Evi çocuğa verip intifa hakkını üzerinde tutmak

 

17.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Evi çocuğa verip intifa hakkını üzerinde tutmak

Şükrü Kızılot  skizilot@yaklasim.com 17 Şubat 2007 Cumartesi - Hürriyet

BİR süre önce yayınlanan "Neriman Teyze Evin Tapusunu Kime Alacak?" başlıklı yazımızla ilgili, yüzlerce soru geldi.

Belli ki bu konu çok kişiyi ilgilendiriyor.

Okurlarımız, "Ev alırken, intifa (yararlanma) hakkını kendi üzerine, çıplak mülkiyetin de çocuklar adına alınması" olayına ilgi gösteriyorlar ancak kafalarına takılan bazı sorular da var.

Bize ilettikleri sorulara, ayrı ayrı yanıt gönderdik. En çok sorulanlara da aşağıda gruplandırarak yer veriyoruz.

ÇOCUK ÖNCE ÖLÜRSE

SORU: Annem intifa hakkını üzerinde tutup, oturduğu evi bana devretti. Peki, annem o evde otururken, ben annemden önce ölürsem ne olur? Varislerim olan eşim ve çocuklarım, eve sahip olmak için annemin ölmesini mi beklerler yoksa annemi evden çıkarıp, kendileri oturur veya satabilirler mi?

YANIT: Varisler, annenizin ölmesini beklerler. Anneniz istemediği sürece, onu evinden çıkartamaz ya da o evi kiraya veremezler.

EVİ ÖNCE ALMIŞ OLANLAR

SORU: Özellikle belli yaşın üzerinde olanların, ev alırken, intifa hakkını üzerine alıp, çıplak mülkiyeti çocukların adına almalarının avantajlarını yazdınız. Peki... Evi çok önce almış olanlar için de bir öneriniz var mı?

YANIT: İntifa (yararlanma) hakkını üzerinizde bulundurmak suretiyle, evin çıplak mülkiyetini çocuğunuza ya da çocuklarınıza satabilirsiniz.

EVİ SATMAK GEREKİRSE

SORU: Yazınızda, intifa hakkıyla Neriman Teyze'yi rahatlatmışsınız, ellerinize sağlık. Peki, bu uygulamayı yapanların, ileride evi ya da dükkanı satması gerekirse, ne yapacaklar?

YANIT: İntifa hakkı sahibinin, intifadan vazgeçmesi, çocukların da o evi satma olayında sorun çıkarmamaları durumunda, satış işlemi yapılabilir.

OĞLUM KARISINDAN BOŞANIRSA

SORU: Bana ait olan evi çocuğuma satsam, intifa hakkını ölünceye kadar kendi üzerime alsam, sağ olduğum sürece ister oturur, ister kiraya veririm. Buraya kadar çok güzel. Ancak ben yaşarken veya öldükten sonra çocuğumun eşinden ayrıldığını düşünelim (Evlilikleri 2006 yılında olmuştur. Evlenmeden önce mal ayrılığı veya edinilmiş mallara katılım gibi herhangi bir sözleşme yapılmamıştır). Çocuğumun eşi benim çocuğuma verdiğim sözkonusu evde hak talep edebilir mi? Kanunen onun hissesi olmaması için bu konuda ne yapabiliriz?

YANIT: Öncelikle oğlunuzun, eşi ile mutlu bir beraberliğinin olması ve böyle devam etmesini diliyoruz. Herşeye rağmen boşanma olursa, herhangi bir sözleşme yapılmadığı için, oğlunuzun 2006 yılında evlendikten sonra satın aldığı evin yarısı, boşandığı eşine ait olur. Bu yasadan gelen bir hak. Ancak, oğlunuza evi sattığınızda, evin bedeline karşılık ondan bir senet almışsanız veya alacağınız üzerinden bir ipotek koymuşsanız, alacağınızı talep hakkınız doğabilir.

Oğlunuzun, mutlu bir evliliğinin olması ve bu tür ince hesaplara gerek duyulmaması dileğiyle...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1003

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Evi çocuğa verip intifa hakkını üzerinde tutmak