15, 30 ve 45 günlük önemli gecikme

 

15.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

15, 30 ve 45 günlük önemli gecikme

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 15 Temmuz 2009 Çarşamba - Hürriyet

EKONOMİYİ yakından ilgilendiren bu gecikmelerin kimse farkında değil.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu diye bir kanun var.

Bu kanunun 16. maddesine göre; her yılın mayıs sonu, haziran ortası ve haziran sonuna kadar yapılması ve Resmi Gazete'de yayımlanması gereken bazı düzenlemeler var. Bunların hiçbiri yapılmadı ve Resmi Gazete'de yayımlanmadı.

45 GÜNLÜK GECİKME

Bakanlar Kurulu'nun, mayıs ayının sonuna kadar toplanarak, kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda; makro politikaları, ilkeleri ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak şekilde, orta vadeli programı kabul etmesi ve bu programın mayıs ayının sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyordu.

Temmuz ayının 15'i itibariyle yayımlanmadı.

30 GÜNLÜK GECİKME


Orta vadeli program ile uyumlu olmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan orta vadeli mali planın, haziran ayının 15'ine kadar Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanıp, Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.

Bırakın haziran ayının 15'ini, temmuz ayının 15'i itibariyle de Yüksek Planlama Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlanmadı.

15 GÜNLÜK GECİKME

Kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirme üzere;

- Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi'nin Maliye Bakanlığı'nca,

- Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi'nin de Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nca

hazırlanarak haziran ayının sonuna kadar Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyordu.

15 gün geçtiği halde, bu rehberler de Resmi Gazete'de yayımlanmadı.

İKİ AYAK BİR PABUÇTA

5018 sayılı Kanun'un 17/4 maddesine göre; kamu idarelerinin, Bütçe Hazırlama Rehberi'nde yer alan esaslar çerçevesinde, bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlayıp, temmuz ayı sonuna kadar, Maliye Bakanlığı'na göndermeleri gerekiyor.

Bakıyoruz, ortada hiçbir şey yok.

Yapılması gereken çalışmalardan; orta vadeli program, bütçe hazırlama rehberi ve yatırım programı hazırlama rehberi, Resmi Gazete'de yayımlanmış değil.

Fıkrayı biliyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser vermek için ilk kez Bayburt'a gitmiş. Bayburt'lular merakla toplanmış ve konseri izlemişler. Konser dağılırken, bir gazeteci Bayburtlulardan birine, konseri nasıl bulduğunu sormuş. O da;

“Valla beyim, doğrusunu söylemek gerekirse Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi” demiş.

Fıkrada olduğu gibi, kamu idarelerindeki görevliler de 5018 sayılı yasa çıktığından bu yana böyle bir gecikme görmedi!.. Yıllık izin vs. yapmayıp, bekliyorlar.

Kamu idaresindekilerin yükümlülükleri var ama 45, 30 ve 15 gün önce Resmi Gazete'de yayımlanması gereken program ve rehberler olmadan, kamu idareleri bütçe gelir ve gider tekliflerini neye göre hazırlayacaklar?

Hiçbir hedefi tutmayan, gerçeklerden uzak 2009 yılı bütçesini gördük. Bu gelişmeler bizi, 2010 yılı bütçesi yönünden de endişelendiriyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 658

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

15, 30 ve 45 günlük önemli gecikme