Kira gelirine vergi iadesi kıskacı

 

24.01.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kira gelirine vergi iadesi kıskacı

Sezgin Özcan - 24 Ocak 2006 - Salı - Vatan

Konut kira ödemelerinin, işçi ve memurlarda tamamı, emeklilerde ise yüzde 20'si vergi iadesinden yararlandırılıyor. Ücretliler, 2005 yılına ait vergi iade bildirimlerini verdiler. Emekliler de ay sonuna kadar verecekler. Zarflar verildikten sonra, harcama belgelerini inceleyen Maliye, öncelikle kira harcamalarına bakıyor. Ücretli ya da emekli tarafından bildirilen kira ödemesinin, ev sahibi tarafından doğru beyan edilip edilmediğini kontrol ediyor. Eksik beyan edilen veya hiç beyan edilmeyen kira geliri varsa, bunun vergisi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte tahsil ediliyor. Kira gelirlerinin beyanı bu açıdan çok önemli.

Kimler beyanname verecek?


Konut kira geliri elde edenler: 2005 yılında elde edilen konut kira gelirlerine uygulanacak istisna tutarı 2 bin YTL Buna göre, 2005 yılında tahsil ettiği konut kira geliri 2 bin YTLyi aşanlar, beyanname verecekler.

İşyeri kira geliri elde edenler: Üzerinden vergi kesintisi yapılmış olan işyeri kira gelirlerinde beyan sınırı 15 bin YTL. Buna göre, 2005 yılında elde ettiği brüt (vergi kesintisi yapılmadan önceki) işyeri kira geliri 15 bin YTLyi aşanlar beyanname verecekler. Kira gelirinin 15 bin YTLyi aşan kısmı değil, tamamı beyan edilecek. Ancak 60 bin YTLye kadar iş yeri kira geliri elde edenler, vergi ödemeyecekleri gibi, vergi iadesi alacaklar.

İşyerlerini, vergi kesintisi yapmak zorunda olmayanlara (örneğin basit usulde vergilendirilen mükelleflere veya elçiliklere) kiralayanlar, 2005 yılında elde ettikleri vergi kesintisine tabi tutulmamış işyeri kira gelirleri 800 YTLyi aşıyorsa beyanname verecekler.

Hem konut hem de işyeri kira geliri elde edenler: 2005 yılında hem konut hem de üzerinden vergi kesintisi yapılmış işyeri kira geliri elde edenler, konut kira gelirinin 2 bin YTLyi aşan kısmı ile işyeri kira gelirinin toplamı 15 bin YTLyi aşıyorsa, hem konut hem de işyeri kira gelirini beyan edecekler. Aşmıyorsa, işyeri kira gelirini beyan etmeyecek, sadece konut kira gelirini beyan edecekler.

Vergi nasıl hesaplanacak?

Konut kira gelirinden 2 bin YTL istisna düşülecek. Ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar istisnadan yararlanamıyor. İstisna, kişiye bağlı olup, bir kişinin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde de sadece 2 bin YTLlik istisna uygulanacak. Buna karşılık birden fazla kişiye ait olan bir konuttan elde edilen kira geliri için istisna tutarı her kişi için ayrı ayrı uygulanacak.

Götürü gider usulünü seçenler, konut kira geliri istisnası düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 25'ini, götürü gider olarak indirecekler. Gerçek gider usulünü seçenler ise önce gider toplamının istisna tutarına isabet eden kısmını hesaplayacaklar. İstisnaya isabet eden kısım hariç, gerçek gider tutarını indirim konusu yapacaklar.

Giderlerin düşülmesinden sonra kalan tutar, üzerinden vergi hesaplanacak tutar (vergi matrahı) olacak. Bu tutar üzerinden, yüzde 20'den başlayan gelir vergisi tarifesine göre, ödenecek vergi hesaplanacak.

2005 yılı kira gelirleri 1-15 Mart 2006 tarihleri arasında beyan edilecek. Hesaplanan verginin yarısı Mart 2006, diğer yansı Temmuz 2006 aylarında olmak üzere iki taksitte ödenecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 1174

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kira gelirine vergi iadesi kıskacı