Doğum borçlanması yapabilirseniz emekli olabilirsiniz

 

30.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Doğum borçlanması yapabilirseniz emekli olabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 30 Eylül 2010 Perşembe - Posta

Soru:6 Haziran 1961 doğumluyum. Temmuz 1981 sigorta başlangıcım var. "Ekim 1982 - Eylül 1988 - Ocak 1991" olmak üzere 3 doğum yaptım. Şubat 1985 itibarıyla 4 yıl 10 ay 4 gün Bağ-Kur prim ödemesi S.S.K.'ya devredildi. 15 yıl - 3600 gün 50 yaşa tabiyim. 2005 yılından beri SSK'lı çalışıyorum. 5 aylık boşluk var. 6 Haziran 2011'de 3600 prim 50 yaş doluyor. 20 yıl üzerinden emekli olmak istiyorum, kanundan nasıl yararlanabilirim? SSK.'ya bilgi amaçlı gittim. Kanundan yararlanabilirsiniz, ama priminiz tamamlanır 50 yaşı beklersiniz. Geri çekme yok dediler. Basın-yayın farklı söylüyor, SSK farklı. Hangisi doğru bilemiyorum.

Hemen emekli olamayacaksam, maaş bağlanmayacaksa, mağdur olmamak için o kadar parayı yatırmayı cesaret edemedim. Zaman açısından mağdur olmamak için ne yapmalıyım?

Ayfer KAYALAR

Cevap: Hangi tarihler arasında Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzu belirtmediğinizden doğum borçlanması yapıp yapamayacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak, kurumla görüşmenizde borçlanma yapabileceğinizi söylemişler. Şayet iki doğumunuz için borçlanma yararak(1440 gün kazanmak suretiyle) prim ödemenizi 5000 güne tamamlayabiliyorsanız, hemen emekli olabilirsiniz. Çünkü; 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, eski kanuna göre emekli olmak için, yaş aranmadan 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz.

Kurumun verdiği bilgi doğru. Sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yaptığınızdan, borçlanma sadece prim gün sayınızı artırır. Başlangıç tarihinizi geri çekmez. Hoş başlangıç tarihinden önce doğum yapmış olsaydınız da, başlangıç tarihiniz geri çekilmeyecekti. Çünkü; SGK yasada hüküm olmamasına rağmen, başlangıçtan önceki doğumlar için borçlanma yaptırmıyor.

En fazla iki doğum için borçlanma yapılabiliyor

Soru: 12 Haziran 1973 doğumluyum. SSK'ya giriş tarihim 1 Kasım 1990. Şuana kadar 749 gün prim ödemişliğim var. Üç çocuğum var. Doğum tarihleri; 20 Ocak 1995, 6 Kasım 2004, 6 Nisan 2006. Çocuklarımdan dolayı borçlanabilir miyim?

Nuriye UÇAR

Cevap: Belli şartları taşıması kaydıyla en fazla iki doğum için borçlanma yapılabiliyor. Üç doğumunuzdan, doğum sonrasında iki yıl süresince sigortalı çalışarak prim ödemediğiniz ikisi için doğum borçlanması yaparak, 1440 gün sigortalılık süresi kazanabilirsiniz.

Sizi ilgilendirmiyor ancak Genel Sağlık Sigortası, 2012 ye ertelenecek

Soru: Gazeteden duydum. Genel sağlık sigortası hakkında bilgi almak istiyorum. Çiftçi Bağ-Kuru yatırıyorum. Genel Sağlık Sigortası beni etkileyecek mi? Yani 1 Ekim 2010 dan sonra ben ne kadar prim yatıracağım? Benim de SGK ya gelir beyanında bulunmama gerek var mı?

Serkan ULUSOY

Cevap: Çiftçi Bağ-Kur sigortalısı olduğundan 1 Ekim 2010 da yürürlüğe girecek olan genel Sağlık Sigortası sizi ilgilendirmiyor. Çünkü, 1 Ekim 2010 de yürürlüğe girecek olan zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulaması, herhangi bir sigorta kapsamında ve bakılmakla zorunlu kişi kapsamında olmayan işsizler ile Türkiye de oturma izni almış olan yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişileri ilgilendiriyor. Siz çiftçi Bağ-Kur sigortası kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımı almaktasınız. Prim ödemenizde bir değişiklik olmayacak Eylül 2010 ayını da kaç lira prim ödemişseniz Ekim 2010 ayında da aynı primi ödeyeceksiniz. Kapsamda olsanız dahi, zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması 1 Ekim 2012 ye kadar erteleneceğinden bu gün için yapmanız gereken bir işlem yok. .

Priminiz yeteli 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 13 Aralık 1965 doğumluyum. 27 Aralık 1989 den beri isteğe bağlı Bağ-Kurlu bir bayanım. Aralıksız prim ödedim. Ve 20 yılı doldurdum. Ne zaman emekli olacağım?

Yülay AKBAŞ

Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız 13 Aralık 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK emeklisi Emekli Sandığından yetim aylığı alınabilir

Soru: Ben 9 senelik SSK emeklisi bayanım. Ayrıca bekâr olduğum için 17 senedir Emekli Sandığı’ndan astsubay emeklisi babamdan kalan yetim maaşı alıyorum. Emekli olduğum tarihlerde, hem SSK hem de Emekli Sandığı’nı arayarak bu iki maaşı almamın SSK/Emekli Sandığı nezdinde yanlış olup olmadığını sordum. Her iki kurum da; “Bizim açımızdan problem yok, diğerine sor.” dediler. Böylece yıllardır iki kurumdan da maaş almaya devam ediyorum. Ancak korkum; yanlışlık yapıldığı söylenerek ve hatta geriye dönük işlem yapılarak yıllardır ödenen maaşların faiziyle geri istenmesi. Bu konudaki

yorumunuzu rica ediyorum.

Ayşegül İSPAHİ

Cevap: Babanız emekli sandığına tabi olduğu için şanslısınız. Çünkü; emekli sandığı bekâr, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan kız çocuklarına SSK ve Bağ-Kur sigortalısı olsalar da, bu kurumlardan emekli aylığı alsalar da, ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlıyor. Emekli sandığı sadece emekli sandığına tabi çalışan veya emekli sandığından emekli aylığı alan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamaz. Oysa SSK ve Bağ-Kur; sigortalı olan veya emekli aylığı alan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamıyor. Bu durum yasalar arasındaki farktan geliyor. Korkunuzda haklısınız. Yıllar sonra hatalı aylık bağlandığı tespit edilerek, ödenen aylıklar faiziyle birlikte geri isteniyor. Bu durum emekli için yıkım oluyor. Ancak sizin için korkulacak bir durum yok. SSK emeklisi bekâr kız çocuğu olarak Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirsiniz. Hiçbir problem yaşamazsınız.

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmadığınızdan emekli aylığınız kesilmez

Soru: Yurt dışı borçlanması yapmadan Türkiye’de emekli oldum. Yurt dışında bir iş yerinde ikameti olarak çalışmam da bir sakınca var mı? 6 aydan fazla kalabilir miyim?

ZİYA

Cevap: Yurtdışı çalışma sürelerini borçlanarak emekli olan, yurtdışında çalışmaya başladığında, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başladığında emekli aylığı kesilir. Siz yurtdışı borçlanması yapmadan emekli olduğunuzdan, yurtdışında çalışmaya başladığınızda emekli aylığınız kesilmez.

Asgari ücretle çalışana her yıl için 760.50 TL kıdem tazminatı ödenir

Soru: Bugün askeri ücretten gösterilen bir iş yerinde kıdem ve ihbar tazminatı senelik ne kadardır?

Ercan MARANGOZ

Cevap: Her çalışma yılına karşılık asgari ücretin brüt tutarı kadar yani, 6760.50 TL kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Örneğin, 20 yıllık çalışması olan asgari ücretle çalışan birine 15.210 TL( 760.50 TL X 20) kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor. İhbar tazminatı işyerinde çalışma süresine göre değişiyor. Örneğin, 3 yıldan fazla çalışma süresi olan birine 8 haftalık ücreti tutarında ihbar tazminatı ödenmesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1037

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Doğum borçlanması yapabilirseniz emekli olabilirsiniz