Eski kocanın, yeni karısına KEY müjdesi

 

01.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eski kocanın, yeni karısına KEY müjdesi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 31 Temmuz 2008 Perşembe - Hürriyet

SABAH 8.30'da "Erkan Tan'la Başkentten" programında, son günlerin en çok konuşulan konusu KEY'lerle ilgili açıklamalar yaparken, tam boşanan kadınlara ait KEY'lerin, eski kocalarına ödeneceğini, kadınların da buna büyük tepki gösterdiklerini söylüyordum ki canlı yayına, bir telefon bağlantısı oldu:

- Boşanan kadının, evlenmeden önceki döneme ait KEY ödemelerinin, ayrıldığı kocasına verileceğini kadınların da buna isyan ettiklerini belirttiniz. Peki... Yeni karısına niye veriliyor? Benim KEY'ler, biz evliyken kocamı ayartan kadına ödenecek.

- Nasıl olur, bu mümkün değil.

- Şöyle mümkün; kocam, benden ayrılıp bu kadınla evlendi. 6 yıl sonra da vefat etti. Şimdi, bana ait KEY'ler, kocamın mirasçısı sıfatıyla, yeni karısına ödenecek. KADIN, ÖNCE KOCAMI ALDI ŞİMDİ DE KEY'LERİMİ ALACAK. Bunu düşündükçe çıldırıyorum.

Evet.. Eski kocanın yeni karısı açısından bir anlamda "müjde" olan bu ödeme, KEY'in asıl sahibi olan boşanan kadını, adeta çıldırtıyor.

TEPKİLER YAĞIYOR

Aslında çıldıranlar ve tepki gösterenler o kadar çok ki...

Bir okurumuzun aynı konudaki tepkisi de şöyle:

"Dediğiniz gibi, boşanmış kadınlara kendi maaşlarıyla ilgili KEY'ler ödenmiyormuş. Az önce annem bankadan hüsranla döndü. Annemle babam ayrıldıktan bir süre sonra, babam ayrılmalarına neden olan kadınla evlendi. Evlendikten 7 yıl sonra, bir kalp krizi sonucu öldü. Biz zar zor geçiniyoruz. Ben babamdan yüzde 25 'yetim aylığı' alırken, ikinci karısı yüzde 50 fazla 'dul aylığı' alıyor. Üstelik ben çalışırsam, maaş hakkımı kaybediyorum. O kadın kaybetmiyor. Şimdi soruyorum, belirttiğiniz 'o kafa' annemin KEY'ini, niye babamın yeni karısına da veriyor. O kafa, benim ailemin yıkılmasına neden olan insanı niye koruyor? Kadından ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kadınların bu sorunlarıyla niye ilgilenmiyor? Artık hem maddi hem de manevi anlamda ezilmeye tahammülümüz kalmadı."

Gerçekten, can sıkıcı bir olay hem de öyle ki "sözün bittiği" cinsten.

YASALAR DEĞİŞTİ

KEY ödemelerinin yapıldığı dönemde, Medeni Kanun'da erkek "aile reisi" olarak belirtiliyordu. 2001 yılında, Medeni Kanun değişti ve erkeğin aile reisi sayılması olayına son verildi. Aile birlikteliğinin temsilinde, kadın erkek eşit oldu.

Vergide "Aile Reisi Beyanı" vardı, o da 1998'de kalktı.

Ancak 1986 tarihli KEY yasası değiştirilmediği için 1987-1995 arasında çalışırken evlenen kadına, evlendiği tarihe kadar birikmiş KEY'leri ödenmiyor.

Boşansa da ödenmiyor, evliliği devam etse de.

Ödeme yalnızca, evlilik bağı devam ederken, kocanın ölmesi halinde, "mirasçı" sıfatıyla eşine (o da miras hissesi kadar) ödeniyor.

KEY'E İTİRAZLAR, DİLEKÇE ÖRNEKLERİ VE İLGİLİ MEVZUAT

Açıklanan KEY listelerinde ismini bulamayanlar ya da ödeme tutarı beklediğinin çok altında olanların ciddi tepkileri var. Bunların memur iseler çalıştıkları kuruma, işçi iseler SSK'ya 28 Ekim 2008 akşamına kadar, durumlarını kanıtlayan belgelerle başvurup itiraz etmeleri gerekiyor.

Bu arada çok kişi, KEY uygulaması ile ilgili ayrıntıları bilmiyor. Örneğin; 1987-1995 döneminde lojmanda oturanlar, 10 kişiden az işçinin bulunduğu işyerinde çalışmış olanlar, sözleşmeli çalışanlar KEY ödemesi alamıyorlar. Bu nedenle, ilgili yasa, kararname ve tebliğlere göz atmalarında yarar var. Bunların tamamını ve itiraz dilekçesi örneklerini, www.yaklasim.com'da bulabilirsiniz.

KEY ödemesi yönünden durumunuzu araştırıp, ona göre itiraz etmenizde, yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 551

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eski kocanın, yeni karısına KEY müjdesi