Bu kez olay ciddi

 

01.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bu kez olay ciddi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 01 Mayıs 2007 Salı - Hürriyet

BİR kasabada, son derece haylaz iki çocuk varmış. Evlerin pencere camlarını kırmak, arabaların lastiğini patlatmak, çizmek özetle akla gelebilecek her türlü yaramazlığı yaparlarmış. Komşular da sık sık gelip, babalarına şikayet edermiş.

Baba bir gün dayanamamış, çocukları kasabanın rahibine götürüp, yardımını istemiş. O da "Sen git ben onlarla konuşurum" demiş. Ardından, dışarıda bekleyen çocuklardan büyük olanı yanına çağırıp, sormuş "Söyle bakalım, Tanrı nerede?" ses yok. Bir daha sormuş, yine ses yok. Rahip dayanamamış ve kızgın bir şekilde "Evladım, sana soruyorum. Tanrı nerede?" diye bağırmış.

Çocuk, korkmuş ve ani bir hareketle açık kapıdan fırlamış. Dışarıda bekleyen kardeşini de yanına alarak, koşa koşa eve gelmişler. Odalarına çıkıp, kapıyı da arkadan kilitlediğinde, kardeşi sormuş; "Ne oldu?"Abisi, nefes nefese yanıt vermiş; "Sorma, bu kez olay ciddi. Tanrı kaybolmuş, bizden biliyorlar!.."

SEVİMSİZ NOKTA

Fıkrada olduğu gibi, bu kez olay ciddi.

Türkiye, Cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle, sevimsiz bir noktaya geldi.

Cumhurbaşkanı, Devletin başı ve Türk milletinin birliğini temsil ediyor. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de Başkomutanı (Anayasa Md.104). TSK haklı olarak, cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde sahip olan bir kişinin, cumhurbaşkanı seçilmesini arzu ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili son gelişmeler ve bunun devamı olumsuzluklar, istenmeyen bazı sonuçlar doğurabilir. Şu aşamada, Türkiye’nin itibarını zedeleyen, çağdaş dünyadaki görüntüsünü gölgeleyen, ekonomik istikrarı tehdit eden ve siyasi yönden sevimsiz olan, bir tablo ile karşı karşıyayız. Genelkurmay’ın bildirisi ve ardından hükümetin sert yanıtı, ortamı iyice gerdi. Borsa sert bir şekilde düşerken, dolar tırmanmaya başladı. Ortaya çıkan gerginliği ve yaklaşan seçimi fark eden yerli ve yabancı yatırımcıların, frene basıp, yatırımlarını ertelemeleri söz konusu.

Ülkemizde, 70 milyar dolar civarında "emanet para" yani "sıcak para" var. Olumsuz gelişmeler devam eder ve yabancıları Türkiye’ye çeken düşük kur - yüksek faiz, doların yükselmesiyle cazibesini kaybederse, yabancıların, hiç değilse bir bölümü, paralarını alıp, başka ülkelere gidebilirler. Bu da ekonomide sorunlar yaratabilir. Türkiye, 31 milyar dolar civarındaki cari açığı, "sıcak para" ile finanse ediyor. Sıcak para çıkışı başlarsa, ekonomide hoş olmayan tablolar ortaya çıkar, birçok denge altüst olur.

NE OLABİLİR?

Şu anda gözler Anayasa Mahkemesi’nde.

Anayasa Mahkemesi bugün ya da yarın tarihi bir karar verecek. Bu kararı ile;

- Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili ilk turu iptal ederse, Anayasa gereği erken seçime gidilir ve Cumhurbaşkanı’nı yeni Meclis seçer.

- İptal kararı çıkmazsa, Abdullah Gül, üçüncü turda Cumhurbaşkanı seçilir. Ancak bu kez hükümet "hodri meydan" deyip, erken seçime gidebilir.

Görünen o ki piyasalar dalgalanmaya açık ve "erken seçim" kaçınılmaz. Kuşkusuz, seçim sonu ortaya çıkacak tablo da önemli. Bu aşamada nedense, aşağıdaki fıkra aklımıza geldi.

SEMERCİ FIKRASI

Bir köyde, eşekler semerciden çok şikayetçiymiş. Yaptığı semerlerden dolayı sırtları yara oluyormuş. "Semerci ölse de kurtulsak" diye dua ediyorlarmış. Bir gün semerci ölmüş. Yerine yeni bir semerci gelmiş ancak onun yaptığı semerlerden de sırtları yara oluyormuş. "Dua edelim bu da ölsün" dediklerinde, içlerinden biri müdahale etmiş;

"- Arkadaşlar, bu da ölürse, başka bir semerci gelecek. En iyisi biz dua edelim de Allah bizi eşeklikten kurtarsın" demiş.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 802

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bu kez olay ciddi