Bakan doğruyu söylemiş ancak başka doğrularda var

 

20.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bakan doğruyu söylemiş ancak başka doğrularda var

Ekrem Sarısu - 20 Nisan 2008 Pazar - Posta

Bakan doğruyu söylemiş ancak başka doğrularda var

Soru: 18 yaşına girmiş kız çocuğunun yasa çıkmadan bu günlerde sisteme girmesiyle, yasa çıktıktan 3,5 sene sonra sisteme girmesi aradaki fark ne olur. Bakanın açıklamasında bu gün işe girenle yasa çıktıktan sonra işe giren arasında fark olmayacak her ikisi de 2000 yılında çıkan kanuna tabi olacaklar, 65 yaş 2036 yılında işe girenleri kapsayacak denildi. Anladığımız doğrumudur? Veya doğrusu nedir?

İsmet Şatır

Cevap: Nisan 2008 ayı sonuna kadar sigortalı olan çocuk, emekli olmak için bugünkü yasaya tabi olacaktır. Yeni yasadan önce sigortalı olarak bugünkü yasaya tabi olan kız çocuğu kazanımları şunlar olacak.

- 7200 gün prim yerine 7000 gün prim ödeyerek emekli olacak.

- Yeni yasa ile prim ödeme şartını yerine getirdiği tarihe göre 65 yaşa kadar uzanan kademeye tabi olmadan, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olacak,

- Yüzde 20 fazla emekli aylığı alacak.(emekli aylığı 10 puan fazla aylık bağlanacak.) Örneğin; yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra sigortalı olanlara 25 yıl prim ödemesi halinde yüzde 50 oranında aylık bağlanacak. Yeni yasadan önce, 30.04.2008 tarihine kadar(bu tarih dahil) sigortalı olanlara ise, 25 yıl prim ödemesi halinde yüzde 60 oranında aylık bağlanacak. Bu ise yeni yasadan önce sigortalı olanların, yeni yasa kapsamında sigortalı olan ve aynı süre prim ödeyenden yüzde 20 fazla aylık alacağı anlamına geliyor.

- Emekli olduğu zaman emekli aylığı kesilmeden destek primi ödeyerek çalışabilecek.

Doğaldır ki sayın bakan çıkarttıkları kanuna sahip çıkacak. Ve eleştirileri göğüsleyecek. Bakan sadece prim ödeme şartı hangi tarihte yerine getirilirse, o tarihteki yaş şartına tabi olunacağını vurguluyor. Ancak, yukarıda sayılan avantajlara değinmiyor. Sonuç olarak yaş açısından bakanın dediği de doğru, yukarıda saydığımız avantajlarda doğru.

İki haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı alırsınız

Soru: 1) 30.07.2007-05.11.2007 tarihleri arasında bir işyerinde sigortalı olarak aylık 650 TYL ücretle çalıştım. Ayrıca günlük yemek bedeli alıyordum. İşyerim yeni olmasına rağmen kapandı. 700 YTL bir ücret ödeyerek işime son verildi. Bu ücret Ekim ayı ve 5 Kasıma kadar olan ücretim olarak verildi. Ayrıca Ramazan ayında da niyetli olduğum için ayrıca bir ücret verilmedi. Aldığım ücretin az olduğunu bana ayrıca Ramazan ayından yemek bedeli ödenmesini ve ihbar tazminatın son aldığım 700 YTL nin eksik olduğunu düşünüyorum. Ayrıca SSK çıkışımda 1 Kasımda yapılmış. Benim yasal olarak almam gereken hakkım nedir? Bana ihbar yapılmadı. Uygulanması gereken kurallar neydi?

2- 27.12.1976 doğumluyum. SSK girişim 01.09.1994 dür. Ne zaman emekli olabilirim?

Ebru F.Gurbuz

Cevap: 1) Sizin gibi altı aydan az hizmet süresi olanların, ihbar önelinde bulunmadan işten çıkartılmaları halinde, iki haftalık ücretleri tutarında “İhbar Tazminatı” ödenmesi gerekir. İşten ayrılırken 2 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı almanız gerekirdi. Ayrıca Ekim ayı ve Kasım ayından 5 gün çalışmanız karşılığında ödenmesi gereken tutar 758 YTL dir. İş sözleşmenizde Ramazan ayında yemek bedeli ödeneceğine dair bir hüküm varsa, yemek bedeli de almanız gerekir. ödenmeyen ücretiniz ve ihbar tazminatını işverenden talep edin. Ödememesi halinde İş Mahkemesine dava açarak alabilirsiniz. Ancak, tutar itibariyle dava açıp açmama hususunda takdir sizin.

2) 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 6.5 yıldan fazla 8 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemenizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 27.12.2031 tarihinde emekli olabilirsiniz

Çocukların sigortalı yapılmasında milat 30.04.2008

Soru: 16 Nisan tarihli Posta gazetesinde yer alan yazınızı ilgi ile okuduk. Bugün de basında yeni yasanın onaylandığı haberleri çıktı, 18 yaşından küçük çocukların sigortalı yapılması için artık geç mi oldu? Yoksa, hukuken yasalaşması veya resmi gazetede yayınlanmasına kadar bu yapılabilir mi? Eğer öyleyse ne kadar zaman var?

Ayşem Sülün

Cevap: Yeni yasada, çocukların sigortalılığının önünü kesmek için maalesef, meclis genel kurulunda yasaya eklenen bir fıkra ile, 30.04.2008 tarihinden sonra sigortalı olanların yeni yasaya tabi olmaları yönünde düzenleme yapıldı. Eklenen fıkra hükmüne göre; Yasa ne zaman çıkarsa çıksın, Örneğin Mayıs 2008 ayı sonunda yayımlansa bile, 30.04.2008 den sonra sigortalı olan çocuklar, yeni yasaya tabi olacaklar. 30.04.2008 tarihine kadar(bu tarih dahil) sigortalı olan çocuklar ise bugünkü yasaya tabi olacaklar. Daha vakit geçmedi. Çocuğunuzu sigortalı yapmak inin ay sonuna kadar zamanınız var.

Okulun olmadığı saatlerde hafif işlerde çalışabilirsiniz

Soru: Lisede okuyan bir öğrenciyim. 08.12.1991 doğumluyum. Ailem sigortamı yaptırsa eski yasadan yararlanabilir miyim? Yaptırırsa ilerde aileme ceza söz konusu olur mu?

Timuçin

Cevap: 15 yaşını doldurmuş ancak sizin gibi 18 yaşını doldurmayanlar,“genç işçi” statüsünde, “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları hakkında Yönetmenlik” in 2 nolu ekinde belirlenen işlerde çalıştırılabilir. Söz konusu yönetmenlikte belirlenen; Kasaplarda yardımcı işler, Büro işyerlerinde büro işleri ve yardımcı işler, Toptan ve perakende satış mağaza ve dükkanlarında satış, etiketleme ve paketleme işleri, Çay işlemesi işleri, İçkili yerler ve aşçılık hizmetleri hariç olmak üzere hizmet sektöründeki işler, Balıkhane işleri, El ilanı dağıtımı işleri vb. hafif işlerde sigortalı olarak çalışabilirsiniz.30.04.2008 tarihine kadar(bu tarih dahil) sigortalı olmanız halinde, emekli olma şartları açısından bugünkü yasaya tabi olursunuz ve yeni yasadan kurtulursunuz. Sigortalı olduğunuzda fiilen çalışmanız şartıyla, ne ailenize ne de sigortalı olduğunuz işyerine herhangi bir ceza gelmez. Ancak, fiilen çalışmadan sadece kağıt üstünde sigortalı olmanız halinde, bir inceleme sonucu sigortanızın iptal ve işverene idari para cezası kesilme riski vardır. Okulunuzun olmadığı saatlerde, yönetmenlikte belirtilen işlerde çalışırsanız sorun yaşamazsınız.

Özürlü hakkıyla Haziran da emekli olabilirsiniz

Soru: 14.04.1960 doğumluyum. İlk defa 22.06.1992 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. 20.09.2007 tarihinde son çalıştığım iş yerinden çıkartıldım. Şu anda devlet işsizlik ücreti ödüyor. Ancak iş bulamadım. Çalışamıyorum. 4200 gün prim ödemem var. % 45 oranın da 3. derece çalışamaz raporum var. Malulen ne zaman emekli olabilirim?

Hafize Doğan

Cevap: Malulen emekli olmak için çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sının) kaybedilmiş olması ve 1800 gün prim ödemesi aranıyor. Ayrıca, ilk defa sigortalı olduğu tarihte özrü ve rahatsızlığı olan Malulen emekli olamıyor. Prim ödemeniz yeterli olmasına karşın, özür durumunuz malulen emekli olmanıza müsait değil. Malulen emekli olamazsınız. Ancak, % 40 ve üstünde özürlü olanlar, vergi indirim hakkı alabiliyor. Vergi indirimi almanız halinde, emekli olmak için 3. derece özürlülere tanınan haktan yararlanarak 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 22.06.2008 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Aylık kesilmesinden başka risk yok

Soru: Annem ve babam ikisi de % 55 özürlü işitme engelli insanlar. Yıllar önce boşandılar, uzun süredir ayrıydılar. Babam SSK emeklisi oradan aylık alıyor, annem de ayrıldıktan sonra babasından Emekli Sandığı' ndan aylık alıyor.Fakat babam çağın hastalığı Alzheimer hastalığına yakalandı. SSK dan bu hastalığı ile ilgili raporu var. Bu durumda bakıma ihtiyaç duyan bir insan oldu. Annemde çocuklarımın babasıdır diye eski günlerin hatırına kendisine son günlerinde yardımcı olmaya çalışıyor. Ancak malumunuz üzere bu durumda beraber olmamaları gerekiyor. Acaba bu konuda yasal bir kolaylık var mıdır? Veya bu durumda tekrar evlenmek dışında hukuki bir öncelik bulunuyor mu?

Alper Cantürk

Cevap: Boşanan anne ve babanızın, sağlık nedeniyle bir araya gelip birlikte yaşamaları için evlenme gibi bir zorunlulukları yok. Ancak; anneniz Emekli Sandığından babasından dolayı yetim aylığı alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, anne ve babanızın birlikte yaşadığını tespit eder ve yetim aylığı almak için, kağıt üstünde gerçek olmayan bir boşanma iddiasında bulunursa, durumu anlatma zorlanabilirsiniz. Emekli Sandığı bu gerekçe ile, yetim aylığını kesip, ödediği yetim aylıklarını da kanuni faiziyle birlikte geri isteyebilir. Bunun dışında anne ve babanızın birlikte yaşamasının bir mahsuru ve kanuni bir sakıncası yoktur.

Yeni yasayla tüm sigortalılar genel sağlık sigortası primi ödeyecekler

Soru: Öğretmenim, eşim de ev hanımı. Üzerime ait tarlayı eşimin üzerine yapıp, Tarım Bağ-Kura veya Tarım SSK ya kaydetmek istiyorum. Eşim sadece emeklilik için prim ödeyip sağlık için prim ödemeden bu sigortalara kaydolabilir mi? Sağlık için benim karnemden yararlanmaya devam edebilir mi?

Sezgin

Cevap: Eşinizin sigortalı olması için, tarlanızı eşinizin üstüne devretmenize gerek yok. Eşiniz ev hanımı olarak Bağ-Kurda isteğe bağlı sigortalı olabilir. TBMM sinde kabul edilen yeni sosyal güvenlik yasası yürürlüğe girdiğinde, her vatandaş genel sağlı sigortalısı olacak. Eşiniz gibi isteğe bağlı prim ödeyenlerde ve diğer tüm sigortalılar gibi genel sağlık sigortası primi ödeyecekler. Eşiniz hangi sigortaya tabi olursa olsun, yeni yasa kapsamında genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda, sizin sigortanızdan sağlık yardımı alamaz.

Yeni yasa çeyiz yardımı tutarını değiştirmedi


Soru: SSK daki eski uygulamaya bakıldığında, SSK dan faydalanan kız çocukları evlendiğinde çeyiz parası adı altında, 2 yıllık toplam aylığı kadar toplu para almaktaydı. Bu konunun yeni yasadaki karşılığının ne olduğu hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Adem

Cevap: SSK dan faydalanan kız çocukları ifadenizle, SSK dan yetim aylığı alan kız çocuklarını kastediyor olmalısınız. Çünkü; toplumda çeyiz parası olarak adlandırılan evlenme yardımını, SSK dan ana ve babasından dolayı yetim aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde alabilmektedirler. Mevcut yasaya göre, yetim aylığı alan kız çocuğu 24 yetim aylığı tutarında evlenme yardımı almaktadır. Evlenme yardımı alanın 24 ay içinde boşanması halinde ise, 24 ay dolana kadar da tekrar yetim aylığı bağlanmamaktadır.

Sosyal güvenlik yasalarını değiştiren yasa tasarında, 24 aylık evlenme yardımı tutarının 12 aya indirilmesi yönünde düzenleme yapılmasına karşın, tasarının meclisteki görüşmelerinde yapılan değişiklikle evlenme yardımı tutarının 24 ayda kalması sağlandı. Yeni yasa kapsamında da, bugünkü yasada olduğu gibi 24 yetim aylığı tutarında çeyiz yardımı alınabilecek. Anayasa mahkemesinin iptal etmesinden sonra, uygulamaya konulmadan kapsamlı değişikliğe uğrayan 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası Kanunundaki dul eşlere evlenmeleri halinde evlenme yardımı verilmesine ilişkin hükmünde yasa metninden çıkartılarak dul eşlerin yeni yasa kapsamında evlenme yardımı almalarının önüne geçildi.

58 yaşını dolduracağınız 11.03.2019 da da emekli olabilirsiniz

Cevap: 11.03.1961 doğumluyum. 07.09.1992 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum.1 sene 1 ay prim ödedikten sonra Bağ-Kuru sigortamı kapattırdım. 01.02.2002 tarihinde de 1 ay sigorta başlangıcım var. 25.03.2005'ten itibaren de sigortam düzenli ödeniyor. Yalnız 2007 nin Haziran ve Temmuz ayları ödenmedi. 10 Ağustos da yeniden ödenmeye başladı. Yaş haddinden en erken ne zaman emekli olabilirim? İşi bırakıp isteğe bağlı geçersem, aylık ne öderim?

Aynur DURAL

Cevap: 2220 gün daha prim ödeyerek, 1380 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 11.03.2019 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik) İsteğe bağlı sigortaya geçerseniz, prime esas kazancın alt sınırı(608.40 YTL) ile üst sınırı(3.954.60 YTL) arasında arasın da olmak şartıyla belirleyeceğiniz kazanç tutarının % 25 i oranında her ay prim ödersiniz. Bugün için aylık en az 152.10 YTL prim ödenmektedir.

25 yıl memuriyet süresi 56 yaş gerek

Soru: 10.06.1967 doğumluyum, 16.02.1987 tarihinde ilk sigortalı oldum. 1997 ye kadar 515 gün pirimim yatmış. 15.10.1997 de bankada memur olarak göreve başladım ve halen çalışmaktayım.
Bu durumda ne zaman emekli olabilirim? Aydınlatırsanız sevinirim.

Mehmet Özmen

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl fiili hizmet süresini doldurmaya sizin gibi, 18.5 yıldan fazla 20 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 56 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 10 Mayıs 2021 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 10.06.2023 tarihinde emekli olabilirisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1538

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bakan doğruyu söylemiş ancak başka doğrularda var