Son 3,5 yılda SSK’ya prim ödemelisiniz

 

24.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Son 3,5 yılda SSK’ya prim ödemelisiniz

Sezgin Özcan - 24 Temmuz 2008 Perşembe - gazeteport

01.07.1966 doğumluyum. SSK girişim 01.12.1989 ve prim gün sayım 1071 gün. 1993 Temmuz ile 1994 Aralık arası yedek subaydım. Halen Bağ-Kur’luyum, prim günüm 2574 gün. Emekli Sandığı’ndaki toplam hizmet günümü nasıl öğrenebilirim? SSK’dan emekli olabilmek için ne tavsiye edersiniz?
Ali Bilgin

01.12.1989 sigorta başlangıcıyla devredilen SSK’dan emekli olabilmek için 25 yıllık sigortalılık süresi, 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim gününüzü en az 5525 güne tamamlayıp, 52 yaşınızı dolduracağınız 01.07.2018 tarihinde devredilen SSK’dan emekli olmaya hak kazanırsınız. Ayrıca SSK’dan emekli olabilmeniz için son 3,5 yılda (1260 gün) SSK’ya (yeni yasaya göre 4/a kapsamında) prim ödemeniz gerekiyor.
Yedek subaylık döneminize ilişkin Emekli Sandığı hizmetiniz (12 ay) emekli olurken diğer hizmetlerinizle birleştirilir. Emekli sandığı hizmet sürenizi www.sgk.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Ücretsiz izin ve doktorada geçen sürelerin borçlanılması

1970 doğumlu bayanım. 1986-1987 tarihlerinde 37 günlük SSK sigortam var. 1988-2001 tarihleri arasında Emekli Sandığı’na bağlı olarak 12 yıl 4 ay çalıştım. Bu tarihten sonra 2+2=4 yıllık eğitim için ücretsiz izin aldım. Bu izin sonunda Haziran 2005’de istifa ettim ve evlendiğim (Ağustos 2004) için yurtdışında (İngiltere) kaldım. O tarihten bu yana herhangi bir işte çalışmıyorum.

Benim durumumdaki biri gelecek güvencesi/emeklilik (isteğe bağlı emeklilik vs) için ne yapabilir?

Yeni değişikliklere göre Emekli Sandığı’na isteğe bağlı iştirakçi olarak başvurabilir miyim? Veya yeniden çalışmaya başlarsam yurtdışında doktorada ve boşlukta geçen dönemleri hizmet borçlanması yapabilir miyim? Bu ne kadar zaman alır?

Eğer ilerde Türkiye’ye dönüp çalışmak istersem veya burada çalışmaya başlarsam geçmişe dönük ödediğim bu primler emekliliğe sayılır mı? Türkiye’deki ve buradaki hizmet suresini birleştirebilir miyim, nasıl?

Yeni yasaya göre hangi kuruma ev hanimi olarak yurtdışı borçlanması yapabilirim? Yurtdışı borçlanması yapabilmek için buradan (İngiltere) almam gereken evraklar var mı (varsa hangi kurumdan almalıyım)?

Kaç yaşında emekli olabilirim (SSK başlangıcı dikkate alınır mı)?
İsmi saklı

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 12. maddesine göre, istifa ettiğiniz tarihten itibaren altı aydan fazla süre geçtiğinden, Emekli Sandığı’na isteğe bağlı iştirakçi olmak için başvurmanız mümkün değil. İstifa tarihinizden itibaren altı ay içinde Emekli Sandığına başvurmalıydınız. Ancak Türkiye’de tekrar memuriyete başlayıp, sonra da istifa ederseniz, altı ay içinde başvurmak koşuluyla isteğe bağlı iştirakçi olabilirsiniz.

Yeniden memur olarak çalışmaya başlarsanız doktorada geçen sürenizi borçlanabilirsiniz, ancak çalışmadan boşta geçen sürelerinizi borçlanamazsınız. Esasen memur olarak yeniden çalışmaya başlarsanız 2001-2005 arasında ücretsiz izinde geçen 4 yıllık sürenizi, ücretsiz izin statüsünde de borçlanabilirsiniz. Ancak doktorada geçen süre ücretsiz izin süresi ile aynı ise doktora süresi olarak borçlanmanız borç miktarı açısından daha avantajlı olacaktır. Yine 2005 yılında ücretsiz izin süresinin bitiminden sonraki sürede doktora öğreniminiz devam etmediyse çalışmadan boşta geçen sürelerinizi borçlanamazsınız. İlerde memur olarak göreve başlarsanız 2006 yılında 4 yıllık süre 8 yıla çıkarıldığından yine bir dört yıl daha ücretsiz izin alarak yurtdışına gidebilirsiniz. Borçlanma zamanı olmayıp başvurunuzu müteakip Sosyal Güvenlik Kurumu borçlanmanızı yapacaktır.

Yurda dönüp hangi statüde (Memur, SSK, Bağ-Kur) sigortalı olarak çalışmaya başlarsanız başlayın geçmişteki prim ödediğiniz süreler 2829 sayılı hizmet birleştirmesi ile ilgili Kanun uyarınca emekliliğinize sayılır ve hizmetleriniz birleştirilir. Hizmet birleştirmesi emekliliğe hak kazanıldığı tarihte yapılır.

Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerinizi 3201 sayılı yurtdışı borçlanmasına ilişkin yasa kapsamında borçlanabilirsiniz. Ev hanımı olarak borçlanacağınız süreler, 5510 sayılı Kanunun 4/b maddesi (şuandaki Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Yurtdışında çalışmanız halinde, çalışma süreleri ve çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri (çalışılmayan süreler) ile ev kadını olarak geçen süreler de borçlanılabilir.

Borçlanılacak ev kadınlığı sürelerinin, yurtdışında oturduğunuza dair ikamet belgesi (Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca, yurtdışında ise konsolosluklarca yapılmış tercümesi ile birlikte), ikamet belgesi temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihleri, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının noter tarafından tasdikli fotokopisi yada emniyet müdürlüklerinden alınacak yurda giriş-çıkış çizelgesi ile belgelendirilmesi gerekiyor. Borçlanma talebi ise Türkiye’de ikametgahınızın bulunduğu yerdeki yurtdışı borçlanma işlemlerini yürütmekle yetkili Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne örneği Kurum tarafından hazırlanmış olan “Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi” ile yapılacak.
Yurda dönüp tekrar memur olarak çalışmaya başlar ve memur olarak emekli olmanız halinde SSK başlangıcınız önemli olmayıp fiili hizmet süresi toplamınız önemlidir. 5510 sayılı

Kanunun 4/a maddesi (şu andaki SSK) kapsamında çalışmaya başlar ve SSK’dan emekli olmanız durumunda ise SSK başlangıcı dikkate alınır.

Sigortalılık ve hizmet sürelerinizi gün ve ay olarak vermediğiniz için emekliliğe hak kazanma tarihlerini yaklaşık olarak vereceğim.

Türkiye’de SSK sigortalısı olarak çalışmaya başlayıp 3,5 yıl (1260 gün) prim öderseniz, herhangi bir borçlanma yapmanıza gerek kalmaksızın, 46 yaşınızı doldurduğunuzda SSK’dan emekliliğe hak kazanırsınız.

Türkiye’de memuriyete başlayıp hizmet sürenizi 20 tam yıla tamamlar ve 46 yaşınızı doldurduğunuzda Emekli Sandığı’ndan emekli olursunuz. Hizmetinizi 20 tam yıla tamamlamak için doktora veya ücretsiz izin sürelerinizi (2+2=4) de borçlanabilirsiniz.

Hizmet sürenizi 20 yıla tamamlamak için yurtdışında ev hanımı olarak geçen süreleri ve yurtdışında çalışmaya başlamanız halinde çalışma süreleri ile çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik sürelerini (çalışılmayan süreleri) de borçlanabilirsiniz. Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmanız halinde, emekli aylığınız yurda kesin dönüş yaptığınız tarihte bağlanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 3018

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Son 3,5 yılda SSK’ya prim ödemelisiniz