Bağ-Kur primi ücretin vergi matrahından indirilemez

 

08.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur primi ücretin vergi matrahından indirilemez

Sezgin Özcan 08 Kasım 2007 Perşembe www.gazeteport.com

SSK’ya geçin daha erken emekli olun

13.10.1962 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 01.12.1984. 01.10.2000 de işten ayrıldım ve ltd şirket ortağı olarak 06.12.2001 tarihinde Bağ-Kur’a geçtim (arada boşluk vermeden SSK’lılığımı devam ettiremedim). SSK toplam gün sayım 4.455. Şu an Bağ-Kur’da 12. basamaktan prim ödüyorum.

SSK’dan emekli olmam için 5.200 gün prim ödemem ve 48 yaşımı doldurmam gerekirken, Bağ-Kur’da 9.000 iş günü prim ödemem gerekiyor.

Bu şartlar altında benim şirket ortaklığından ayrılıp, aynı şirkette maaşlı (SSK’lı) olarak çalışmam, erken emeklilik için daha mantıklı görünüyor. Benim durumumu göz önüne alarak bana nasıl emekli olmayı önerirsiniz. 5.200 iş günü primi doldurduğumda 48 yaşı beklerken prim ödemeyi kesecek miyim?

Sedat Korkmaz

SSK’dan emekli olabilmek için 25 yıllık sigortalılık süresi, 48 yaş ve 5.225 prim günü koşullarına tabisiniz. 5.225 günü Bağ-Kur hizmetinizle birlikte doldurmuşsunuz. 25 yıllık sigortalılık süreniz 1.12.2009, 48 yaşınız ise 13.10.2010 tarihinde doluyor. Ancak, birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden emekli aylığı, son yedi yıllık (2.520 gün) fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan sosyal güvenlik kanununa göre, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olunduğu sosyal güvenlik kanunu hükümlerine göre bağlanıyor.

Hemen şirket ortaklığından ayrılıp, SSK’lı çalışmaya başlayıp 3,5 yıl (1.260 gün) prim ödediğinizde, 1.260 günün tamamlandığı tarihte 25 yıl ve 48 yaş koşullarını da sağlamış olacağınızdan emekliliğe hak kazanırsınız.

Şu anda Bağ-Kur hizmetinizle birlikte 5.225 günü zaten aşmışsınız. Ancak, yukarıda da belirttiğim gibi SSK’dan emekli olabilmek için 1.260 gün daha prim ödemeniz gerekiyor.

Buna karşın yargı kararıyla, sadece SSK hizmetlerinizin dikkate alınarak (hizmet birleştirmesi yapmaksızın) SSK’dan emekli olmanız da mümkün olabilir. Bu durumda, Bağ-Kur hizmetleriniz dikkate alınmaz. SSK prim gününüzü 5.225 güne tamamlamak (770 gün daha prim ödemek) koşuluyla, 1.260 gün prim ödemeden 48 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmanız mümkün olabilir. Ancak bu yolu tercih etmeniz halinde, SSK bu talebinizi kabul etmeyecek ve siz mutlaka yargı yoluna başvurmak zorunda kalacaksınız ve hakkınızı ancak yargı kararı ile alabileceksiniz.

Bağ-Kur primi ücretin vergi matrahından indirilemez


Malumunuz üzere şirket ortakları Bağ-Kur sigortalısı ve Bağ-Kur primi ödemekteler. Limited şirkette müdür sıfatıyla şirket idaresinde yer alan ortaklara yapılan ödemeler de ücret tanımına girmektedir.

Gelir Vergisi Kanununun 63. maddesinin (2) numaralı bendinde, Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesinde belirtilen sandıklara ödenen aidat ve primlerin, safi ücretin tespitinde indirilebileceği belirtilmiştir.

Şirket şu anki uygulamada brüt ücret üzerinden sadece gelir vergisi ve damga vergisi hesaplamakta ve aradaki farkı ücret olarak ödemektedir.

Sorun, gelir vergisi matrahının tespitinde şirket müdürü ortaklar tarafından ödenen Bağ-Kur primlerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususundadır. Nitekim özel sigorta şirketlerine yapılan sağlık sigortası, hayat sigortası, bireysel emeklilik vs. şeklindeki sigorta primleri bile indirim konusu yapılabilirken Bağ-Kur gibi zorunlu bir sigorta ödemesinin indiriminin yapılmaması çok adaletli gelmemektedir.

Sizden, şirket müdürü ortakların ödedikleri Bağ-Kur primlerinin, ücretlerinin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususunu aydınlatmanızı rica ediyorum.
Z.Burak Özkösemen

Sizin de belirttiğiniz gibi Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 63. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre ücretin vergi matrahından indirilen emekli aidatı ve primleri;

— 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanununa göre ödenen emekli aidatı,
— 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre ödenen sigorta primleri ve
— 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklara ödenen aidatlar oluşturmaktadır.

Bağ-Kur, söz konusu bent de sayılan kurumlar arasında yer almadığından, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre ödenen primlerin, GVK’nın 63. maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre ücretin vergi matrahından indirilmesi mümkün değil.

Diğer yandan Bağ-Kur, şahıs sigorta veya emeklilik şirketi niteliğinde bir kurum olmadığından, ödenen primlerin GVK’nın 63. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendine göre de ücretin vergi matrahından indirilmesi mümkün değil.

En düşük SSK emekli aylığı 547 YTL

13.09.1962 doğumluyum.13.03.1986 ilk sigorta başlangıcım. Halen SSK'lı olarak çalışmaktayım.
1- Ne zaman emekli olabilirim?
2- Askerliğimi 1986-88 yılları arasında yedek subay olarak yaptım. Bu hizmeti SSK'ya aktarmam gerekir mi?
3- Asgari ücretten SSK primim yatmakta. Günümüzde asgari ücretten emekli olan biri ne kadar emekli maaşı alır?
4- Daha iyi emekli maaşı alabilmem için 2008 yılı itibariyle SSK primimi ne kadar artırmalıyım?
Erhan Karakaş

Sorularınız yanıtları sırasıyla şöyle:

1- Emeklilik için 25 yıl, 49 yaş ve 5.300 prim günü koşullarına tabisiniz. Prim ödeme gün sayısı koşulunu sağlıyorsunuz. 25 yıllık sigortalılık süreniz 13.3.2011, 49 yaşınız ise 13.9.2011 tarihinde doluyor. Buna göre 49 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

2- Askerlikte TC Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süreniz, emeklilik aşamasında SSK hizmetinizle birleştirilir.

3- Primleri asgari ücretten ödenen birinin hesaplanan emekli aylığı, alt sınır aylığının altında olduğu için, kendisine alt sınır aylığı bağlanıyor. Bugün için geçerli olan alt sınır aylığı 521 YTL olup, bu tutara yüzde 4’lük Sosyal Destek Ödemesi ve 4,69 YTL Sosyal Yardım Zammı ilave edildiğinde 547 lira olmaktadır.

4- Emeklilik için önünüzde yaklaşık dört yıllık bir zaman var. Bu süre içinde tavandan prim öderseniz ancak aylığınızda alt sınır aylığının üzerinde bir artış sağlayabilirsiniz. Zira emekli aylığının 1999 yılından sonraki kısmının hesaplanmasında ortalama yıllık kazanç tutarı esas alınıyor. Primleriniz asgari ücretten ödendiği için, bundan sonra yüksek tutardan prim ödenmesi halinde ancak yıllık kazanç ortalaması yukarı çekilebilir. Bu da emekli aylığında artış sağlar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 1743

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur primi ücretin vergi matrahından indirilemez