Borca itiraz süresi 7 gün mü 30 gün mü

 

26.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Borca itiraz süresi 7 gün mü 30 gün mü

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 26 Mayıs 2007 Cumartesi - Hürriyet

BAŞLIKTA sözünü ettiğimiz borç, "ödeme emri" tebliğ edilerek bildirilen borçla ilgili.

Bilmeyenlerin olabileceğini düşünerek, ödeme emri hakkında kısa bilgi verelim. Kamu alacağını (örneğin vergi borcunu ya da SSK primini) ödemeyenlere, 7 gün içinde, borçlarını ödemeleri, ödeyemiyorsa "mal bildiriminde bulunmaları" gerektiği, "ödeme emri" ile tebliğ ediliyor.

Ödeme emri gelince, bir tarafa koyup hiç ilgilenmemek, son derece sakıncalı.

HAPİS CEZASI

Ödeme emrini alanlar, bu borcu 7 gün içinde ödeyemezlerse, aynı süre içinde mal bildiriminde bulunmalılar.

Borcunu 7 gün içinde ödemeyen kişi, mal bildiriminde bulunmadığı takdirde, "üç aya kadar hapis cezası" uygulanabiliyor. Bu nedenle, mal bildirimi olayının ihmal edilmemesi gerekiyor. Kişinin hiçbir malı olmasa dahi, yine bildirimde bulunup, bu durumunu belirtmesinde yarar var.

BORCA İTİRAZIN CEZASI

Ödeme emri ile gelen borca karşı itiraz etmeden yani dava açmadan önce iyi düşünmek gerekiyor.

Nedenine gelince, açılan dava reddedilirse, reddedilen borç tutarının yüzde 10'u oranında "haksız çıkma zammı" ayrıca ödenir.

Açılacak davalar;

1- Borcun olmadığı,

2- Borcun kısmen ödendiği,

3- Zaman aşımına uğramış olduğu

gerekçesiyle açılabilir.

Bunların dışında, bir başka gerekçe öne sürülemez. Örneğin, istenen vergi ve cezanın, hukuka aykırı olduğu ya da hatalı bir vergi incelemesine dayandığı belirtilemez. Belirtilse de göz önüne alınmaz. Dava, yukarıdaki "üç gerekçe" bakımından incelenir.

DAVA AÇMA SÜRESİ

Kendisine ödeme emri tebliğ edilenler, ilgili vergi mahkemesine "7 gün içinde" dava açmak suretiyle, borca itiraz edebilirler (6183 Sayılı Kanun Md. 58).

Ödeme emrine karşı dava açmada, dava açma süresi, bazı durumlarda 7 gün yerine, 30 gün olabiliyor. Danıştay'ın bir kararına göre;

"6183 sayılı Yasa'da yer alan düzenleme gereği, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde dava açılması gereken ödeme emirlerinin içeriğinde, başvuru yeri ve süresinin belirtilmemiş olması, Anayasa'nın 36. maddesinde öngörülen; 'hak arama hürriyetini sınırlayıcı' bir sonuç doğurmakta ve Anayasa'nın temel hak ve hürriyetlerin korunmasını düzenleyen 40. maddesine açıkça aykırılık oluşturmaktadır.

Bu durumda, ödeme emrine karşı, tebliğ tarihinden itibaren '30 gün içinde' dava açılması mümkündür (Danıştay 4. D.'nin 13.11.2006 Tarih ve E.2005/2134, K.2006/2156 sayılı Kararı. Tam metni için Bkz. Yaklaşım Dergisi, Haziran 2007, s.292-295)."

Görüldüğü gibi, ödeme emrine karşı dava açılması, ciddi bir olay. Dava açmadan önce, dikkatli bir araştırma yapmakta yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 842

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Borca itiraz süresi 7 gün mü 30 gün mü