde şampiyonluğumuz devam ediyor