KEY'den masallar

 

01.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KEY'den masallar

Sezgin Özcan - 01 Ağustos 2008 Cuma - gazeteport

Hafta başında Türkiye’nin gündemine oturan KEY ödemeleri, hâlâ gündemdeki yerini koruyor.

Tartışmalar KEY hesaplarının nemalarının eksik hesaplandığı, hak sahiplerine yapılacak ödemelerin daha fazla olması gerektiğinden başladı, hesapların tutulmasında gereken özenin gösterilmediği noktasına geldi. Hatta KEY kayıtlarını oluşturacak belgelerin “nasıl olsa bunlar ödenmez” diye SEKA’ya gönderildiği ortaya çıktı.

Bazı gereksiz işler yapıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 80 ciltten oluşan 158.188 sayfa Resmi Gazete basıldı. Bu, beklide Dünyada da bir ilkti. O da bir işe yarasa bari.. Zira Resmi Gazete’de ismi olmayanlar, EGYO’nun listesinde yer aldı. EGYO’nun listesinde olmayanlar Resmi Gazete’de yer aldı. Hatta her ikisinde de olmayıp ismi Ziraat Bankası kayıtlarında olanlar da var.

Bu tutarsızlıklar karşısında KEY ödemelerinin doğru hesaplandığına güvenmek mümkün mü? Diğer yandan öylesine komik durumlar ortaya çıktı ki şaşıp kalmamak, bu nasıl oluyor diye kafayı bozmamak elde değil.

İŞTE ALİ BEY’İN HİKAYESİ

Bir Ali Beyimiz var… Emekli Sandığı’ndan emekli, ailesi de biraz kalabalık…

Türkiye’nin şartları malum… Ali Bey çalışkan adam, ek işler yapar… Oto pazarlarında, maçlarda da su satar, şemşamer (ay çekirdeği) satar, kısıtlı bütçesine katkı sağlar…
Alacağı KEY tutarı da onun için çok önemli… KEY’in başladığı 1987 yılından sona erdiği 1995 yılına kadar adına KEY yatırılmış. Tavandan 1.391,15 YTL KEY alacak. Paranın yeri de hazır… Çoktandır açık olan bir yamayı kapatacak…

Pazartesi günü bir tanıdığına rica ediyor, ne kadar KEY ödemesi alacağını öğrenmek istiyor. Zor bela girilen Resmi Gazete’nin internette yayımlanan basılı nüshasına bakılıyor. Ali Bey’in adı yok. “Hele bir daha bak” diyor tanıdığına, bir süre uğraş verildikten sonra tekrar bakılıyor…

Yok… Yok… Yok…

www.keyodemeleri.com adresine ancak ertesi gün girebilmek mümkün oluyor. Sonuç yine hüsran. Ekranda şu mesaj çıkıyor. “Girdiğiniz TC Kimlik No yada SSK Numarasına dair bir kayıt bulunamamıştır.”

Ali Bey yıkılıyor. Nasıl olur diye…

Uykusuz geçen gecenin ertesinde Ziraat Bankası’ndan bir tanıdık bulunuyor. Bankadaki kayıtlara baktırılıyor. Oda ne? Ali Bey adına iki ayrı KEY hesabında toplam 1.414,42 YTL KEY ödemesi gözüküyor. Bir taraftan seviniyor, bir taraftan inanamıyor.

Ali Bey inanmıyor ya, tanıdığına yine rica ediyor. “Listelerin Resmi Gazete’nin sitesine yeniden yüklendiğini duydum, oradan bir daha bakıver” diyor. Bakıyorlar.. Oda ne? Adı bu defa çıkıyor, ancak alacağı KEY ödemesi 48,78 YTL gözüküyor.

T.C. Kimlik numarasına göre parasını 7 Ağustos’ta alacak. Bakalım hangi kayıt doğru çıkacak? Ali Bey şimdi merak içinde bekliyor. Resmi Gazete’deki listeye göre 48,78 YTL mi, Ziraat Bankası kayıtlarına göre 1.414,42 YTL mi alacak? Yoksa EGYO’daki listede çıkmadığı için hiç bir şey alamayacak mı? Biz de merak ediyoruz.

BENİM DURUMUM DA FARKLI DEĞİL
Benim durumum da Ali Bey’den pek farklı değil. Basılı Resmi Gazete’de dokuz tane Sezgin Özcan var. Ancak hiç biri ben değilim. Yani basılı Resmi Gazete’ye göre bana KEY ödemesi yok. Resmi Gazete’nin internet sitesine göre 205,53 YTL, www.keyodemeleri.com adresine ve Ziraat Bankası kayıtlarına göre ise 208,97 YTL KEY ödemesi alacağım. Şimdi ne işe yaradı binlerce sayfa basılan Resmi Gazete?

KEY TUTARINA İTİRAZ EDECEĞİM AMA…
Bu arada adıma çıkan KEY tutarına da itiraz edeceğim. Çünkü KEY’imin eksik olduğundan eminim. Ancak bunu nasıl ispatlayacağımı şimdilik ben de bilmiyorum. Zira ilk çalıştığım ve adıma 19 ay KEY yatıran şirket yıllar önce tasfiye oldu. Gerçi elimde işten ayrılırken aldığım, adıma yatırılan KEY tutarlarına ilişkin belge var ama kabul ettirebilecek miyim bilmiyorum. Zira ibraz edilen belgenin her zaman düzenlemesi mümkün olmayan nitelikte bir belge olması gerekiyor ve ibraz edilen belgeyi kabul edip etmeme keyfiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) da… Yirmi yıl önce aldığım belgeyi kabul ettirebilir miyim bilmiyorum.

Adıma KEY yatıran diğer iki şirket ise adreslerinde yok. Hala faal durumdalar mı bilmiyorum. Elimde sadece SSK işyeri numaraları var…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 601

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY'den masallar