Turizmciye ikinci şok

 

16.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİRİNCİSİNİ biliyorsunuz, alkollü içkilerle ilgiliydi...

"Her şey dahil" fiyat belirlenen turizm işletmelerinde, alkollü içki KDV’sinin indirimi kaldırılmıştı.

İkinci şok, yine KDV ile ilgili...

Bu kez, bir Bakanlar Kurulu Kararı ile, konaklama tesisi işletenlerde, amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenen KDV’lerin, iadesi kaldırıldı!

ŞİMDİ NE OLACAK?

Ne olacağı belli. Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesisi işletenlerin, 20 Temmuz 2008 tarihinden itibaren, konaklama tesisinin;

- İnşa edilmesi,

- Tefriş edilmesi,

- Makine ve teçhizat alınması,

- Taşıt aracı alınması,

- ve benzeri harcamalar yapılması,

nedeniyle ödenen KDV’ler iade edilmeyecek.

Olayın daha iyi anlaşılabilmesi için, önceki ve yeni uygulamayı, bir örnekle açıklayalım.

ÖRNEK: Bir anonim şirket, oteli yapıp, işletmeye açıncaya kadar yaptığı yatırımlar için 3 milyon YTL KDV ödemiştir. Yıl içinde indirilemeyen ve mahsup da edilmeyen KDV tutarı 2,6 milyon YTL’dir.

Önceki uygulamada; Yıl içinde, indirilemeyen KDV’ler aylık dönemlerde mükellefin diğer vergi, SSK vb. borçlarından mahsup edilebiliyordu. Mahsup edilemeyen tutar ise (yani örnekteki 2.6 milyon YTL) izleyen yılda İADE ediliyordu.

Yeni uygulamada; Amortismana tabi iktisadi kıymetler için ödenen KDV’nin, İADE EDİLEMEYECEĞİ belirtiliyor. Konaklama işletmesinin gelirleri üzerinden yüzde 8 oranında hesaplanan KDV’den, günlük harcamalar için ödenen KDV indirildikten sonra, kalan tutar olursa, bu 2.6 milyon yıllar boyu indirim yoluyla giderilmeye çalışılacak. İndirilemeyen KDV gider yazılamayacağı gibi, yatırımın maliyetine de eklenemeyecek. Tarih belirtilmemiş ama Kararname’nin, yürürlüğe girdiği 20 Temmuz 2008 itibariyle edinilen, amortismana tabi iktisadi kıymetlere uygulanacağı görüşündeyiz.

YANLIŞLIKLAR ZİNCİRİ

Yapılan düzenlemede, çok ciddi hata ve yanlışlıklar var.


1. Yatırımcı Cezalandırılıyor: Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulabilme, işsizliği önleme ve cari açığı aşağı çekme dahil, bir çok konuda turizm sektörü son derece önemli. Yapılan düzenleme, turizm sektörüne yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcı için, cezalandırıcı ve caydırıcı bir özellik taşıyor.

2. Oran İndiriminin Avantajı Kalkıyor: Turizmde KDV’nin, yüzde 18’den 8’e indirilmesi önemli bir olaydı. Bununla, turizmciye bir lütufta bulunulmadı, yabancı ülkelerin neredeyse tamamında, turizme uygulanan indirimli oran getirilmiş oldu. Önce birinci ardından da bu ikinci şok ile, KDV indiriminin avantajı, birer birer baltalanmış oldu.

3. Yapılan Düzenleme, Anayasa’ya aykırı: Anayasa’nın 73. maddesine göre Bakanlar Kurulu’na verilmeyen bir yetki kullanılmıştır. Kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren 60 gün içinde, İPTALİ için, ilk derece mahkemesi olarak, Danıştay’a doğrudan dava açılabilir.

NİÇİN TURİZMCİ?

Yapılan düzenleme, Türkiye ekonomisi yönünden son derece önemli olan turizm sektörüne yönelik. Diğer yatırımlara değil, konaklama tesislerine odaklanmış.

Peki... Niçin konaklama işletmeleri? Evet niçin?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 572

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Turizmciye ikinci şok