Mal satmadan üste para alan uyanıklar

 

08.10.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mal satmadan üste para alan uyanıklar

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 08 Ekim 2008 Çarşamba - Hürriyet

SON zamanlarda, bunların sayısı giderek artmaya başladı... Birisi mal satmıyor, diğeri de mal almıyor ama her ikisi de parayı cebine atıyor.

Örneğin, adam kuyumcuya, beyaz eşya satıcısına, mobilyacıya ve benzeri yerlere gidiyor, herhangi bir mal almadığı gibi, üste de 500 YTL ya da 1.000-2.000 YTL para alıyor!.. Mal satmayan da üste para alıyor.

NASIL OLUYOR?

Herhalde böyle bir olayı ilk kez duyuyorsunuz.

Haklısınız...

Normal koşullar altında, mal alan birisi, bunun karşılığında para öder.

Hem mal almayacak hem de üste para!..

Olacak şey değil, ama oluyor...

Bakın nasıl?

Adam kuyumcuya, beyaz eşya satana ya da başka bir işyerine gidiyor ve mal almış gibi, kredi kartını satıcıya uzatıyor. O da malı satmış gibi, örneğin 500 YTL ya da 2.000 YTL tahsil ediyor. Ardından, kendisi yüzde 2-3 ya da 5 komisyon alıp, kalan tutarı "nakit olarak" kart sahibine ödüyor.

Son zamanlarda bu uygulama, giderek yaygınlaşmaya başladı.

Sadece kentlerde değil, ilçelerde bile bu tür uygulamalara rastlanıyor.

"Parasızlık ya da paraya olan ihtiyaç, insana neler yaptırıyor" diyeceksiniz. Haklısınız. Olay o kadar yaygınlaştı ki bazıları bu işi yapıp, yüzde 3-5 komisyon alabilmek için, işyeri bile açıyorlar!..

Hafta sonu Karabük’teydim. Bir yakınım anlattı; arkadaşı "kuyumculuk yapacağım" diye, işyeri açıp vergi dairesine kaydolmuş. Vitrine 3-5 parça altın koymuş, aslında yaptığı iş, kredi kartı olanlara mal satmış gibi yaparak, yüzde 3-5 komisyon almakmış!..

Ne diyelim, alan da razı, satan da...

Bu şekilde faaliyette bulunanların sayısı, Karabük’te 35’e, Kastamonu’da 70’e ulaşmış. Büyük illeri artık siz tahmin edin.

AMAN DİKKAT

Yukarıdaki uygulamayı yapanlar, kendilerini bekleyen tehlikenin farkında değiller.

Olayın, biri "hapis cezası" diğeri de "vergi" boyutu olmak üzere, iki tehlikeli boyutu var.

Bunlardan biri, "sahte belge" düzenleme ve alma ile ilgili

Vergi Usul Kanunu’nun 359/b maddesine göre sahte belge; gerçek bir işlem veya durum olmadığı halde, bunlar varmış gibi düzenlenen belgeye deniyor.

Sahte belge olayında, hem bunu düzenleyen hem de alan yönünden, "3 yıldan 5 yıla kadar hapse girme" tehlikesi var. Üstelik bu ceza paraya da çevrilemiyor ve ertelenemiyor.

Diğer tehlike ise "vergi boyutu" ile ilgili...

Satıcı firma, mal alışı olmadığı halde, mal satmış gibi gözükeceği için gelir ya da kurumlar vergisi ve KDV yönünden, vergi ve cezalara muhatap olabilir.

Kredi kartı sahibi vergi mükellefi ise, ileride gelir vergisi yasası değiştiğinde, "kredi kartı ile yapmış gözüktüğü harcamalarının kaynağını sorgulama" sırasında, gerçekte yapmadığı harcamadan dolayı, hesap verme ve vergi ödeme durumu ile karşı karşıya kalabilir.

Aman dikkat!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 593

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mal satmadan üste para alan uyanıklar