Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmalısınız

 

15.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmalısınız

Sezgin Özcan - 15 Ağustos 2008 Cuma - gazeteport

15.01.2005 tarihinde bir iş yerinde SSK’lı olarak işe başladım. SSK’dan hizmet dökümü aldığımda 2005 Mart ve Mayıs ayı primleri yatmamış gözüküyor fakat SSK’dan çıkışımda gözükmüyor. 2005 de çalıştığım işyeri kapandı. Ben 2005-Mart ve Mayıs ayı primlerini kendim ödeyebilir miyim? Eğer ödersem benden gecikme cezası alırlar mı? Bu çıkan kanundan herhangi bir indirim avantajım olur mu?
Yaşar Toğuç

Hizmet dökümünüzde Mart 2005 ve Mayıs 2005 aylarında prim ödeme gün sayınız ve prime esas kazanç tutarınız bildirilmemiş gözüküyor. Muhtemelen sigorta sicil numaranız yanlış yazılmış ve sizin prim ödeme gününüz başka bir sigortalının dosyasına girmiş olabilir. Zira bu gözükmeyen ayların öncesinde, arasında ve sonrasındaki aylarda çalışmalarınız bildirilmiş.

Çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğüne yazılı olarak başvurun. Dilekçenizde işyerinin sicil numarası ile kendi sicil numaranızı da belirtmeyi unutmayın. Hatta Sosyal Güvenlik Kurumunun internet sitesinden hizmet dökümünüzü de alarak dilekçenize ekleyin. Çalışmanız kuruma bildirilmişte yanlış sigortalının dosyasına girmiş ise primler ödenmemiş olsa da düzeltirler.

Yurda kesin dönüş yapmadan emekli aylığı bağlanmaz


Eşimle birlikte ABD de yaşamaktayız. Sorularımızı da aşağıda ikimiz için ayırmaya çalıştım.
Benimle ilgili olarak: 10.08.1975 doğumluyum. 1994 yılında SSK başlangıcım ve aynı yıl 260 gün ödenmiş pirimim var. Ayrıca 1998-2007 yılları arasında gecen 3600 günlük zamanı yurtdışı borçlanması yaparak ödedim ve 01.08.2008 tarihi itibari ile isteğe bağlı sigortamı başlattım.

Eşimle ilgili olarak: 08.05.1980 doğumlu. 1997 yılında SSK’ya kaydı yapılmış ve aynı yıl 9 günlük bir prim ödemesi var. Yurtdışı ödemesi olarak 2003-2007 yılları arasındaki 1800 günlük süreyi borçlanıp ödedik. 01.08.2008 tarihi itibari ile de isteğe bağlı sigortaya başvurduk.

Sorularımıza gelince:
1- SSK ile Bağ-Kur arasında şu anda ödenmesi gereken pirim günü ve maaş olarak bir fark var mı?
2- Yurtdışı borçlanması yaparak ödediğimiz süreler SSK’da asgari ücret olarak mı işleme girmiştir? Yurtdışı borçlanması yaparak daha yüksek dereceden ödeme yapmamız mümkün mü?
3- Eğer Bağ-Kur’da pirim günü yüksekse veya ileride alacağım maaş bugün itibari ile daha düşükse SSK’dan yurtdışı borçlanması yaparak devam etmeyi düşünüyorum. Bu durumda isteğe bağlı sigortayı ödemeyi durdurmalı mıyım? Gelecek yıllarda isteğe bağlı sigortayı devam ettirip ayni dönemlerle ilgili olarak yurtdışı borçlanması yapabilir miyim?
4- SSK’dan ve Bağ-Kur’dan kaç yaşında ve kaç gün pirim ödeyerek emekli olabiliriz?
5- ABD ile Türkiye arasında herhangi bir sosyal güvenlik anlaşması yok. Bu durumda ileride Türkiye’ye kesin dönüş yapmadan Türkiye’den emekli olabilir miyiz ve Türkiye’de emekli olduktan sonra ABD’de çalışmaya devam edebilir miyiz?
Oktay Aydoğdu

Emekliliğe hak kazanmak için ödenmesi gereken prim günü SSK ve Bağ-Kur’da farklı. Bağ-Kur’dan emeklilik için erkekler en az 25 tam yıl (9000 gün), bayanlar ise 20 tam yıl (7200 gün) prim ödemek ve yaş şartını yerine getirmek zorunda. SSK’da ise 23.05.2002 tarihindeki sigortalılık sürelerine göre erkekler ve bayanlar 5000 gün ile 5975 gün arasında prim ödemek, sigortalılık ve yaş şartını yerine getirmek zorundalar. Bağlanacak emekli aylıkları da SSK ve Bağ-Kur Kanunlarına göre farklı şekilde hesaplandığından, bağlanacak emekli aylıkları da farklı olur.
Yurtdışı borçlanmasını dolar olarak yaptıysanız, prime esas kazancın alt sınırı (asgari ücret) olarak dikkate alınır. Bundan sonra yapacağınız yurtdışı borçlanmalarını, borçlanma başvuru tarihindeki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere dilediğiniz tutar üzerinden yapabilirsiniz.

Bağ-Kur’a göre daha az prim ödeyerek daha erken yaşta SSK’dan emekli olursunuz. 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik kanunu 1 Ekim 2008’de yürürlüğe girerse, 1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlı olarak prim ödenen süreler Bağ-Kur kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Bu nedenle isteğe bağlı sigortalılık yerine yurtdışı hizmet borçlanması yapmak daha avantajlı. İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödediğiniz süreler için yurtdışı borçlanması yapamazsınız.

Bir not: Eşinizin borçlandığı yurtdışı çalışma süreleri SSK kapsamında geçen sigortalılık süresi sayılır. Ev hanımı olarak geçen süreleri borçlanırsa bu süreler Bağ-Kur kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

Sigorta başlangıcınız 23.05.1994 tarihinden önce ise 25 yıllık sigortalılık süresi, 54 yaş ve 5675 prim günü; bu tarihten sonra ise 25 yıllık sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 prim günü koşullarını sağladığınızda SSK’dan emekliliğe hak kazanırsınız. Bağ-Kur’dan emeklilik için ise en az 9000 prim günü ve SSK’dan daha büyük bir yaş koşuluna tabi olursunuz.

Eşinizin sigorta başlangıcı 23.05.1997 tarihinden önce ise 20 yıllık sigortalılık süresi, 53 yaş ve 5900 prim günü; bu tarihten sonra ise 20 yıllık sigortalılık süresi, 54 yaş ve 5975 prim günü koşullarını sağladığında SSK’dan emekliliğe hak kazanır. Bağ-Kur’dan emeklilik için ise en az 7200 prim günü ve SSK’dan daha büyük bir yaş koşuluna tabi olur.

Yurtdışı borçlanması ile emekli aylığı bağlanabilmesi için Türkiye’ye kesin dönüş yapılmış olması gerekiyor. Türkiye’ye kesin dönüş yapmadan emekli aylığınız bağlanmaz. Türkiye’ye kesin dönüş yapıp emekli aylığı bağlattıktan sonra Amerika veya Türkiye’de çalışmaya başlamanız halinde emekli aylığınız kesilir. Çalışmaya son verdiğiniz tarihten itibaren yeniden bağlanır.

Bağ-Kur sigortalılığınızı 4.10.2000 öncesinden başlatamazsınız


1992 yılı öncesinde 1240 gün SSK prim ödemesi var. Doğum tarihim Eylül 1964, Haziran 1992’den itibaren şirket ortağıyım. Mayıs 2006’da çıkan prim affından yararlanmak için müracaat ettim. Faiziyle birlikte 13.215 YTL olarak yapılandırma yapıldı. Ödemeyi aksatınca yapılandırma iptal oldu. Şimdiki prim affı ile ilgili Bağ-Kur’a gittim. Bağ-Kur sigorta başlangıcımı 04.10.2000 olarak kabul ediyor ve yapılandırmayı toplam 3.007 YTL borç üzerinden yapıyor. 8 yılımı dikkate almıyor herhalde. 1992 yılından 04.10.2000 tarihine kadar olan dönemi kabul etmiyor. Bu hakkım kayıp mı oldu? Şimdiki yapılandırmada 8 yılıma ait primleri de ödeyip o dönemleri kurtarmak istiyorum. Bunu nasıl sağlayabilirim? Bazı köşe yazarlarının yazılarında hakkımız olduğunu söylüyorlar. Ama Bağ-Kur kesinlikle öncesini kabul etmiyor. Dolayısıyla müracaat etmedim.

Bunu çok acil açıklığa kavuşturur musunuz? Böyle bir hakkım var ise prim uzatma hakkından yararlanıp müracaat etmek istiyorum. İkincisi emekli olabiliyor muyum? Olabiliyorsam, bankaların emekli olacaklara tanıdığı krediden yararlanıp borcumu ödeyip emekli olmak istiyorum.
Ayşe Hamza Çebi

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunun geçici 18. maddesine göre, 4 Ekim 2000 tarihinden önce sigortalılık niteliği taşıdığı halde 4 Ekim 2000 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmamış olan sigortalıların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyor. Siz de şirket ortaklığına bağlı Bağ-Kur sigortalılığınızı 4 Ekim 2000 tarihinden önce tescil ettirmediğinizden, Bağ-Kur sigortalılığınız 4 Ekim 2008 tarihinde başlatılmış ve yapılandırmaya esas alınacak borcunuz buna göre hesaplanmış.

Sigortalılıkları 4 Ekim 2000 tarihinde başlatılan sigortalılara altı ay içinde başvurmaları ve 20 Nisan 1982 ile 4 Ekim 2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin primlerini ödemeleri kaydıyla bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesine imkan sağlanmıştı. Süresi içinde başvurmuş olsaydınız Haziran 1992 tarihinden sonraki süreleri kazanabilirdiniz. Ancak başvuru süresini geçirdiğiniz için Kurum başvurunuzu kabul etmiyor.

Mahkemenin ne yönde karar vereceğini kesin olarak söyleyememekle birlikte, şirket ortağı olduğunuz döneme ilişkin sigortalılık tescilinizin yapılması için Kuruma yazılı olarak başvurabilirsiniz. Başvurunuzun reddedilmesi halinde (yüzde 100 reddedilecektir) konuyu yargıya taşıyabilirisiniz. Yargı başvurunuzu kabul eder ve lehinize karar verirse 4 Ekim 2000 öncesi süreleri hizmetinize saydırabilirsiniz, ancak bu durumda da söz konusu döneme ilişkin prim borcunuzu gecikme faizi ile ödemek zorunda kalırsınız. Basamak intibakı nedeniyle ilave prim borcunuz çıkar. Bana göre iyisi mi siz bundan vazgeçin. 4.10 2000 sonrası prim borçlarınızı yeniden yapılandırma kapsamında ödeyin.

Bu durumda Bağ-Kur’dan hemen emekliliğe hak kazanmanız mümkün olmayacağından, krediden yararlanmanızda mümkün olmaz.

Bağ-Kur’dan emeklilik için 20 tam yıl (7200 gün) prim ödemeniz ve yaş şartını sağlamanız gerekiyor. 1992 öncesi sigorta başlangıcıyla SSK’dan daha erken emekli olabilmeniz mümkün. Bağ-Kur prim borcunuzu ödedikten sonra şirket ortaklığından ayrılıp, SSK sigortalısı olarak çalışmaya başlayıp en az 1260 gün prim ödeyerek SSK’dan emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 2436

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmalısınız