Terim’in bir sözü tüm teknik direktörleri yaktı

 

07.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Terim’in bir sözü tüm teknik direktörleri yaktı

Sezgin Özcan - 07 Haziran 2008 Cumartesi - gazeteport

Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim’in sarf ettiği bir söz, teknik direktörler ve antrenörlere, dolayısıyla spor kulüplerine pahalıya patladı.

Geçtiğimiz günlerde Terim’in maaşı Meclis gündemine taşınmış, bazı milletvekilleri tarafından eleştiri konusu olmuştu… Terim’in eleştirileri cevaplarken söylediği “Onlardan 550 tane var benden 1 tane ” sözü ise çok tepki almıştı…

Milletvekilleri Fatih Terim’den rövanşı almasına aldılar da bu arada kurunun yanında yaş da yandı. Terim ile birlikte binlerce teknik direktör ve antrenör de indirimli vergi uygulamasından mahrum kaldı.

2008 yılına kadar, sporculara yapılan ödemelerin tutarı ne olursa olsun yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılıyordu. Düşük ve sabit oranlı vergi uygulamasının süresi 2007 yılı sonunda bitince, uygulamanın 2017 yılı sonuna kadar uzatılmasına ilişkin tasarı hazırlandı. Hazırlanan tasarıda eskisinden farklı olarak, milli takım teknik direktörleri ve antrenörleri de dahil olmak üzere tüm teknik direktörler ve antrenörlere yapılan ödemelerinde indirimli vergi oranı uygulaması kapsamına alınması öngörüldü.

Ancak Terim’in, maşının tartışma konusu yapılması üzerine milletvekilleri için sarf ettiği söz, teknik direktör ve antrenörlerin kapsam dışına çıkarılmalarına neden oldu.

Meclis Genel Kurulunda 4 Haziran 2008 günü kabul edilen 5766 sayılı Yasaya göre, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden;

— En üst ligdekiler (Turkcell Süper Lig) için yüzde 15,
— En üst altı ligdekiler için yüzde 10,
— Diğer liglerdekiler için yüzde 5,
— Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden yüzde 5, oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak.


Vergi kesintisine tabi tutulan söz konusu gelirler için yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecek.

1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren yapılacak ödemlere uygulanacak yeni vergi oranları, 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek.
Tasarıya göre, Milli Takım teknik direktörleri ve antrenörleri de dahil olmak üzere tüm teknik direktörler ve antrenörlere yapılacak ödemelere de sporculara yapılan ödemeler için belirlenen vergi oranları uygulanacaktı. Ancak tasarının Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında verilen bir önerge ile teknik direktörler ve antrenörler kapsam dışı bırakıldı.

Buna göre, tüm teknik direktörlere ve antrenörlere yapılan ücret ve ücret sayılan ödemeler, yüzde 15’den başlayıp, 44.700 YTL’den sonra yüzde 35’e ulaşan vergi oranları esas alınarak vergilendirilecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 809

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Terim’in bir sözü tüm teknik direktörleri yaktı