Vergi tahsilatında şampiyonlar ve küme düşenler

 

07.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi tahsilatında şampiyonlar ve küme düşenler

Şükrü Kızılot - 07 Nisan 2005 Perşembe - Hürriyet

2004 yılı, vergi tahsilat oranı yönünden, son 10 yılın en başarılı yılı oldu. Tahakkuk eden 97.7 katrilyon TL (milyar YTL) verginin, yüzde 92,17’sini oluşturan 90,1 katrilyon TL’si (milyar YTL’si) tahsil edildi.

2004 yılında, vergi tahsilat oranının en yüksek olduğu iller, tabloda gösterilmiştir.

 

KOCAELİ ŞAMPİYON

Tablonun incelenmesinden de farkedileceği gibi, Kocaeli yüzde 97,89 tahsilat oranı ile ‘tahsilat şampiyonu il’ olarak gözüküyor.

Kocaeli’ni yüzde 94.12 tahsilat oranı ile İstanbul izliyor. Tunceli, Ankara ve Kırıkkale ise, tahsilat oranının en yüksek olduğu diğer iller...

Bu arada, Türkiye’de 81 ilden toplanan vergilerin, yaklaşık yüzde 72’si üç ilden (Kocaeli, İstanbul ve Ankara’dan) toplanıyor. Türkiye genelinde, vergi tahsilat oranının yüzde 92,17 olarak gözükmesinde, bu üç ilin yüksek tahsilat oranları ve toplam vergilerin yüzde 72’sini toplamalarının büyük payı var.

EN DÜŞÜK ORAN

Vergi tahsilat oranının en düşük olduğu illere gözattığımızda, bu illerin doğu illeri olduğu ya da büyük deprem felaketi yaşayıp, yarasını halen saramadığı anlaşılan iller olduğu farkediliyor. Yozgat’ta ise, ilin ekonomisinde ağırlıklı payı olan bir holdingin, yaşadığı sorunlar nedeniyle ödeyemediği yüksek tutardaki vergi borcunun, il genelindeki tahsilat oranını aşağı çektiği anlaşılıyor.

EN DÜŞÜK TAHSİLAT


Tahsil edilen vergiler tutarını, toplam vergi gelirleri ile kıyasladığımızda, en düşük tahsilatın yapıldığı iller olarak, ‘doğu illeri’ ön plana çıkıyor.

Bayburt, Ardahan, Kilis, Bingöl, Hakkari ve Tunceli illerinin tamamından tahsil edilen vergi toplamı, Türkiye’nin yıllık vergi gelirinin binde biri bile değil...

Doğu’da 28 ilde tahsil edilen vergileri alt alta yazıp topluyoruz, Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 2.47’sini oluşturuyor. Yani 100 birim verginin 2.47’si, doğudaki 28 ilden toplanabilmiş.

Tabloya bakıp, ‘Doğu’da vergi kaçağı çok fazla, kimse vergi ödemiyor’ gibi yorum yapmak hatalı olur. Doğu’nun durumunu ve sıkıntılarını herkes biliyor.

Doğu’ya yatırım yapılması ve bu bölgenin kalkınması gerekiyor. Ancak, bunun için yıllardır gösterilen çabanın yetersiz kaldığı ortada. Vergi dağılımına da bakarak, bu bölgede yatırım yapanlara, daha somut teşvikler getirilmesinde yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 703

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi tahsilatında şampiyonlar ve küme düşenler