Benzin rafineri çıkışının yüzde 219 fazlasına satılıyor

 

17.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Benzin rafineri çıkışının yüzde 219 fazlasına satılıyor

Şükrü Kızılot -skizilot@yaklasim.com 17 Haziran 2008 Salı - Hürriyet

AKARYAKIT ürünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı, İstanbul'da 3.55 YTL'den 3.60 YTL'ye çıktı. Buna göre, rafineri çıkışı fiyatı 1.13 YTL olan benzin, bayide yüzde 219 fazlasına satılıyor.

RAFİNERİ FİYATINA YÜZDE 180 VERGİ

3,60 YTL'ye satılan benzinden 1.4765 YTL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 55 Yeni Kuruş Katma Değer Vergisi (KDV) olmak üzere toplam 2.03 YTL vergi alınıyor.

Rafineri çıkış fiyatı olan 1.13 YTL'yi, ÖTV ve KDV toplamı olan 2.03 YTL ile kıyasladığımızda, benzinde; rafineri çıkış fiyatının yüzde 180'i kadar vergi alınıyor. Nakliye, EPDK payı, bayi kárı vs. derken pompa satış fiyatı 3.60 YTL'ye çıkıyor (İlginçtir Tüpraş ve Enerji Piyasası Üst Kurulu, akaryakıtın rafineri çıkış fiyatını "devlet sırrı" gibi gizli tutuyor. İnternet sitesinde ve sorulduğunda açıklamıyor!..)

VERGİNİN DE VERGİSİ VAR

Bu arada ilginç bir durum da verginin vergisi ile ilgili.

Benzinden alınan KDV hesaplanırken, 1.4765 YTL olan ÖTV'nin de yüzde 18 KDV'si hesaplanıp, fiyata ekleniyor.

Başka bir anlatımla, 1.4765 YTL olan ÖTV'den, 27 Yeni Kuruş da KDV alınıyor. Benzinde, verginin vergisi alınmıyor olsa, benzin fiyatı 27 Yeni Kuruş ucuz olacak.

Petrol ithal eden ülkelerin tümü, ham petrolü yaklaşık aynı fiyata alıyorlar. Türkiye'de fiyatın yüksek olması "insafsız vergiler"den kaynaklanıyor.

BENZİNE YÜZDE 57 MAZOTA 85 ZAM

Fiyatlardaki artışa göz attığımızda; benzine son üç yılda yüzde 57, mazota ise yüzde 85 zam yapıldığı fark ediliyor.

Böyle olunca, geçmişte fiyat avantajı nedeniyle tercih edilen mazotun, son üç yılda yüzde 85 artarak, 3.21 YTL yükselmesi, mazotlu aracın avantajını da ortadan kaldırdı.

Zamlardan dolayı, çiftçi perişan, kamyoncu kontak kapatma eylemi yapıyor. UND ve Otobüsçüler Federasyonu isyan ediyor ama değişen bir şey yok!..

Bu arada olumlu bir haber, Kasım 2007'den bu yana benzinde 1.4765 YTL ve mazotta 0.9945 YTL olan ÖTV artırılmadı. Böyle olunca, akaryakıtın satış fiyatındaki toplam ÖTV payı, zam yapıldıkça geriliyor.

KDV tutarı ise, zam yapıldıkça artıyor. Bu arada akaryakıt fiyatı ve alınan vergiler bakımından dünya rekoru hala Türkiye'de.

Son zamanlarda bazı araçların arka camlarında "Bu araba dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor" şeklinde yazıları daha sık görmeye başladık. Vatandaş haklı tepkisini ancak böyle ortaya koyabiliyor

ETKİLENMEYEN KİM?

Bu arada, zamdan etkilenmeyen (!) biri var :

Temel'e, "Benzin fiyatına sürekli zam yapılıyor. Bundan nasıl etkileniyorsun?" diye sormuşlar. O da;

"Ben hep 50 YTL'lik benzin aldığım için, zamdan hiç etkilenmiyorum" demiş!..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 751

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Benzin rafineri çıkışının yüzde 219 fazlasına satılıyor