Şirket ortağına borç KDV'ye tabi

 

21.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirket ortağına borç KDV'ye tabi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 21 Ağustos 2007 Salı - Hürriyet

BİR anonim ya da limited şirketin, ortağına faizsiz ya da düşük faizle borç vermesi iyice zorlaştı. Şirket ortağı, paraya ihtiyacı olduğunda, şirketten para çekerse, ciddi sorunlar yaşayacak.

Nedenine gelince, ortağa verilen borcun, vergi üstüne vergisi var.

KDV BOYUTU

Şirket ortağına borç para verilmesi olayında, ortaktan faiz alınmasa bile faiz geliri elde edilmiş kabul ediliyor (Kurumlar Vergisi Kanunu Md. 13).

Ortaktan elde edilen faiz de Katma Değer Vergisi'ne tabi tutuluyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ortak faiz ödemese bile faiz geliri elde edilmiş sayılıyor ve KDV uygulanıyor.

Bu konuda Danıştay ve Maliye Bakanlığı, görüş birliğinde (örneğin Danıştay 4. Dairesi'nin 24 Mayıs 2007 Tarih ve E.2006/542, K.2007/1741 sayılı; Dn. 9. D. 28.01.2004 Tarih ve E.2001/3767, K.2004/807 sayılı kararı. Maliye Bakanlığı'nın 20 Şubat 1997 Tarih ve 2081 sayılı Özelgesi. Karar ve Özelgeler için Bkz. www.yaklasim.com)

Maliye Bakanlığı şirketin, ortaklarıyla ilişkili kişilerden borç alma işleminin de finansman temin hizmeti kapsamında KDV'ye tabi olduğu görüşünde (Maliye Bakanlığı Özelgesi 13 Ağustos 2007 Tarih ve 5524-224/71888 sayılı. Bkz. www.yaklasim.com).

Borç para alma ya da verme olayının KDV'ye tabi olduğunun, çok kişi henüz farkında değil. Bu konuda dikkatli olmakta yarar var.

DİĞER VERGİLER

Ortağa, emsaline göre düşük faizle ya da faizsiz olarak borç para verilmesi olayında, üç ayrı vergi ve bunlarla ilgili cezalar var;

1. Borç veren şirket, borç verilen paranın emsal faiz getirisini gizlemiş kabul edilecek ve gizlendiği varsayılan faiz geliri üzerinden; kurumlar vergisi ve vergi ziyaı cezası kesilecek.

2. Örtülü kazanç dağıtımı yapıldığı kabul edilen yılın, son günü itibariyle, kár payı dağıtılmış sayılacak. Bu kár payı üzerinden de yüzde 15 vergi kesintisi (stopaj) ve vergi ziyaı cezası istenecek.

3. Dağıtıldığı varsayılan kar payının yarısı, yasada belirtilen sınırı (2007 yılında 19 bin YTL) aşıyorsa, gerçek kişi ortak tarafından "kár payı geliri" olarak beyan edilecek.

Şimdi bu yazımızı okuyanlar, "Şirketin yüzde 99 hissesi bana ait. Kendi paramı çektiğim için hem KDV hem de başka vergiler mi ödeyeceğim?" diye sorabilir.

Evet... Ödeyeceksiniz. Çünkü yasalar ve uygulama bu yönde.

"Dava açarım" diye düşünenlere de hatırlatalım; Danıştay da bu görüşte...

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesine göre, anonim ve limited şirketlerin; ortağına ya da ortaklarına emsaline göre düşük faizle ya da faizsiz olarak borç para vermesi halinde; kazanç tamamen veya kısmen, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılıyor.

Bu konuda hem sizin hem de şirketin başının ağrımasını istemiyorsanız, borç para olayına dikkat etmelisiniz. Eşiniz evdeki eşyaların değiştirilmesini, oğlunuz ya da kızınız kendisine otomobil alınmasını istiyorsa "Şirketten para çekemiyorum. Çekersem vergi ve cezalar gelirmiş. Kár dağıtımına kadar bekleyin" diyeceksiniz. Aynı gerekçeyi, borç para isteyenlere de söyleyebilirsiniz...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 992

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirket ortağına borç KDV'ye tabi