Bulgaristan borçlanmasını istediğiniz zaman yapabilirsiniz

 

04.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ben 1989 Bulgaristan göçmeniyim. Orada 5 yıl sigortalı olarak çalıştım ama ben bu 5 yılı borçlansam bile 4 yıl sonra emekli olabiliyorum.

Benim sorum şu; ben bu 5 yıl olan yurtdışı borçlanmasını 2 yıl sonra yapmak istiyorum. Acaba bu kanun geçici bir kanun mu? Eğer geçici bir kanunsa ne zaman sona erecek?
Yusuf Erentürk

Bulgaristan’dan göçen vatandaşlarımıza Bulgaristan’daki çalışma sürelerini borçlanma hakkı, 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna eklenen geçici 6. madde ile verilmiş olup, borçlanma başvurusu için belirlenmiş bir süre yok.

Geçici 6. maddeye göre, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 1 Ocak 1989 tarihinden 8 Mayıs 2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulan, Türk vatandaşı olup Türkiye'de ikamet eden ve 1 Temmuz 1976 tarihli ve 2022 sayılı Kanun dahil olmak üzere sosyal güvenlik kuruluşlardan gelir veya aylık almamak koşulu ile yurtdışında geçen ve belgelendirilen çalışma süreleri, 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmak suretiyle yaşlılık aylığı bağlanmasında sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilecek.

Madde, geçici madde olmakla birlikte, içerdiği hüküm geçici bir hüküm değil. Buna göre, Bulgaristan’da geçen çalışma sürenizin istediğiniz kadarını, istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz.

1 Ekim’e kadar Bağ-Kur’a kayıt olmayanların sigorta başlangıcı

1986'da başlayan 4 yıl SSK hizmetim, 1998-2004 arası 6 yıl Bağ-Kur’um var. 2001 yılında iki arkadaşımla beraber nakliye şirketi kurduk ve bu şirketteki ortaklığımı Bağ-Kur’a bildirmedim. İşler uzunca süre iyi gitmedi ve 2007 yılında şirket ortaklığından ayrıldım. 2006 yılından beri bir işverene bağlı SSK'lı olarak çalışıyorum.
Sormak istediğim Bağ-Kur’a bildirmediğim bu şirket ortaklığım ileride fark edilirse SSK emekliliğim tehlikeye girer mi? Ayrıca bir okurunuza verdiğiniz cevapta, yeni yasa ile 1 Ekim 2008'e kadar kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 1 Ekim 2008 tarihinde başlayacağını yazmıştınız. Bağ-Kur’a bildirmediğim şirket ortaklığımla ilgili kayıt ve tescilim 1998 senesinde başlayan Bağ-Kur’umdan dolayı devam mı ettirilecek yoksa 1 Ekim’den önce şirket ortaklığından ayrıldığım için Bağ-Kur’la ilgim kalmayacak mı?
Bayram Kara

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinde, Bağ-Kur sigortalısı olması gerekip de 1 Ekim 2008 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların hak ve yükümlülükleri, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlayacak (5510 s. Kanun Geç. Md. 8).
Şirket ortaklığınız 1 Ekim 2008 tarihine kadar tespit edilmez ise herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. 1 Ekim 2008 tarihine kadar durumunuz tespit edilir ise 1998 yılında başlayan Bağ-Kur sigortalılığınız, şirket ortaklığından ayrıldığınız 2007 yılına kadar devam ettirilir.

Eksik prim ödemesi söz konusu olmaz

Eşim ve ben ikimizde Bağ-Kur sigortalısıyız. İkimizde tam sigorta bedeli ödüyoruz. İkimizden birisi için primlerde eksik ödeme gibi bir durum olabilir mi?
Ali Osman

Sosyal güvenlik hakkı kişiye bağlı bir haktır. Sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri de kişinin kendisi ile ilgilidir. Eşiniz ve siz kanun önünde birbirinden bağımsız iki ayrı sigortalısınız. Dolayısıyla hak ve yükümlülük açısından birinizin durumu diğerini etkilemez. Her ikiniz de ayrı ayrı ödediğiniz prim karşılığında sağlık hizmeti alıp, emekli olduğunuzda ayrı ayrı emekli aylığı alacaksınız. İkinizden birinin tam diğerinin eksik prim ödemesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 659

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bulgaristan borçlanmasını istediğiniz zaman yapabilirsiniz