Yurtdışından 10 milyarlarca dolar gelebilir

 

08.11.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurtdışından 10 milyarlarca dolar gelebilir

Şükrü Kızılot - 08 Kasım 2010 Pazartesi -Hürriyet

SICAK (emanet) para olarak değil, kalıcı olarak gelebilir.

Bunun için, daha önce uygulanan Varlık Barışı yasasındaki hatalar düzeltilsin yeter.

BİLDİRİM 21 AMA...
Varlık Barışı Yasası nedeniyle, 2008 ve 2009 yıllarında yurt dışından getirileceği bildirilen döviz tutarı, tabloda döviz türleri itibariyle gösterilmiştir.
Tablodan da fark edeceğiniz gibi, Maliye Bakanlığı’nın resmi verilerine göre; bildirilen tutarın toplamı TL karşılığı 21,5 milyar TL (yaklaşık 14 milyar dolar). Vergisi de yüzde 2 oranına göre 430 milyon TL. Bildirilen bu ama ne kadarının Türkiye’ye getirildiği belli değil. Basına yansıyan iki bildirim var. Biri Ali Türkan’ın beyanı olan 5.2 milyar lira, diğeri ise “gizemli milyarder” olarak açıklanan kişinin, Merkez Bankası Başkanı’nca da Türkiye’ye getirilmediği açıklanan yaklaşık 7 milyar TL’si.

Bu yönüyle baktığımızda bildirilen 21,5 milyar TL’nin 12 milyar TL’sinin (yani yüzde 56’sının) bu iki kişi tarafından getirilmediği anlaşılıyor. Diğerlerinden de getirmeyenler olduğu göz önüne alınırsa, yurt dışından bildirilen 21,5 milyar TL’lik (12 milyar dolarlık) dövizin, yaklaşık dörtte üçünün Türkiye’ye getirilmediği söylenebilir. Kuşkusuz hesaplanan 430 milyon TL verginin de yarıdan fazlasının tahsil edilemediği... Buna göre, Varlık Barışı nedeniyle yurt dışından gelen dövizin tamamı 4 milyar dolar civarında!

BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ

Varlık Barışı Yasası’nın yurt dışından beklenen dövizler açısından başarılı olamayacağını, 2009 yılında en az beş kez yazdık.

1- 2008 yılı için vergi incelemesi yönünden güvence verilmeyince, yurt dışından para getirecek olanlar ürktüler ve çoğu paraları getirmedi.

2- İsviçre ile çifte vergilendirmeyi önleme ve bilgi değişimi anlaşması yapıldığı açıklandı. Oysa bu anlaşmalar yapılmamıştı. Vatandaşın kafası karıştı.

3- Varlık Barışı Yasası ile ilgili tebliğde “bilgi değişiminde bulunulabilen ülkelerden” para getirilebileceği belirtilirken, Maliye Bakanlığı’nın hiçbir hukuki değeri olmayan “basın açıklaması”nda, bilgi değişimi olsun olmasın, paraların bütün ülkelerden getirilebileceği belirtildi.
Bu da yurtdışında parası olanların kafasını karıştırdı.

4- Yurt içinde 2008 yılı da incelenmeyecek yıllara dahil edilseydi, beyanda patlama olurdu.

5- Mevduata sağlanan güvence, yabancı ülkelerde artırılmasına rağmen, Türkiye’de 50 bin lira ile sınırlı tutuldu. Bu da yurt dışında parası olanları ürküttü.


NE YAPILABİLİR?

Yapılandırma ile ilgili yasada, yurt dışından getirilecek dövizlerle ve daha önce beyan edilip getirilmeyenlerle ilgili bir düzenleme yapılabilir. Bu düzenlemede;

1. Yurt dışından getirilecek dövizlerin, 2008 ve 2009 yılları ile ilgili vergisinin sorgulanmayacağına,

2. Döviz getirilecek ülkelerin, bilgi değişiminde bulunabilen ülkelerle sınırlı tutulmayıp kapsamının genişletilmesine,

3. Mevduata sağlanan güvence tutarının artırılmasına,

4. Daha önce beyanda bulunup, şu ya da bu nedenle süresinde getireme-yenlerin de dövizlerini bildirdikleri döviz cinsinden getirmelerine ve vergiyi ödemelerine, olanak sağlanması halinde, ülkeye milyarlarca dolar gelebilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 447

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurtdışından 10 milyarlarca dolar gelebilir