Yargı en azından bir gün çalışıldığı yönünde kararlar veriyor

 

25.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yargı en azından bir gün çalışıldığı yönünde kararlar veriyor

Ekrem Sarısu - 25 Ocak 2008 Cuma - Posta

Yargı en azından bir gün çalışıldığı yönünde kararlar veriyor

Soru: Sosyal Sigortalar Kurumuna girişim 1982 yılının 5. ayında yapılmış. Fakat prim ödemem 1987 yılının 7. ayında yapılmış. Bu durumda benim işe başlama tarihim 1982 mi olur? Yoksa 1987 mi olur? 1982 yılı geçerli olması için dava açarsam, kazanma ihtimalim nedir?

Temel

Cevap: Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihiniz, ilk defa prim ödediğiniz 1987 yılının 7 nci ayıdır.1982 yılında stajyer öğrenci veya çırak olarak çalışmışsanız, sizi emekli edecek uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Şayet; 1982 de çırak ve stajyer olarak çalışmamışsanız, işveren çalışmalarınız sigortaya bildirmemiş.1982 yılında çalıştığınızı kanıtlayabiliyorsanız, dava açarak mahkeme yoluyla başlangıç tarihinizi Mayıs 2982 ayına çekebilirsiniz. Çünkü; nihai yargı merci Yargıtay; girişi SSK bildirilen kişinin, en azından bir gün çalıştığı yönünde kararlar vermektedir.

Babanız 57 yaşında emekli olacak

Soru: Babam ilk defa 1982 yılında Bağ-Kura kaydolmuş. Çeşitli aralıklarla terklerden sonra, 20 yıl 6 ay hizmeti görünmektedir. Bu süre içinde hiç prim ödememişti. Geçen yılki afta bütün borcunu toplu olarak ödedi. Hiç borcu yok ve doğum tarihi 10.10.1952 dir. Babam yaş haddinden ne zaman emekli olur? Bağlı olduğu Bağ-Kur idaresi sürekli bir şeyler uyduruyor. En son birkaç ay bekleyeceksin demişler. Ne yapmalıyız? Bizi aydınlatırsanız çok seviniriz.

M.Büyük/Ağrı

Cevap: 01.10.1999 tarihi itibariyle Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı ile(yaş haddinden) emekli olmak için aranan, 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını yerine getirmeye babanız gibi, 8 tam yıldan fazla 9 tam yıldan az süre kalanlar, 57 yaşında emekli olabiliyor. Babanızın prim ödemesi yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemese de, 57 yaşını dolduracağı 10.10.2009 tarihinde emekli olabilir.

Staj dönemindeki sigorta başlangıç sayılmıyor

Soru:1989 yılında Ticaret Lisesinde staj yaparken sigortam başladı. Yani, SSK ya ilk girişim 1989 da. Ancak; bu süre içerisinde okul herhangi bir pirim ödemiyormuş. Daha sonra 1994 yılında işe girdim ve primlerim ödenmeye başladı. Sorum şu, SSK da emekliliğim hesaplanırken işe giriş tarihim, hangi tarih olacak?

Salih Aslan

Cevap: Staj ve çıraklık döneminde kişiyi emekli edecek olan uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden, bu dönemde yapılan sigorta emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Stajyerlik ve çıraklık dönemin de kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan, hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortalarına prim ödenir. Bu sayede çırak veya stajyer hastalık, iş kazası, meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır.

SSK işlemlerinizde sigorta başlangıç tarihi olarak, uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen 1994 yılındaki başlangıç tarihiniz dikkate alınacaktır.

Emekli aylığı alan SSK dan yetim aylığı alamaz

Soru: SSK 'dan emekliyim. 9 yıl önce eşimden boşandım. 2 çocuğum var. SSK dan emekli olan, ölmüş babamın emekli maaşını da alabilir miyim?

Elif Karakahya

Cevap: SSK, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almayan bekar, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Kendi çalışmalarınızdan dolayı SSK dan aylık aldığınızdan, babanızdan dolayı SSK dan yetim aylığı alamazsınız.

Çeyiz parası alan boşanırsa 2 yıl süresince yetim aylığı alamaz

Soru: 2006 nın Kasım ayında evlilik yaptım. Şu an boşanmak üzereyim. Babam SSK lıydı. Vefat edince aylığı bana bağlandı. Evlenirken 9.500.00 YTL çeyiz parası aldım. Boşanınca tekrardan babamın SSK aylığını alabilir miyim? Alırsam babamın aylığının kaçta kaçı bağlanır? Bağlanmıyorsa da sağlık güvencesinden faydalanabilir miyim? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim

Esin Saadet-İstanbul

Cevap: Yetim aylığı alırken evlendiğinden dolayı SSK dan 24 aylık tutarında çeyiz parası alan kız çocukları; boşanmaları veya dul kalmaları halinde, bu süre için(2 yıl dolana kadar) tekrar yetim aylığı alamaz(SSK Ek Md.12). Evlenerek çeyiz yardımı aldığınız aydan itibaren 2 yılı dolduracağınız Kasım 2008 ayına kadar, yetim aylığı alamazsınız. Yetim aylığı bağlanmadığı sürece sağlık yardımı da almanız mümkün değil. Boşanmanız durumunda, şayet aylık bağlama şartlarını taşıyorsanız, yani; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyor ve bu kurumlardan kendi çalışmanızdan dolayı gelir ve aylık almıyorsanız, Kasım 2008 den sonra tekrar yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Aylık bağlama oranınız yüzde 25 dir. Ancak, sizden başka aylık allan yoksa aylık bağlama oranınız yüzde 50 dir.

Malul ve muhtaç çocuğa yaş aranmadan yetim aylığı bağlanır

Soru: Bir istirhamım olacak. Yüzde 45 özürlü rapora sahip bir vatandaşım. Bu raporla özürlü maaşı almaktayım. Size bir akıl danışmak istiyorum. Babam memur emeklisi olup vefat etmiştir. Özürlü maaşı alırken babamın maaşını alabilme gibi bir lüksüm var mı?

F. Altın

Cevap: Emekli Sandığı; iyileştirilmesi imkansız hastalık veya sakatlık nedeniyle çalışamaz derecede malul ve muhtaç çocuklara yaşları ne olursa olsun ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Yüzde 45 oranındaki rapor çalışamayacak derecede malul olduğunuzu göstermediğinden, muhtaç olsanız dahi(ayrıca muhtaç da değilsiniz) babanızdan dolayı emekli sandığından yetim aylığı alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1005

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yargı en azından bir gün çalışıldığı yönünde kararlar veriyor