Borçlanma için doğum nedeniyle işten ayrılmış olmak mı gerekiyor?

 

06.10.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Borçlanma için doğum nedeniyle işten ayrılmış olmak mı gerekiyor?

Sezgin Özcan - 06 Ekim 2008 Pazartesi - gazeteport

İlk sigortalı olduğum tarih 1977. Daha sonra çalışmadım, evlendim. 1979 yılında doğum yaptım. 1992 yılından sonra tekrar sigortalı olarak çalıştım. Öğrenmek istediğim, doğum borçlanması yapabilmek için çalışırken doğum nedeniyle mi işten ayrılmak gerekiyor?
Aynur Karayılmaz

5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 41. maddesine göre, 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan kadınlara Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum yada analık izni süreleri ile 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı kadınların, çocuğun yaşaması şartıyla iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet sözleşmesine istinaden işyerinde çalışmadıkları süreler borçlanılabilecek.

Ancak 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan doğum borçlanması ile ilgili Tebliğin “Borçlanılacak Sürelerin Belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde, 5510 sayılı Kanunun 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreye ilişkin hizmet borçlanmasının, tabi olduğu işyerince onaylanan ve örneği Kurumca hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgesine göre yapılacağı belirtiliyor.

Tebliğe göre, doğum borçlanması yapabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihte SSK sigortalısı olmak, başka bir anlatımla SSK sigortalısı olarak çalışırken doğum yapmak ve bu doğum nedeniyle hizmet sözleşmesine istinaden işyerinde çalışmamak, yani işten ayrılmak gerekiyor.

Tebliğ ile yapılan bu düzenlemenin Yasa hükmüne aykırı olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde 1 Ekim 2008 öncesinde doğum yapan hiçbir kadının doğum nedeniyle borçlanması mümkün olmaz. Ve bu, Yasa ile verilen hakkın Tebliğ ile geri alınması anlamına gelir.

Tebliğe göre doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak Yasa hükmüne göre 1979 yılında yaptığınız doğum sonrasında çalışmadığınız süreleri iki yılı geçmemek üzere borçlanabileceğinizi düşünüyorum. Bana göre, borçlanmayı düşünüyorsanız başvuruda bulunun. Başvurunuzun reddi halinde Yargıya başvurabilirsiniz.

Babanız 1,5 yıl daha prim ödediğinde emekli olur

Babam 15.01.1952 doğumlu. 19.12.1973 tarihinde SSK’ya girişi ve toplam 154 prim günü var. Bağ-Kur’da hizmete başlama tarihi 01.03.1997 ve bugüne kadar 11 yıl 6 ay 22 gün Bağ-Kur hizmet süresi var. Askerlik borçlanmasını yaptırmadık 550 gün de askerlik süresi var. Acaba ne zaman emekli olabilir?
İsimsiz

Babanızın Eylül 2008 sonu itibariyle 11 yıl 7 ay Bağ-Kur, 5 ay SSK olmak üzere toplam 12 yıl hizmeti bulunuyor. 550 gün (1 yıl 6 ay 10 gün) askerlik borçlanması yapması halinde prim ödeme süresi 13 yıl 6 aya ulaşır. 18 ay daha prim ödeyerek, prim ödeme süresini 15 tam yıla tamamladığında 58 yaşını da doldurmuş olur. Ara vermeden 18 ay daha prim ödemeye devam etmesi halinde, prim ödeme süresini 15 tam yıla tamamlayacağı 30 Mart 2010 tarihinde Bağ-Kur’dan kısmi yaşlılık aylığına hak kazanır.

Dükkan açtığınızda da SSK’dan emekli olabilirsiniz

Doğum tarihim 01.07.1960. SSK başlangıç tarihim 01.08.1988, prim ödeme gün sayım 7000. Askerliğimi Yedek subay olarak 01.04.1986 tarihinden başlayarak 16 ay yaptım. 1988-24.09.2008 dahil aralıksız SSK’lı olarak çalışmaktayım.
01.10.2008 tarihinde dükkân açıp Bağ-Kur’a geçiş yaparsam hangi kurumdan ve ne zaman emekli olurum? Açacağım dükkânı, çoğumun (8 yaş) veya Emekli Sandığı’ndan emekli eşimin üstüne yapabilir miyim? Eşimin üzerine yaptığımda eşimin herhangi bir hak kaybı olur mu?
Barış Manga

SSK sigortalılığınızı sona erdirip, bundan sonra hiç prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı tarihte SSK’dan emekli olmaya hak kazanırsınız. 25 yıllık sigortalılık süreniz, yedek subay olarak ilk defa Emekli Sandığı iştirakçisi olduğunuz tarihten itibaren başlar. 01.04.1986 tarihinde askerliğiniz başladığına ve bunun ilk 4 ayı sınıf okulunda, sonraki 12 ayı yedek subay (Emekli Sandığı’na tabi) olarak geçmiş olması gerektiğine göre, sigortalılık sürenizin başlangıcı 01.08.1986 olmalı. Buna göre 25 yıllık sigortalılık süreniz 01.08.2011 tarihinde dolar ve SSK’dan emekliliğe hak kazanırsınız.

Dükkân açıp, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olursanız, 01.08.2011 tarihine kadar Bağ-Kur’a 3,5 yıldan (1260 günden) az prim ödemiş olacağınızdan, bu tarihte yine SSK’dan emekli olursunuz. Bağ-Kur’a 1250 günden fazla prim öderseniz, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemiş olmak koşuluyla Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.

Bu durumda, dükkânı kendi adınıza açmanızda ve 01.08.2011 tarihinde kadar Bağ-Kur sigortalısı olmanızda sakınca yok.
Dükkânı eşinizin üzerine de yapabilirsiniz. Bu durumda, eşinizin emekli aylığından yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Kesintisiz prim ödeyen doğum borçlanması yapamaz


03.11.1967 doğumluyum. 01.11.1988 tarihinde çalışmaya başladım. 01.07.1993 yılında istifa ettim. Ağustos 1993’te ilk çocuğum doğdu. 1996/4. ayına kadar özel sandığa isteğe bağlı prim ödedim. 1996/4. ayından itibaren ise SSK sigortalısı olarak çalışıyorum. 2003/8. ayında ise ikinci çocuğum doğdu. Kesintisiz olarak primlerim ödenmekte. Bu durumda borçlanarak emeklilik tarihim olan 2012/11. ayı iki sene öne çekmem mümkün olabilir mi?
Mehtap Şenler

Doğum nedeniyle borçlanma, doğum yapan kadının, doğum sonrasında hizmet sözleşmesine istinaden çalışmadığı süreler için söz konusu.

Doğumdan sonra prim ödemeleriniz kesintisiz devam ettiğinden, borçlanabileceğiniz çalışmadan geçen süreniz yok demektir. Ayrıca borçlanabileceğiniz, çalışmadığınız süre olsa bile, çocuklarınızın doğum tarihi, ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra olduğundan (Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun borçlanma Tebliğine göre ilk defa sigortalı olunan tarihten önce gerçekleşen doğum olayı nedeniyle borçlanma yapılamıyor.), sigortalılık başlangıç tarihinizi geri götürmez, dolayısıyla emeklilik tarihinizi iki yıl öne çekmeniz mümkün olmaz.

Yurtdışı borçlanması için gereken belgeler


Şu anda yurtdışında yaşayan bir yakınım için size birkaç sorum olacak. Yakınım 1954 doğumlu olup 17.04.1978 ile 26.11.1979 tarihleri arasında SSK sigortalısı olarak Türkiye'de çalışmış. Daha sonra yurtdışına gitmiş ve halen yurtdışında yaşamakta, ancak şu anda çalışmamaktadır. Türkiye'de emekli olabilmesi için;

- Yurtdışındaki çalışma sürelerini nasıl belgelendirecek?
- Türkiye'de başvuruyu nereye yapacak?
- Ödeyeceği prim senelik kaç lira olacak? Yada prim nasıl hesaplanıyor?
- Türkiye’de hiç çalışmamış birinin yurtdışındaki çalıştığı günleri borçlanarak Türkiye'de emekli olması mümkün mü?
Mutlu Çelik
Yurtdışı borçlanması için Kuruma ibraz edilmesi gereken, yurtdışındaki çalışma sürelerine ilişkin belgeler, sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ve akdedilmeyen ülkelerde geçen hizmet süreleri için farklılık arz ediyor. Yurtdışındaki yakınınızın bulunduğu ülkeyi belirtmemişsiniz. Her iki durum için gerekli belgeler şöyle.

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen çalışma süreleri;
— Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,
— Sigortalıların çalıştıkları iş yerleri resmi kuruluş ise belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın çalışılan ülkede iş yerlerinin bağlı bulunduğu belediye, vergi dairesi, iş bulma kurumları, ilgili meslek kuruluşları veya dernekler ve diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,
— Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya derneklerce verilen hizmet belgesi,
— Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak gerekçeli hizmet belgeleri,
gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilecektir.
Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde geçen çalışma süreleri ise;
— Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak gerekçeli hizmet belgeleri,
— Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tasdikli tercümeleri,
gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilecektir.

Yurtdışı hizmet borçlanmasına ilişkin başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Kurumun web sayfasından temin edilecek “Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi” ekinde sigortalının yurtdışı çalışmalarını gösterir yukarıda belirtilen durumuna uygun hizmet belgelerinden biri ve nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak.

Yurtdışı borçlanma tutarı, borçlanma talep tarihindeki asgari ücretin günlük tutarı ile 6,5 katı arasında olmak üzere sigortalının kendince belirlenecek prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si kadar olacak. Bugün için geçerli olan asgari ücrete göre hesap yaptığımızda günlük borçlanma tutarı en az (21,29x0,32=) 6,81 YTL, en fazla (138,39x0,32=) 44,28 YTL olacak. Tahakkuk ettirilen borç tutarının üç ay içinde ödenmesi gerekecek.

Türkiye’de hiç çalışmamış olan biri de yurtdışında geçen ve belgelendireceği sigortalılık süreleri ile bu çalışma süreleri arasında veya sonunda her biri bir yıla kadar olan işsizlik sürerlini borçlanabilir. Emeklilik için aranan yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını sağlayarak emekli olabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 2822

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Borçlanma için doğum nedeniyle işten ayrılmış olmak mı gerekiyor?