Bağ-Kur’u durdurup, SSK sigortalılığınızı devam ettirebilirsiniz

 

09.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur’u durdurup, SSK sigortalılığınızı devam ettirebilirsiniz

Sezgin özcan - 09 Haziran 2008 Pazartesi - gazeteport

Sigorta ile ilgili bir sorunum var yardımcı olursanız sevinirim. Basitçe anlatmaya çalışacağım. İşin içinden Bağ-Kur il müdürlüğü dahi çıkamadı.
04.10.2000 tarihinde başlayan Bağ-Kur sigortalılığım 04.04.2008 tarihinde işyerimi kapatmam nedeniyle sona erdi. Bu süre içinde sadece 14.09.2001 – 28.02.2003 tarihleri arasında Bağ-Kur primlerimi ödedim. Ayrıca 08.04.2005 tarihinde bir firmada SSK’lı olarak çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım.

Bu durumda 1479 sayılı Kanunun Ek 19. maddesinden faydalanabilir miyim?
Murat Uygun

1479 sayılı Bağ-Kur Kanununun Ek 19. maddesi ile 5 yıl ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalıların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını ödemek istememeleri halinde, sigortalılık sürelerinin durdurularak, borçlarından ve bu sürelerinden imtina etme hakkı verilirken, primi ödenmiş sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi ve hizmet birleştirme ya da müstakilen aylık bağlanması işlemlerinde kullanılmasına da imkân sağlanıyor.

Ek 19. maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar 2007/47 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi ile belirlendi. Genelgeye göre, Ek 19. madde kapsamına giren (5 yıl ve daha fazla süreyle Bağ-Kur prim borcu bulunan) ve aynı sürelerde başka sosyal güvenlik kanunlarına tabi olarak prim ödeyenlerden, sigortalılıklarının durdurulması talebinde bulunanların, daha önce primi ödenmiş süreleri varsa, sigortalılıkları, ödenen primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle durdurulacak, primi ödenmiş ve sigortalılık süresi olarak değerlendirilmiş süreler haricindeki geçen süreler, sigortalılık süresi olarak kabul edilmeyecek ve bu süreler çakışan süre olarak kabul edilmeyecek.

Bağ-Kur prim borcunuz 5 yıldan daha fazla bir süreye ilişkin olduğundan, Ek 19. madde kapsamında sigortalılığınızın durdurulmasını talep edebilirsiniz. Bu durumda, Bağ-Kur sigortalılığınız ödediğiniz primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle durdurulur. SSK sigortalığınız 8.4.2005 tarihinden itibaren geçerli olur.

Eski müracaatınıza dayanarak isteğe bağlı ödeme yapamazsınız

08.03.1965 doğumluyum. 01.06.2002 tarihine kadar 538 gün SSK prim ödemem var. 01.06.2002’de SSK isteğe bağlı sigortalılığımı başlattım. 4 ay ödeme yapıp, bir daha hiç ödeme yapmadım. Ard arda 3 ay prim ödemediğim için isteğe bağlı sigortalılığım 30.09.2002 tarihi itibariyle kesilmiş oluyor. Yeni çıkan aftan yararlanamıyorum.
Şu an itibariyle istenilen 1080 günüm yok. 01.06.2002 tarihli isteğe bağlı müracaatıma göre 1080 gün istenilmiyordu. Eski müracaatımla isteğe bağlı ödeme yapabilir miyim?
Gülşen Akgün

Sorunuzdan, isteğe bağlı sigortalılığınızı SSK’dan başlatarak isteğe bağlı prim ödeyeceğiniz sürelerin SSK kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak kabul edilmesini sağlamayı amaçladığınız anlaşılıyor.

1080 gün prim ödemeniz olmadığı için 01.06.2002 tarihli isteğe bağlı müracaatınıza dayanarak isteğe bağlı SSK sigortanızı başlatmanız mümkün olmamakla birlikte, isteğe bağlı sigortalılığınızı SSK’dan başlatabilseniz de bu durum SSK’dan emekli olmanızı sağlamaz. Zira şu anda SSK isteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerin de 1 Ekim 2008’den itibaren geçecek isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödenen süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek olmakla birlikte, isteğe bağlı sigortalı olabilmek için 1080 gün prim ödemiş olma şartı kalkacak. İsteğe bağlı sigortanızı 1 Ekim 2008’den sonra başlatıp, son 3,5 yılda 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışmaya başlayıp SSK’dan emekli olabilirsiniz.

Önce başlayan sigortalılık hali devam eder

Yaklaşık 7 yıllık SSK’lılığın ardından, çalışmadığım bir dönemde arkadaşlarımla bir şirket kurdum. Bu vesileyle zorunlu olarak Bağ-Kur'lu oldum. Şirketimiz şu anda 2 yılını doldurmasına rağmen sadece kâğıt üstünde kaldı, hiçbir faaliyetimiz olmadı, ancak ben Bağ-Kur primlerimi düzenli ödedim. Öte yandan 1 yıl önce tekrar çalışma hayatına döndüm ve SSK’lı oldum. Yani 1 senedir hem Bağ-Kur'a ayda 250-300 YTL ödüyorum hem de çalıştığım yer SSK primimi ödemekte.

Bağ-Kur'dan çıkmak, ama -bir gün faaliyete geçecek umuduyla- şirketteki hisselerimi de kaybetmek istemiyorum. Bana önerilen şu oldu: Şirket hisselerini birine devret, Bağ-Kur'dan çık, sonra hisselerini geri devir al. Geri devirde SSK’lı olduğunu göster ve tekrar Bağ-Kur'lu olmana gerek olmasın.

Bu işlemler noterdi vb masraflarıyla 1,500 YTL kadar tutuyor. Bana makul gelmiyor bu... Neden durumumu ifade edip "Artık SSK’lıyım ve böyle devam edeceğim" diyerek Bağ-Kur'dan ayrılamıyorum anlamıyorum. Acaba Bağ-Kur'dan akla yakın, boşuna 1,500 YTL harcamayacağım bir çıkış yolu yok mudur? Bir yol gösterirseniz memnun olacağım. Veya başka yol olmadığını teyit ederseniz başa gelen çekilir deyip kaderime razı olacağım.

Not: Bu konuda Bağ-Kur'a "bilgi edinme" çerçevesinde soru sordum. Gelen yanıt sadece "İki sandığa birden bağlı olamazsınız" şeklinde idi. Yanıttan sanki bir suç islediğim hissine kapıldım. Ancak bir hareket şekli de göstermiyordu.
Feride Ilnas

Bağ-Kur’dan verilen yanıt doğru. Türk sosyal güvenlik sisteminde, kişilerin aynı anda sadece bir sosyal güvenlik kanununa (kurumuna) tabi olmaları esası geçerlidir.

SSK’lı iken Bağ-Kur kapsamında, Bağ-Kur’lu iken SSK kapsamında çalışmaya başlayanların tabi olacakları sosyal güvenlik kanununun (kurumunun) tespit usulü, SSK ile Bağ-Kur arasında yapılan protokolle belirlenmiştir.

SSK veya Bağ-Kur Kanunlarından herhangi birine tabi sigortalı olan kişinin, bu sigortalılığı devam ederken diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaya başlaması halinde, devam etmekte olan sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, sonradan başladığı çalışmasının gerektirdiği sosyal güvenlik kanununa tabi tutulmaz.

Buna göre, Bağ-Kur sigortalısı olan kişinin, bir şirkette işçi olarak çalışmaya başlaması halinde de Bağ-Kur sigortalılığı devam eder. Bağ-Kur si­gortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi tutulmaz. Bağ-Kur sigortalılığının kesin­tiye uğraması durumunda ise kesinti tarihinden itibaren SSK sigortalısı olması gerekir.

Buna göre, “Artık SSK’lıyım ve böyle devam edeceğim” diyerek, Bağ-Kur kapsamından çıkamazsınız. Önerilen yol doğru. Şirket hisselerinizi devredin ve Bağ-Kur kaydınızı sildirin. Ondan sonra tekrar hisselerinizi geri alın. Hisselerinizi geri alarak tekrar şirket ortağı olduğunuzda SSK kapsamında sigortalılığınız devam ediyor olacağından, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gerekmez. Ta ki SSK sigortalılığınız kesintiye uğrayıncaya kadar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 3175

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur’u durdurup, SSK sigortalılığınızı devam ettirebilirsiniz