İstanbul vergisi mahkemeden döner

 

10.04.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İstanbul vergisi mahkemeden döner

Sezgin Özcan - 10 Nisan 2008 Perşembe  www.gazeteport.com

Belli bir bölgede tüketilen mallar için vergi getirilmesi, Anayasa’nın “verginin genelliği” ilkesine aykırı. Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi halinde iptal edilebilir. Edilmezse, deprem vergisi, kriz vergisi, eğitime katkı vergisi gibi kalıcı hale gelir.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak amacıyla Fon oluşturuluyormuş. Tasarıya göre fonun gelirlerini, benzine litre başına 1.5 Ykr, motorin türlerine de litre başına 1 Ykr yapılacak zam oluşturacakmış. 3 yıl boyunca sürecek uygulamadan, Fona 750 milyon YTL kaynak sağlanması öngörülüyormuş.

Devletin imece usulü diye adlandırabileceğimiz bu filmi daha önce de birkaç kez görmüştük.

TANSU ÇİLLER BAŞLATTI

1994 yılında Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde ekonomik istikrarın sağlanması için ekonomik denge ve net aktif vergisi adı altında bir defaya mahsus ek vergiler getirilmişti…

1997 yılında sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilirken, sekiz yıllık kesintisiz ilköğretim giderlerinde kullanılmak üzere, 4306 sayılı Kanun ile eğitime katkı payı getirilmişti. Katkı payının 1997-2002 yılları arasında bazı işlemler ve düzenlenen kağıtlar üzerinden alınması öngörülmüştü. Sonra 2001 yılında, uygulama süresi 2010 yılı sonuna uzatılmış, 2004 yılında da kapsamı değiştirilmiş, RTÜK’ün reklâm gelirlerinden aldığı pay kadar ayrıca alınan pay ile bazı damga vergisi ve harç tahsilatlarının belli kısmı Milli Eğitim Bankalığı payı olarak Bakanlığa ödenmeye başladı.

DEPREM VERGİSİ DİYE GELDİ...

1999 yılında yaşanan büyük depremin yaralarının sarılması için bir defaya mahsus ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi ve ek motorlu taşıtlar vergisinin yanı sıra 2000 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere eğitime katkı payı tutarında özel işlem vergisi ve cep telefonu tesisi, devir, nakil ve haberleşme hizmet bedelleri üzerinden yüzde 25 oranında alınmak üzere özel iletişim vergisi getirilmişti.

Deprem nedeniyle bir defaya mahsus olarak getirilen özel işlem ve özel iletişim vergilerinin uygulama süresi her yıl uzatılarak 2004 yılına kadar gelinmiş, 2004 yılında özel iletişim vergisi sabit telefon, internet, uydu ve kablolu TV yayınlarını da kapsamak üzere kalıcı hale getirilmişti.
Şimdi de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamaları karşılamak ve sadece İstanbul’da uygulanmak üzere akaryakıt litre bedeli üzerinden 1,5 Ykr vergi alınması öngörülüyor.

VERGİNİN GENELLİĞİ İLKESİNE AYKIRI

İstanbul’a göçü önlemeye yönelik olarak İstanbul’a vize uygulanması, İstanbul’da yaşayanlardan vergi alınması gibi önerilerin ilk adımı belki de ek akaryakıt tüketim vergisi ile atılmış olur. Bu da diğerleri gibi alıştıra alıştıra kalıcı hale getirilebilir.
Tabi Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmemesi halinde. Zira sadece belli bir bölge de yaşayanlar veya belli bir bölgede tüketilen mallar için vergi yükümlülüğü getirilmesinin, Anayasanın verginin genelliği ilkesine aykırı olduğunu düşünüyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 853

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İstanbul vergisi mahkemeden döner