Vergi denetim kadrolarının yüzde 65'i boş

 

29.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi denetim kadrolarının yüzde 65'i boş

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 29 Mayıs 2007 Salı - Hürriyet

VERGİ kayıp ve kaçağının önlenmesinde, denetim olayı son derece önemli. Bütçe gelirlerinin yüzde 85'inin, vergi gelirlerinden oluştuğu ülkemizde, vergi denetim elemanı kadrolarının nedense yüzde 65'i boş!..

Hemen belirtelim, bu yeni bir olay değil, yıllardır böyle.

Vergi denetim elemanlarının kadro sayısı ve doluluk oranları, Tablo-I'de gösterilmiştir.

Tablonun incelenmesinden de fark edileceği gibi, özellikle maliye müfettişi ve hesap uzmanı kadrolarındaki boşluk çok yüksek oranda.

İşsizlik oranının üniversite mezunları arasında yüksek olduğu ülkemizde, bu kadroların doldurulması, ilk bakışta kolay gibi gözükebilir ancak bu bir anda gerçekleştirilebilecek bir olay değil. Öte yandan, sürekli olarak, denetim kadrolarının yüzde 60-70'inin boş olması da doğru bir olay değil.

KİŞİ BAŞINA İNCELEME


Maliye Bakanlığı hesap uzmanlarının incelemeleriyle ilgili sonuçlar, Tablo-II ve III'de gösterilmiştir.

Tablodan da fark edileceği gibi, 2006 yılında, aktif hesap uzmanı (HUZ) başına, ortalama incelenen matrah 65 milyon YTL, bulunan matrah farkı da 30 milyon YTL civarında.

Hesap uzmanları tarafından, son 5 yılda 32,79 milyar YTL tutarında matrah incelenmiş ve incelemeler sonucunda, 32,17 milyar YTL (incelenen matrahın yüzde 98'i oranında), matrah farkı saptanmış.

Hesap uzmanlarınca düzenlenen vergi inceleme raporları ile ilgili olarak, 2006 yılında, mükelleflerle yapılan uzlaşmalar sonucu 312,7 milyon YTL tahsilat sağlanmış.

Vergi denetimi, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi bakımından son derece önemli. Bir yandan denetim elemanı kadrolarının belli bir süreçte doldurulması, diğer yandan da nitelikli denetim elemanlarının istifa yoluyla ayrılıp özel sektöre geçmesini engelleyecek olumlu koşullar sağlanması suretiyle, denetim elemanlarının sorunlarına duyarlı yaklaşılması halinde, bundan kazançlı çıkan, öncelikle ülkemiz olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 886

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi denetim kadrolarının yüzde 65'i boş