Emekli, ev hanımı ve özürlünün 2006 Emlak Vergisi

 

02.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli, ev hanımı ve özürlünün 2006 Emlak Vergisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 02 Mart 2006 Perşembe - Hürriyet

EMLAK Vergisi ödemeleri dünden itibaren başladı. 31 Mayıs Çarşamba gününe kadar ilk taksitin, Kasım ayı içinde de ikinci taksitin ödenmesi gerekiyor. Bununla ilgili ayrıntıları, dünkü yazımızda açıklamıştık.

Emekli, ev hanımı, işsiz ya da özürlü vatandaşların, emlak vergisi ise özellik taşıyor.

EMEKLİLER VE EV HANIMLARI

Bakanlar Kurulu’nun bir kararı uyarınca, Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan bir konuta sahip emekliler ile hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, 2006 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler. Bunların yanısıra gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemeyecekler (Bkz. 29 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2005/9827 sayılı BKK).

İndirimli bina vergisinden yararlanacak olanların, 2005 yılında, emekli aylığı dışında başka gelirlerinin ya da 15 bin YTL’yi aşan faiz, repo vb. gelirlerinin olmaması gerekiyor. Gaziler ve şehitler ile dul ve yetimlerinin, bina vergisi indiriminden yararlanabilmeleri için, herhangi bir faaliyet veya gelir koşulu aranmıyor. Bunlar her durumda, bina vergisi indiriminden yararlanabiliyorlar (Bkz. 45 No.lu Emlak Vergisi Tebliği).

ÖZÜRLÜLERE VERGİ YOK


Çok kişi farkında olmayabilir. Tek konutu olan özürlüler de 2006 yılında emlak vergisi ödemeyecekler.

5378 sayılı "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un 22. maddesi ile, Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan indirimli bina vergisi oranına ilişkin hükme, "özürlüler" deyimi eklendi. Böylece özürlülerin de indirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlanmalarına olanak sağlandı.

Türkiye sınırları içinde; yüzölçümü brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konutu olan, tek konutta hisseye veya tek konutun intifa hakkına sahip bulunan özürlüler, bu konutları için Bakanlar Kurulu’nca 2006 yılına ait belirlenen indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanacaklar. Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için, bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekiyor.

ÖZÜRLÜ BİLDİRİMİ


İndirimli bina vergisi oranından yararlanacak olan özürlüler, bir dilekçe ile birlikte, "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu" düzenleyerek (Dilekçe ve Bildirim Formu’nun internetteki www.gelirler.gov.tr adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır) ilgili belediye başkanlığına verecekler. Ayrıca özürlü olduklarını belgeleyen tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporunun aslını da dilekçeye ekleyecekler.

İndirimli bina vergisi oranından yararlanma koşullarını taşımadığı halde, gerçek dışı taahhütte bulunmak suretiyle indirimli bina vergisi oranından yararlanan özürlüler ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyen özürlülerden; alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1245

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli, ev hanımı ve özürlünün 2006 Emlak Vergisi