SSK ve Bağ-Kur affı için başvuru süresi başladı

 

02.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

SSK ve Bağ-Kur affı için başvuru süresi başladı

Sezgin Özcan - 02 Haziran 2008 Pazartesi - gazeteport

Sosyal Güvenlik Kurumunun yaklaşık 45 milyar YTL olan alacağının 23.4 milyar YTL’lık kısmının yeniden yapılandırılarak tahsilini amaçlayan, prim borcuna ilişkin gecikme zammı affında başvuru süresi başladı.

Getirilen af hükümleri bazı çevrelerce yeterli bulunmasa da “Bundan iyisi Şam’da kayısı”… Az değil, peşin ödemelerde gecikme zammının yüzde 85’i siliniyor... Diğer taraftan primlerini gününde ödeyenlere yapılan haksızlık da cabası… Ancak affın adaletine ilişkin tartışmaya burada girmeyeceğiz…

BAŞVURUNUZU SON GÜNE BIRAKMAYIN

Aftan yararlanmak isteyen borçluların önünde iki aylık süre var. Başvurunun 31 Temmuz 2008 akşamına kadar yapılması gerekiyor.

1 milyon 119 bin aktif işyerinin 615 binini SSK borcu var. Bağ-Kur’da ise 3 milyon 368 bin sigortalıdan 1 milyon 426 bini borçlu. Bu da aftan yararlanmak için yaklaşık 2 milyon 41 bin potansiyel başvuru demek. Borçların çıkarılması, gecikme cezası ve faizlerin hesaplanması zaman alacak. Bu nedenle başvuru için acele edin. Çünkü başvuru süresinin uzatılması söz konusu olmayacak. Başvuru süresini kaçıranlar büyük avantaj kaybedecek.

HANGİ BORÇLAR AF KAPSAMINDA?

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre takip edilen ve başvuru tarihine kadar tahakkuk etmiş olup da ödenmemiş olan;

— 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası, sosyal yardım zammı borçları,

— Haziran ayı sonuna kadar müracaat edilmiş olması kaydıyla 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda yeterli işçilik bildiriminde bulunulmadığı anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçlar,

— İsteğe bağlı sigortalıların 2003/Mayıs ila 2008/Mart dönemleri arasında isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettiği süre içindeki prim borçları,

— Avukat ve Noterler ile müteahhitlerin yurtdışına götürdükleri işçiler gibi topluluk sigortasına tabi olanların 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ait prim borçları ile

__ 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanununa göre sigortalı olanların ise 31 Mart 2008 tarihine kadar olan prim ve sosyal güvenlik destek prim borçları,
af kapsamında.

AFTAN NASIL YARARLANILACAK?
Yasa hükmünden yararlanmak için 31 Temmuz 2008 günü akşamına kadar yazılı olarak başvurulması gerekiyor.

Af düzenlemesi prim asıllarını kapsamıyor. Başka bir anlatımla borç aslında indirim yapılmıyor. Başvurunun yapılacağı ayın sonuna kadar mevcut sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanacak. Hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının, seçilen ödeme şekline göre belli bir kısmı terkin edilecek (silinecek). Yapılandırılan borç tutarı peşin veya 24 aya kadar taksitler halinde ödenebilecek.

PEŞİN ÖDEMENİN AVANTAJI FAZLA
Peşin ödemede büyük avantaj var. Az değil, gecikme zammının yüzde 85’i silinecek. İmkanı olanlar peşin ödemeyi tercih etmeli, olmayanlar da imkanlarını zorlamalı.

Peşin ödeme yolu tercih edilerek borç aslının tamamı ile hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15’inin başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının kalan yüzde 85’i silinecek.

Örneğin, 50 bin YTL prim aslı, 100 bin YTL gecikme cezası ve zammı olmak üzere 150 bin YTL borcu olan, 50 bin YTL prim aslı ve (100.000x0,15)= 15 bin YTL gecikme cezası olmak üzere toplam 65 bin YTL’yi başvuru tarihini izleyen ay içinde ödemesi halinde, gecikme cezası ve zammının 85 bin YTL’si silinecek.

TAKSİTLE ÖDEMEDE DE AVANTAJ VAR

Tüm zorlamasına rağmen peşin ödemeden yaralanamayanlar için taksitle ödemede avantaj sağlıyor. Başvuru tarihine kadar hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammının, 12 aya kadar taksitle ödenmesi halinde yüzde 55’i, 24 aya kadar taksitle ödenmesi halinde ise yüzde 30’u silinecek. Buna göre;

- 12 aya kadar taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde, hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55’i silinecek, kalan yüzde 45’lik kısmı borç asıllarına ilave edilerek taksitlendirilecek.

- 24 aya kadar taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30’u silinecek, kalan yüzde 70’lik kısmı borç asıllarına ilave edilerek taksitlendirilecek.

İlk taksitin ödemesi, başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayda başlayacak. Başlangıçta taksitle ödeme yolu seçilip daha sonra taksitlendirilen borcun kalan kısmının peşin ödenmek istenilmesi halinde, başlangıçta seçilen taksitlendirme süresine bağlı olarak silinen faiz oranı değiştirilmeyecek.

2006’DA BORÇLARINI YAPILANDIRANLARA İKİ AYRI SEÇENEK

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandıranlardan;

- Yapılandırma taksitlerini ödemeye devam edenlere yapılandırılmış veya yapılandırma kapsamına girmeyip de af kapsamına giren borçları için istemeleri halinde af yasası hükümlerinden yararlanmalarına imkan sağlanırken,

- Taksitlerini aksatmaları nedeniyle borç yapılandırmaları bozulmuş olanlara yapılandırmalarını devam ettirmeleri veya yeni getirilen aftan yararlanmaları şeklinde iki ayrı seçenek sunuluyor.

TAKSİTLERİNİ ÖDEMEYE DEVAM EDENLER

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını 5458 sayılı Kanun kapsamında 2006 yılında yeniden yapılandıran ve yapılandırma taksitlerini ödemeye devam edenler, isterlerse yeniden yapılandırmadan vazgeçerek, af yasası hükümlerinden yararlanabilecekler ve peşin ödeme veya taksit seçeneğini tercih edebilecekler.

Bu durumda, daha önce yapılmış olan yapılandırma işlemleri bozularak, ödemiş oldukları tutarlar, sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre mahsup edilecek. Kalan borca, başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar faiz hesaplanacak. Tercih edilen ödeme şekline göre de faizin belli bir kısmı silinecek.

BOZULAN YAPILANDIRMALAR CANLANDIRILABİLECEK

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandırarak taksitlendirdikleri halde, bir yıl içinde üç kez taksitlerini veya cari dönem primlerini ödeyemedikleri için yapılandırmaları 2008 Haziran ayı sonuna kadar bozulmuş olanların, 31 Temmuz 2008 akşamına kadar yazılı olarak başvurmaları halinde, bozulmuş olan yapılandırma anlaşmaları yeniden canlandırılacak.

AKSTILAN TAKSİTLER 6 AY İÇİNDE ÖDENECEK

Bozulan borç yapılandırmasını canlandırma işlemleri sonucunda, başvuru tarihinden önce vadesinde ödenmediği veya eksik ödendiği anlaşılan taksit tutarlarının, ödeme tarihine kadar gecikilen her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiz miktarıyla birlikte başvuru tarihini takip eden altı ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Ödemenin altı aylık süre içinde tam olarak yerine getirilmemesi hâlinde yeniden yapılandırma hakkı kaybedilecek ve yapılandırma işlemleri iptal edilerek, ödenen tutarlar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre borçlarına mahsup edilecek.

Ayrıca, bozulan yapılandırması yeniden canlandırılan borçluların, başvuru tarihinden itibaren vadesi gelecek taksitleri ile cari ay primleri 5458 sayılı Kanun hükümlerine göre ödenecek.

İSTERLERSE AFTAN YARARLANABİLECEKLER

2006 yılında 5458 sayılı Kanun kapsamına giren SSK ve Bağ-Kur borçlarını yeniden yapılandırarak taksitlendirdikleri halde, bir yıl içinde üç kez taksitlerini veya cari dönem primlerini ödeyemedikleri için yapılandırmaları bozulmuş olanlar, isterlerse borçlarını yeni yasa kapsamında peşin veya 24 aya kadar taksitle ödeme seçeneğinden birini tercih ederek ödeyebilecekler.
Bu durumda eski yapılandırma kapsamında yapılan ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümlerine göre mahsup edilecek. Kalan borca, başvurunun yapıldığı ayın sonuna kadar faiz hesaplanacak. Tercih edilen ödeme şekline göre de faizin belli bir kısmı silinecek.

DAVALARDAN VAZGEÇMEK GEREKİYOR

Bozulan yapılandırmalarının yeniden canlandırılması veya prim affından yararlanmak üzere başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yaptıkları itirazlardan ve yargı nezdinde sürdürdükleri davalardan feragat etmeleri ve ihtilaf yaratmamaları gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 1465

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

SSK ve Bağ-Kur affı için başvuru süresi başladı