Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması

 

23.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması

Sezgin Özcan - 23 Temmuz 2008 - Çarşamba - gazeteport

Benim kısa bir süre diyebileceğim Bağ-Kur hizmetim var. 05.05.1990 – 31.03.1991 tarihleri arasında işyeri sahibiydim. Fakat 01.04.1991 tarihinde SSK'ya girişim olmasına rağmen 26.05.1992 tarihinde ilişiğimi kesebildim.

En son çıkan ödeme kolaylığından (5510 sayılı Kanun Geçici Md. 24) yararlanmak için Bağ-Kur'a gittim. Görevliye benim 01.04.1991 tarihinde SSK girişim olduğunu ve sadece 11 aylık dönemin dikkate alınmasını söyledim. Fakat görevli bana öyle bir şeyin yapılamayacağını, kayıtlarında olan başlangıç ve bitiş tarihini baz alabileceklerini söyledi. Ayrıca benim Bağ-Kur prim günlerimden imtina etme isteğimi de reddetti.

Benim sizden öğrenmek istediğim;

1- Ben Bağ-Kur kayıtlarındaki günlerin tamamını ödersem; Emekli olurken, SSK'yla çakışan günlerimde hangisi geçerli olacak?

2- SSK'yla çakışan Bağ-Kur günlerimi (yani 01.04.1991'den sonra) Bağ-Kur'dan sildirebilir miyim?

3- Tüm Bağ-Kur günlerimden imtina ederek hiç ödeme yapmayabilir miyim?

4- Şu an yaklaşık 8 bin SSK günüm var. Hizmet yılım bu yılın sonunda dolacak olmasına rağmen yaş nedeniyle 2010 yılında emekli olacağım. Bağ-Kur günlerim emekli maaşımı ne kadar etkiler?

Sinan Seven (18.07.2008)

Türk sosyal güvenlik sisteminde, kişilerin aynı anda sadece bir sosyal güvenlik kanununa (kurumuna) tabi olmaları esası geçerlidir.
SSK’lı iken Bağ-Kur kapsamında, Bağ-Kur’lu iken SSK kapsamında çalışmaya başlayanların tabi olacakları sosyal güvenlik kanununun (kurumunun) tespit usulü, SSK ile Bağ-Kur arasında yapılan protokolle belirlenmiştir.

SSK veya Bağ-Kur Kanunlarından herhangi birine tabi sigortalı olan kişinin, bu sigortalılığı devam ederken diğer sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaya başlaması halinde, devam etmekte olan sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, sonradan başladığı çalışmasının gerektirdiği sosyal güvenlik kanununa tabi tutulmaz.

Buna göre, Bağ-Kur sigortalısı olan kişinin, bir şirkette işçi olarak çalışmaya başlaması halinde de Bağ-Kur sigortalılığı devam eder. Bağ-Kur si¬gortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi tutulmaz. Bağ-Kur sigortalılığının kesin¬tiye uğraması durumunda ise kesinti tarihinden itibaren SSK sigortalısı olması gerekir.

Buna göre, SSK sigortalısı olduğunuz 01.04.1991 tarihi ile Bağ-Kur’dan ilişiğinizin kesildiği 26.05.1992 tarihleri arasındaki çakışan sürede Bağ-Kur sigortalısı sayılırsınız. Emekli olurken de Bağ-Kur sigortalılığınız geçerli olur.

Bağ-Kur’a tabi olmasına rağmen, aynı süreler içinde SSK’ya da adına prim ödendiği anlaşılan sigortalıların, çakışan hizmet sürelerinden Bağ-Kur’a tabi olan hizmetlerinin geçerli olduğunun anlaşılması halinde, SSK’ya ödenen primlerin 5458 sayılı Kanunun 16. maddesine göre Bağ-Kur’a aktarılması mümkün.

Buna göre, çakışan hizmet süreleriniz içinde SSK’ya ödenen prim asıllarının, 12-156 ve 2007/9 sayılı Genelgelere göre Bağ-Kur’a aktarılması gerekiyor. Kuruma başvurup, SSK’ya yersiz ödenen primlerin Bağ-Kur’a aktarılmasını talep edebilirsiniz.

Bağ-Kur prim borcunuz 5 yıldan daha az bir süreye ait olduğundan Bağ-Kur sigortalılığınızın durdurulmasını talep etme, dolayısıyla Bağ-Kur sigortalılığını sildirme hakkınız, tüm Bağ-Kur günlerinizden imtina ederek hiç ödemem yapmama gibi bir seçeneğiniz yok.

01.01.2000 öncesi döneme ilişkin kısmi emekli aylığınız ayrı hesaplanacağı için Bağ-Kur günlerinizin emekli aylığınızı çok fazla olumsuz etkilemesi söz konusu olmaz.

60 yaşında tam, 62 yaşında kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız

1.09.1958 doğumluyum. 1982’den itibaren vergi mükellefiyim. Bağ-Kur kaydım 4.10.2000. Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilirim?
Batuhan Demirkan (16.07.2008)

Vergi kaydınız 1982 yılında başlamış olmakla birlikte, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununa göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve mükellefiyetleri, 4.10.2000 tarihinden itibaren başlıyor (1479 s. Kanun Geç. Md. 18).
Siz de Bağ-Kur kaydınızı yaptırmadığınız, Kurum tarafından da re’sen tesciliniz yapılmadığı için Bağ-Kur sigortalılığınız yasa gereği 4.10.2000 tarihinde başlatılmış.
4.10.2000 Bağ-Kur başlangıcıyla Bağ-Kur’dan iki şekilde aylığa hak kazanırsınız. Birinci şekilde, 25 tam yıl prim ödemiş olmak koşuluyla 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanırsınız. İkinci şekilde ise 15 tam yıl prim ödemiş olmak koşuluyla 62 yaşınızı doldurduğunuzda kısmi yaşlılık aylığına hak kazanırsınız.

Emekli aylığı için başvuru

28.01.1965 doğum tarihli bayanım. SSK başlangıç tarihi 01.03.1982. Prim gün sayısı Aralık 2008 tarihinde 5037 gün oluyor. Benim bu durumda iş yerimden çıkışımı hangi tarihte yaptırmam, sonrada emeklilik işlemlerim için nasıl bir yol izlemem gerekir?
Işık Candan (16.07.2008)

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 60. maddesinin (H) bendine göre, yaşlılık aylığından yararlanabilmek için, sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır.
Buna göre, yaşlılık aylığına hak kazanan kişiye aylık bağlanabilmesi için öncelikle işten ayrılmış olmak ve yazılı olarak başvurmak gerekiyor.
Yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli olan sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağladığınız tarihten itibaren işten ayrılıp, Kuruma başvurabilirsiniz. Diğer yandan, işten ayrılıp, başvurunuzu yapmadan önce, aylık bağlanması için gerekli olan sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısını tamamlayıp tamamlamadığınızı Kuruma sormanızda yarar var.

Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecekseniz, mutlaka önce işten ayrılıp, yaşlılık aylığı talebinde bulunmanız, ondan sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlamanız gerekir.

Aylık başvurusu, Kurum tarafından hazırlanmış olan “Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesi” ile yapılır. Tahsis Talep Beyan ve Taahhüt Belgesine ayrıca vukuatlı nüfus kayıt örneği, işyerinizden alacağınız sigortalı hesap fişi, iki adet fotoğraf ve varsa isteğe bağlı sigorta prim ödeme makbuzları eklenmelidir.

Yaşlılık aylığı, talep tarihini izleyen aybaşından itibaren başlar.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 2339

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması