En çok bankalar en az diş klinikleri kazanmış

 

15.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

En çok bankalar en az diş klinikleri kazanmış

Şükrü Kızılot - 15 Ocak 2011 Cumartesi - Hürriyet


Gelir vergisi mükellefleri arasında, 2010 yılında en çok kazanç bildirenlerin noterler, en az kazanç bildirenlerin de deterjan ticareti yapanlar olduğunu geçtiğimiz Perşembe günü yazmıştık.

Bugün de kurumlar vergisi mükelleflerini ele alacağız.

ÜÇTE BİRİ BANKALARDAN

Kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin sayısı 577 bin. Banka sayısı ise 112 olarak gözüküyor.

Olaya vergiler yönüyle baktığımızda, Türkiye’de toplanan kurumlar vergisinin yaklaşık üçte birini bankalar ödemiş.

112 banka, 2010 yılı Nisan ayında toplam 34 milyar 129 milyon lira, safi kurum kazancı bildirmişler. Bu da banka başına ortalama 305 milyon TL kazanç, 61 milyar TL de vergi anlamına geliyor.

İlginçtir, gelir vergisi mükellefi olarak deterjan ticareti yapanlar, en düşük kazancıbildirmesine karşın, şirket olarak deterjan imali ve satışı yapanlar, en çok kazanç bildirenkurumlar arasında, bankalardan hemen sonra geliyor. Ecza ve ilaç depoları da üçüncüsırada yer alıyor.

DİŞ KLİNİKLERİ ZOR DURUMDA

Kurumlar vergisi mükellefleri arasında, en düşük kazanç beyan edenler, diş klinikleri olarak göze çarpıyor. Belli ki diş klinikleri zor durumdalar… Az kazananlar arasında ikincisırada lokanta işleten şirketler geliyor.
Üçüncü sırada altın imalatı ve ticareti ile uğraşan şirketlerin olması dikkati çekiyor. Bunlar vergi sonrası aylık ortalama 1.651 TL kazanç sağlıyorlarmış. Ortak sayısınaböldüğümüzde, asgari ücretin altında
bir rakam çıkıyor!

Oteller ve motellerin durumu da ilginç. Vergi sonrası ortalama aylık net kazançları 3 bin245 lira gözüküyor!..

Perşembe günü ve bugün yayımladığımız faaliyet gruplarına göre bildirilen kazanç tutarı, Türkiye’deki kayıtdışılığı analiz etme yönünden, çok önemli bir gösterge...

Ek

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 458

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

En çok bankalar en az diş klinikleri kazanmış