9 kişilik minibüs 10 kişilikten yüzde 88 pahalı

 

03.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

9 kişilik minibüs 10 kişilikten yüzde 88 pahalı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 03 Nisan 2005 Pazar - Hürriyet

BAŞLIKTA bir yanlışlık yok. Minibüs alırken aman dikkat!.. İkisi de aynı marka ve aynı model olan iki minibüsten, 9 kişilik olanının fiyatı, 10 kişilik olandan yüzde 88 daha pahalı!..

Aradaki fark, ÖTV diye adlandırılan Özel Tüketim Vergisi ve bunun üzerinden hesaplanan KDV farkından kaynaklanıyor. Böyle olunca da 9 kişilik minibüs 10 kişilik hatta 15 kişilik minibüsten daha pahalı olabiliyor.

‘Bu nasıl iş?’ diye soranlar için açıklayalım:

Ancak, konunun ayrıntılarını açıklamadan önce, minibüsün tanımını yapmamız gerekiyor. Yasaya göre minibüs; yapısı itibariyle sürücüsü dahil 9 ile 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır (Motorlu Taşıtlar Vergisi Yasası Md. 2/4).

ÖTV UÇURUMU

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Yasası’na ekli listeye göre;

Sürücü dahil 9 kişilik, 2000 cm3 ve üstü minibüsün ÖTV’si yüzde 84,

Sürücü dahil 10 kişilik 2000 cm3 ve üstü minibüsün ÖTV’si yüzde 9

oluyor (II Sayılı Liste 87.02). Buna göre, 9 kişilik minibüsün fatura bedelinin yüzde 84’ü, 10 kişilik minibüsün fatura bedelinin ise yüzde 9’u oranında ÖTV ödeniyor.

Minibüsün yüzde 18 olan KDV’si de ÖTV dahil tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani verginin de vergisi alınıyor. Böyle olunca; (75 puan ÖTV farkı) + (ÖTV’nin yüzde 18 KDV’si) = Yüzde 88.5 fark ortaya çıkıyor.

Görüldüğü gibi 9 kişilik minibüsün ÖTV’si 10 kişilikten 75 puan daha fazla. Böyle olunca, 9 kişilik minibüs, 10 kişilik minibüsten KDV’yi de gözönüne aldığımızda, yüzde 88.5 daha pahalı oluyor.

PANELVAN MİNİBÜS OLUNCA

Geçtiğimiz günlerde, bu ince noktayı bilmeyen bir vatandaşın başına, ilginç bir olay geldi. Olayımızın kahramanı, daha önce yüzde 4 Özel Tüketim Vergisi ödeyerek aldığı Mercedes marka panelvan aracı, sürücüsü dahil 9 oturma yeri olan minibüs haline getirtiyor. Ruhsatını da 8+1=9 kişilik minibüs olarak çıkarttırıyor. Ondan sonra da olanlar oluyor. Vergi dairesinden araç bedelinin astronomik ÖTV farkını isteyen bir yazı geliyor. Oysa dokuz kişilik yerine bir kişilik daha oturma yeri ekleyip 10 kişilik minibüs haline getirse, yüzde 84 yerine 9 KDV ödeyecekti!..

İşte size, mevzuatı bilmeyen bir vatandaşın başına gelenler...

KOLTUĞU AZALTANLAR

Bu arada, 10 kişilik minibüs alıp koltuk sayısını azaltanları da uyaralım.

Son zamanlarda, minibüslerin koltuklarının bir kısmı kaldırılıp çalışma masası da konularak, makam aracı haline getirilmesi yaygınlaşmaya başladı.

Aman dikkat! Oturma yerinin 10’dan az olduğu fark edilirse, yüzde 75 ÖTV ve bunun KDV’sini ödeme durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bizden uyarması...

Karısını yöneten erkek

YERYÜZÜNDEKİ herkes ölür ve Tanrı’nın huzuruna çıkarlar... Tanrı der ki:

‘Erkekler iki sıra olsun, bir sırada karıları tarafından yönetilen erkekler, diğer sırada karılarını yöneten erkekler... Ayrıca, bütün kadınları cennete aldım, onlar meleklerle birlikte gidecekler şimdi...’

Böylece kadınlar gittikten sonra, Tanrı erkeklerin karşısına geçer. Bir bakar ki karıları tarafından yönetilen erkeklerin sırası 100 km. uzun. Ama karılarını yöneten erkeklerin sırasında sadece bir adam duruyor.

Tanrı diğer sıradakilere çok kızar:

- Kendinizden utanın! Sizi bu dünyada güç ve idarenin temsilcisi olarak yarattım ve şuraya bakın, hepiniz güçsüz karaktersiz olmuşsunuz... Bakın bir tek erkek kulum şu yan sırada tek başına gururla dikiliyor... Ondan ders alın!.. Oğlum, sen anlat bunlara, sen ne yaptın da ‘karılarını yöneten erkekler’ sırasında bir tek sen oldun?

- Bilmem... Karım bana burada durmamı söyledi...

(Teşekkürler Sarp Tanrıverdi ve Engin Erem)

Hafta tatili izin belgesine yüzde 1600 zam

2005 yılı enflasyon hedefi yüzde 8 olarak açıklandı ama bazı zamlar inanılmaz oranlarda yapılıyor. Bunlardan biri daha önce yazdığımız ‘Tabela Vergisi’ ile ilgiliydi.

Bir diğeri de ‘Hafta Tatili İzin Belgesi’ ile ilgili... Bilmeyenler için açıklayalım; hafta tatilinde ve ulusal bayram günlerinde çalışmak isteyen işyerlerinin, ilgili belediyeye ‘Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı’ ödemeleri gerekiyor.

Bu harç işin özelliğine göre, yılda 20 YTL’den az, 800 YTL’den çok olmamak üzere, belediye meclislerince belirleniyor... 2005 yılında, kantarın topu fazla kaçırıldı ve bazı belediyelerce (örneğin Ankara Yenimahalle Belediyesi) 2004 yılında 50 milyon lira (50 YTL) ödeyen işyerlerinin harcı, 2005 yılında yüzde 1600 yani 16 kat artırılarak 800 YTL olarak belirlendi!..

Tamam, 2005 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8 oranında zam yapılmasın ama yüzde 1600 oranında zam da yapılmaz ki!..

KADINLARIN 10 KURALI

Bütün kuralları kadın koyar.

Hiçbir erkek, asla kuralların tamamını bilmez.

Kurallar her an önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir.

Kadın, erkeğin kuralların yarısıdan fazlasını çözdüğünü sezdiği anda, kuralları değiştirme hakkına sahiptir.

Kadın asla yanılmaz.

Eğer kadın yanılmışsa, mutlaka erkeğin yanlış yaptığı bir şeyden kaynaklanmıştır.

Kadın, her an fikir değiştirme hakkına sahiptir.

Erkek kadından yazılı izin almaksızın asla fikir değiştiremez.

Evde son söz erkeğe aittir. Erkeğin son sözü ise ‘tabii hayatım sen nasıl istersen öyle olsun’dur...

Erkek evlenmiş olmakla bu kuralların tamamını kabul etmiş demektir...

(Teşekkürler Şafak Çomaklı)

Günün sözü

Öfkeyle geçen her dakikanız, mutluluğunuzdan çalınmış 60 saniyedir.

EMERSON

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 2476

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

9 kişilik minibüs 10 kişilikten yüzde 88 pahalı