Eşantiyonlarının gider kaydı ve KDV uygulaması

 

17.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eşantiyonlarının gider kaydı ve KDV uygulaması

Sezgin Özcan - 17 Temmuz 2008 Perşembe - gazeteport

Firmaların eşantiyon olarak dağıttıkları veya hediye olarak verdikleri malların gider kaydı ve alımında yüklenilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi verebilir misiniz?
Feyzullah Demiröz

Eşantiyon olarak dağıtımı yapılan ürünler genellikle, üzerlerinde firmaların kendilerini tanıtan unvan, işaret, logo, resim gibi unsurların yer aldığı ajanda, anahtarlık, takvim, kalem, sanat, vazo, kül tablası, şapka, fular, kravat, gömlek, tişört gibi ürünlerdir. Tamamen bedelsiz olarak gerçekleştirilen eşantiyon eşya dağıtımı genellikle reklam ve tanıtım amacıyla yapılmaktadır.
Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinde, ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler belirlenmiş, maddenin (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, ticari kazancın safi tutarının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır. Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinin 2. fıkrasında ise, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Firmaların reklam, pazarlama, satış ve dağıtım giderleri ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan giderlerdendir.

Buna göre, işletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştırmaya ve tanıtmaya yönelik olarak eşantiyon mallar verilmesi ayni pazarlama gideri niteliğinde bulunduğundan, bu mallara ait satın alma ya da imal giderleri gelir ve kurumlar vergisi yönünden safi kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınabilecektir. Ancak, bu şekilde dağıtımı yapılan eşantiyonların ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması gerekir. Aynı açıklamalar hediye olarak verilen mallar için de geçerlidir.

Belirtilen şekilde bedelsiz dağıtımı yapılan eşantiyon mallar için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Bu mallar işletmeler tarafından stoklardan çıkarılarak, maliyet bedelleri doğrudan gider olarak dikkate alınmalıdır. Kişisel görüşümüze göre, birim değeri yüksek olan eşantiyon malların gider kaydedilmesinde ileride herhangi bir sorunla karşılaşılmaması bakımından, bu malların kime, ne zaman ve ne amaçla verildiğinin işletmeler tarafından düzenlenecek bir tutanak (liste) ile tevsik edilmesinde yarar bulunmaktadır.

50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde, mükelleflerin belirli dönemlerde özellikle dini bayramlarda ve yılbaşlarında kendi tanıtımlarını yapmak amacıyla herhangi bir bedel karşılığı olmaksızın teslim ettikleri (dağıttıkları) kalem, anahtarlık, ajanda, takvim vb. nitelikteki eşantiyon malların; ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması ve ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi halinde KDV’ye tabi olmayacağı açıklanmıştır. Buna göre, belirtilen şartlar çerçevesinde yapılan eşantiyon mal dağıtımları için KDV hesaplanması söz konusu değildir. Ayrıca, belirtilen şekilde dağıtılan eşantiyon malların bedelleri ayni pazarlama gideri olarak kabul edildiğinden, eşantiyon mallar nedeniyle yüklenilen KDV, indirim konusu yapılabilecektir.

Emekli aylığı alan eş ölen eşinden dolayı da dul aylığı alabilecek

SSK’dan emekli olmuş bir bayanın devlet memuru olan eşi ileride Emekli Sandığından emekli olursa ve bir süre sonra vefat ederse, eşi vefat eden bayan acaba her iki emekli maaşını da alabilir mi, yoksa hangi maaşı alabilir? Yeni yasada bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Yılmaz Elveren

Yeni sosyal güvenlik yasası (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) yürürlüğe girdikten sonra da şimdi olduğu gibi çalışan veya kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alan eş, vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilecek.
Buna göre SSK’dan emekli olmuş bir bayanın ileride devlet memuru olan eşi Emekli Sandığından emekli olursa ve bir süre sonra vefat ederse, eşi vefat eden bayan hem kendi emekli aylığını hem vefat eşinden dolayı dul aylığı alabilecek.

Borcunu ödediği andan itibaren emekli aylığına hak kazanır

Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz, çok sağ olun. İnsanlara yardımcı oluyorsunuz. Yıllar önce işi bozulan bir ağabeyimizin Bağ-Kur sorunu var. TC kimlik ve Bağ-Kur numarasını veriyorum. Sizden ricam bir baksanız, nasıldır bu ağabeyimizin durumu? Doğum tarihi 1945, 63 yaşında. İşe giriş tarihi 15.5.1969. 3,655 YTL borcu var.
Naci Öngör

Ağabeyinizin Bağ-Kur kayıtlarında 26 yıl 7 ay 10 gün hizmet süresi ve 31.07.2008 itibariyle 3.715,16 YTL borcu gözüküyor.
Emekliliğe hak kazanmış. 5766 sayılı Kanunla getirilen af onun için bulunmaz nimet. 28 Temmuz 2008 tarihine kadar başvurup, ekonomik durumuna göre borcunu peşin veya taksitle ödesin. Borcunu ödediği andan itibaren emekli aylığına hak kazanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 803

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eşantiyonlarının gider kaydı ve KDV uygulaması