Veresiye satış, peşinden yüzde 14.5 ucuz olur mu

 

15.02.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Veresiye satış, peşinden yüzde 14.5 ucuz olur mu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 15 Şubat 2005 Salı - Hürriyet

BAŞLIKTA bir dizgi hatası yok. Bir mal var, o malı vadeli alanlara, üst fiyatı üzerinden yüzde 14,5 iskonto yapılıyor.

‘Ben nakit olarak ödeyeceğim’ diyenlere ise ‘yüzde sıfır iskonto’ uygulanıyor. Bu uygulama, Türkiye genelinde 10 Şubat 2005 tarihinde başladı ve halen devam ediyor.

‘Neden söz ediyorsunuz?’ diye merak edenlere açıklayalım; ilaç satışlarından söz ediyoruz. SSK’lı bir işçi, emekli, TC Emekli Sandığı mensubu bir memur ya da emekli ya da Bağ-Kur emeklisi, eczaneye gidip ilaç alıyor. İlaç bedelinin, çalışanlar yüzde 20’sini, emekliler ise yüzde 10’unu eczaneye ödüyorlar. Kalan tutarı eczane ilgili kurumdan ortalama 60 gün sonra tahsil edebiliyor. 10 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe giren, 4 Sıra No.lu 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile eczanelerin, yukarıdaki kurumların çalışanlarına ve emeklilerine KDV dahil fiyat üzerinden, yüzde 11 iskonto yapmaları istenildi. Eczaneler, vadeli bu satışları nedeniyle, yüzde 11+3,5=yüzde 14.5 iskonto yapıyorlar. Bu iskontodan çalışanlar, emekliler ve kurum ayrı ayrı yararlanıyor.

Aynı ilacı, eczaneye giden bir vatandaş peşin para ile alırsa, hiç iskonto yapılmıyor. Böyle olunca, başlıkta belirttiğimiz gibi, veresiye satış, peşinden yüzde 14.5 daha düşük fiyatla yapılmış oluyor. Buradaki yüzde 11’lik iskonto, bazı ilaçlarda daha düşük olabiliyor ama genelde iskonto oranı yüzde 11+3,5 oluyor.

ECZACILAR ŞAŞKIN

Bu arada, sayısı 23.000 civarında olan eczacılar da şaşkın vaziyetteler. ‘Olayı, bir de bizden dinleyin’ diyerek başladılar anlatmaya;

1- Yüzde 14,5 iskontoyu, zamanında parasını ödeyip aldığımız, stoklarda mevcut mallarımızın satışında da uyguluyoruz. Kár oranımızın ortalama yüzde 20 olduğu göz önüne alındığında, kalan yüzde 5,5 kira, personel, elektrik, kırtasiyle, telefon vs. işletme giderlerini karşılamıyor. Stoklardaki ilaca yapılacak indirimi kimse üstlenmiyor. Özetle, zararlı bir durum var. Üstüne üstlük, Maliye’nin denetim elemanları, çağırıp ‘Niçin zarar bildirdiniz ya da düşük kazanç gösterdiniz?’ diye sorarak, ilave kazanç beyanına zorluyorlar!

2- SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı, alacaklarımızı ortalama 60 gün sonra ödüyor. Depolardan ilaçları bir ay vadeli alıyoruz daha uzun süre vade istediğimizde aylık yüzde 2-3 ‘vade farkı’ uyguluyor. Alacaklarımızın da belli bir sürede örneğin 30 gün içinde ödenmemesi halinde, bize de vade farkı ödenmesi gerekmez mi? Gerçi, Uygulama Talimatı’nda, eczaneye ödemenin en geç 18 iş günü içinde yapılacağı yazılı ama gecikme halinde faiz ödeneceği belirtilmiyor.

3- Kestiğimiz ancak parasını tahsil edemediğimiz fatura nedeniyle, ‘tahakkuk esası geçerli’ denilerek, bizden; KDV, Geçici Vergi ve Gelir Vergisi, ödememiz isteniliyor. Biz de ‘ödemiyoruz’ deme gibi bir özgürlüğümüz olmadığı için, almadığımız paranın, vergilerini ödüyoruz. Vergiyi ödemediğimizde, her ay için yüzde 4 ‘Gecikme Zammı’ alınıyor. Bu olayda vergi sorunlarımıza bir çözüm getirilemez mi? Ayrıca stoklardaki malın KDV’li fiyatı üzerinden yüzde 14,5 iskonto yerine KDV’siz fiyattan indirim, daha adil olmaz mıydı?

4- Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlarını belirlemesi, 4054 sayılı Rekabet Korunması Hakkında Kanunun dördüncü maddesine aykırı. Rekabet Kurumu Başkanlığı, bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı uyardı. Ardından Başbakanlık makamı da bir genelge ile gereken uyarıyı yaptı ve Rekabet Kurulu ile işbirliği yapılmasını önerdi.Tüm bunlara rağmen, Sağlık Bakanlığı, rekabete aykırı bir şekilde fiyat belirlemeye devam ediyor.

5- 2005 Bütçe Uygulama talimatında ‘Eşdeğer ilaç uygulaması’ diye bir uygulama yer alıyor. Buna göre, eczanelere ödemede, en az yüzde 1 pazar payına sahip olan, en düşük fiyatlı ilacın bedeli esas alınıyor. Örneğin Norvacs (tansiyon ilacı) 5 YTL ile 18 YTL arasında değişiyor. 18 YTL’lik ilacı alana, düşük fiyat olan 5 YTL’nin yüzde 30 fazlası 6,5 YTL ödeniyor. Sigortalı, kendisine göre kaliteli ama pahalı olan ilacı almak istediğinde, aradaki farkı cebinden ödeyecek. Burada, yüzde 1 yerine en az yüzde 10 pazar payına sahip ilaçlar esas alınsa, daha anlamlı olmaz mıydı?

Bu sorunlar, son derece önemli. Eczacıları ciddiye almak ve sorunlarına çözüm bulmak gerekiyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 854

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Veresiye satış, peşinden yüzde 14.5 ucuz olur mu