Sigortalı yaptırılan çocuklar için inceleme yapılacağını açıkladı

 

10.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigortalı yaptırılan çocuklar için inceleme yapılacağını açıkladı

Ekrem Sarısu - 10 Nisan 2008 Perşembe - Posta

Soru: Kızım 16.11.1997 doğumlu olup, İlkokul 5. sınıfa gidiyor. Bu yaşında sigortalı yapabilir miyim? Oluyorsa emekliliğine faydası olacak mı? Kaç ay sigorta primi yatırmalıyız? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Gültekin Samar

Cevap: 15 yaşını dolduran ancak 18 yaşını doldurmayan çocuklar “Genç İşçi” statüsünde, “Çocuk Ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmenlik” Ek 2 de belirlenen hafif işlerde, 14 yaşını dolduran ancak 15 yaşını dolduramayan çocuklar, ilk öğrenimini tamamlamış olmak şartıyla, “çocuk işçi” statüsünde adı geçen yönetmenliğin 1 nolu ekinde belirlenen hafif işlerde çalıştırılabilir. Kızınız gibi, 14 yaşından küçük çocuklar ise; reklam veya sinema filmi, TV.dizisi, çocuk maksirkte çocuk gösterisi gibi işlerde, bir işverene tabi ve bağlı olarak çalışan çocuklar sigortalı olabilirler. Henüz 10 yaşını dolduran kızınız, sanatsal yönü ağırlıklı olan reklam ve sinema filmi, TV. Dizisi vb. işlerde çalışıyorsa sigortalı olabilir. Hariç işlerde sigortalı yaptırmanızın bir yararı olmadığı gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Tahsin Güneyin de yaptığı açıklamada belirttiği gibi, soruşturma, idari para cezası ve savcılığa suç duyurusunda bulunmaya uzanan riskleri de var.

Evlenen bayan tazminat alarak işinden ayrılamayacak

Soru: 2002 Ocak ayından itibaren özel bir bankada çalışıyorum.25.12.2007 de evlendim. Mevcut yasada Evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işi evlilik sebebiyle bırakma durumunda tazminat alınabiliyor. Yeni yasa da evlilik sebebiyle istifa edilince tazminat hakkının ortadan kalkacağına dair duyumlar aldım. Bu durum ne kadar doğru, ayrıca yeni yasada bu hakkın kaldırıldığına dair herhangi bir değişiklik tasarısı bulunuyor mu? Yasa da böyle bir değişiklik olacaksa ne zaman yürürlüğe girer ve ne zamana kadar vaktimiz var? Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Nurcan Sılacı Genç

Cevap: Duyumunuz maalesef doğru. Kıdem tazminatının değiştirmek için hazırlanan yasa tasarısında evlilik nedeniyle işinden ayrılanan kıdem tazminatı ödeneceğine dair bir hüküm yok. Ancak; tasarı henüz TBMM sine gelmediğinden, ne zaman yasalaşacağı ve TBMM si komisyonlarında ve genel kurulda hangi değişikliklere uğrayacağı belli değil. Çoğu ayrıntı tasarının yasalaşmasından sonra belli olacaktır. Okurların çoğu, kıdem tazminatı düzenlemesinin, TBMM sinde görüşmeleri tamamlanmak üzere olan, sosyal güvenlik yasasın da olduğunu sanıyor. Oysa, kıdem tazminat İş Kanununu ilgilendiren bir konu olduğundan bu yasada bulunmuyor. “İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” nde yer alıyor. Yasa tasarısı TBMM sine geldiğinde, gerekli açıklamaları yapacağız. Postadan takip edebilirsiniz. Tasarısının yasalaşma süreci tamamlanmak üzereyken işinizden kıdem tazminatını alarak ayrılabilirsiniz.

Yeni yasa çıktığında da iki aylık alacaksınız

Soru: 1957 doğumlu bayanım. Ölen eşimden dolayı, Bağ-Kurdan dul aylığı, ölen babamdan da SSK dan yetim aylığı akmaktayım. Bugüne kadar hiçbir işte çalışmışlığım yok. Yeni yasa beni nasıl etkiler? Aylıklarım kesilir mi?

Yağmur-İzmir

Cevap: Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra, durumunuzda bir değişiklik olana kadar eşinizden dul, babanızdan yetim aylığı olmak üzere, iki aylık almaya devam edeceksiniz. Ancak; durumunuzda bir değişiklik olduktan sonra tekrar aylık bağlatmak istediğiniz d, iki aylık bağlanmayacak, dul ve yetim aylığından tercih ettiğiniz aylık bağlanacaktır. Örneğin; yeni yasa çıktıktan 5 sene sonra evlendiğinizi varsayalım. 5 sene çift aylık almaya devam edeceksiniz. Ancak, boşanmanız halinde, tekrar aylık talebinde bulunduğunuzda, iki aylık alamayacaksınız. Aylıklardan tercih ettiğiniz aylık bağlanacak. Yüksek olan tercih edileceğinden, dul ve yetim aylığından hangisi yüksekse o aylığı alacaksınız.

Yeni yasa emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor

Soru: Doğum tarihim 02.04.1968 dir. 01.01.1987 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. 5284 gün prim ödemem var. Süremi doldurduğum için prim ödemiyorum. Yeni yasa emekli olacağım primi ve yaşı değiştiriyor mu? Ne zaman emekli olabileceğim?

Aylin Aytekin-Yalova

Cevap: Yeni yasa emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Yeni yasa yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sizin gibi sigortalı olanlar, bugünkü yasa şartlarıyla emekli olacaklar. Emekli olma şartları açısından yeni yasaya tabi olmayacaklar. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 43 yaşınızı dolduracağınız 02.04.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Evde bakım yardımı ağır engelliye verilir

Soru: Dayımın akli dengesi yerinde değil. Dedem bir sene önce vefat etti. Maaşı anneanneme kaldı. Ama çok az yetmiyor. Dedemin vefatından sonra dayım elleri titremeye başladı akli dengesi de bozuldu. 2. bir kişi olmadan kendi ihtiyaçlarını yerine getiremiyor (genel ve özel ihtiyaçlarını; banyo, yemek, çamaşır gibi vs.). Anneannem çok yaşlı ve artık bakacak gücü kalmadı. Dedemin gelirinden başka geliri de yok. Dayıma özürlü maaşı veya buna benzer bir uygulama var mıdır? Varsa nereden nasıl bir süreç takip edip böyle bir uygulamadan yararlandırıp, en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayamasa da doktor parasını çıkartmak için gelir veya yardım talep edebiliriz? Dayım 1964 doğumludur. Ve SSK ya da Bağ-Kur kaydı yoktur. Hiç çalışmadı bugüne kadar.

Kenan

Cevap: Aile içinde kişi başı ortalama aylık gelir asgari net ücretin 2/3 ünden az olanlar, başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek derecede ağır engelli için, her ay asgari ücret tutarın da evde bakım yardımı alabilir. Anneannenizin geliri evde bakım yardımı almanıza müsait. Dayınıza ağır engelli raporu alabilirseniz. Evde Bakım Yardımı alabilirsiniz. Evde bakım yardımı için, bulunduğunuz yerdeki İl veya İlçedeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

Babanız Askerlik borçlanırsa emekli olur

Soru: Babam 12.04.1952 doğumlu. Sigorta giriş tarihi 25.11.1984 olup, bugüne kadar SSK ya 6200 gün prim ödemesi var. Babam kısmi yaşlılık aylığı ve normal aylıkla ne zaman emekli olabilir?

N.F-İzmir

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle babanız gibi, 17 yıldan fazla 18.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 25.11.2009 tarihinde emekli olabilir.

Babanızın sigorta başlangıç tarihi 32 yaşında, askerliğini bu tarihten önce yapmıştır. Askerliğini borçlanmamışsa, askerlik süresini borçlanırsanız hemen emekli olabilir(20 ay askerlik yaptığı hesabıyla)

Ayrıca; 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarıyla, 57 yaşını dolduracağı 12.04.2009 da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

1989 dan Bağ-Kura kayıt olamazsınız

Soru: 1964 doğumluyum. 1989 yılından 1991 yılı sonuna kadar maliye kaydım bulunmaktadır. Fakat Bağ-Kur kaydım bulunmamaktadır. Herhangi bir vergi borcum yoktur. 2003 yılında SSK başlangıcım var. Hala sigortalı olarak çalışmaya devam etmekteyim. 1989 yılından itibaren Bağ-Kura kayıt olabilme imkanım var mıdır?

Burcu Özler

Cevap: Süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 04.10.2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. 04.10.2000 tarihinden önceki dönem için Bağ-Kurlu olmanız mümkün değil.

Yeni yasa çıktığında da aylınızı kestirmeden çalışabileceksiniz

Soru: S.S.K.dan emekliyim. 1937 doğumluyum. 560 YTL emekli maaşı alıyorum. Maaşım yetmediği için 1995 yılından beri deftere tabi kendi işimde çalışmaktayım. Yalnız bu işim turizmle ilgili olduğundan Mayıs-Ekim aylarında çalışmakta diğer aylar Evde oturmaktayım. Bağ-Kur iş sahibi olduğum için destek primi adı altında 4.900 YTL borç çıkardı. Ayrıca, her ay 72 YTL prim ödemem istedi. 4.900 YTL yi taksitle ödüyorum. Ayrıca da her ay 72 YTL destek primi ödüyorum. Sizden istirhamım, acaba bu şekilde işime devam edersem, Yeni yasa çıktığında Devlet SSK dan aldığım emekli maaşımı da keser mi? Zira çalışırken kazancım ayda aldığım emekli maaşımı geçmiyor.

Uğur Güneşliler

Cevap: SSK dan emekli aylığı alırken Bağ-Kurlu olmayı gerektiren bir faaliyette bulunanlar, Bağ-Kur’un 12 nci gelir basamağının yüzde 10 u kadar(bugünkü gelir basamağına göre aylık 72 YTL) her ay Sosyal Güvenlik Destek Primi Ödemek zorundalar. Cazlı duruma düşmemek için, faaliyetinize devam ettiğiniz sürece, destek primini düzenli olarak ödeyin.

Emeklilik döneminde kendi nam ve hesabınıza faaliyette bulunmanız nedeniyle, SSK dan aldığınız emekli aylığı kesilmez. Hem emekli aylığı alır, hem de destek primi ödeyerek faaliyetinize devam edebilirsiniz. Yeni yasa sizi kapsamıyor.

Mayıs 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 01.01.1965 doğumluyum. Nisan 1978 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 3000 gün ödenmiş primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlansam bir fayda sağlar mı? Yardımcı olursanız sevinirim?

İlyas Çoban-Denizli

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 23 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Askerlik sürenizi(18 ay kabul edilmiştir) borçlanıp, 1460 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5000 tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Mayıs-2012 de).

SSK ya 3025 gün daha az prim ödersiniz

Soru: 1) 02.02.1975 doğumluyum. 06.06.1999 tarihinden bu tarafa vergi mükellefiyim. Şimdiye kadar hiç prim ödemedim. Son çıkan af yasasından yararlanarak, Ekim 2000 tarihinden itibaren borcumu taksitle ödüyorum. Bu şartlarda kaç yaşında emekli olabilirim?

2) SSK ya geçsem ne gibi avantajlarım olabilir? Daha erken emekli olabilir miyim?

Turgay Çağlayan

Cevap: 1) Bağ-Kurda emekli olmak için 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 06.06.2024 tarihine kadar ara vermeden prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 02.02.2033 tarihinde emekli olabilirisiniz.

2) SSK da ya geçerseniz, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. SSK da da 58 yaşında emekli olmanıza karşın, Bağ-Kura 9000 gün prim öderken, SSK ya 5975 gün prim ödemeniz emekli olmanız için yeterli. SSK ya 3025 gün daha az prim ödeyerek emekli olma avantajınız var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1388

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigortalı yaptırılan çocuklar için inceleme yapılacağını açıkladı