Beş yıldan fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar

 

07.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Beş yıldan fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar

Sezgin Özcan - 07 Kasım 2008 Cuma - gazeteport

1- 5510 Sayılı Kanunun 01.10.2008 Tarihi itibariyle tamamen yürürlüğe girmesiyle 4-b (Bağ-Kur) sigortalılarına ait prim basamaklarının kaldırılacağı, bunun yerine iş sahibinin beyan edeceği gelir üzerinden yüzde 31 ila 36,5 oranında prim alınacağından bahsedilmekte. Ancak bu gelir beyanının nereye ve ne şekilde yapılacağını Kurumda çalışanlara sormama rağmen bir yanıt alamadım, yardımınızı istemekteyim.

2- 01.10.2008 tarihinden evvel ticari faaliyeti başlamış, ancak 4-b’li olarak kaydı yapılmamış olanların sigortalılığı 01.10.2008 tarihinde mi yoksa ticari faaliyetinin başladığı tarihte mi başlatılmalıdır?

3- İsteğe bağlı Bağ-Kur’lular için de mi normal Bağ-Kur’lu olanlar gibi basamak sistemi kalkmakta ve beyan edilen gelir uygulaması yapılacak?

4- 30.04.2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla prim borcu olanların borçları geçici 17. maddeye göre silinmesi konusunda aklıma takılan soru ise şu şekilde. Kurum tarafından yapılan tebligattan sonra 6 aylık süre içerisinde bu borçların ödenmemesi durumunda kişinin Bağ-Kur’luluğunu tamamen mi durdurulmakta, yoksa sadece 5 yıllık borcun oluştuğu dönem sanki hiç yokmuş mu sayılacak? Yani kişi borcunu ödemez ise bu tarihten sonra ticari faaliyetinin devamı süresince sosyal güvencesi devam etmekte midir yoksa etmemekte midir?
Ozan Arslan

1- 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur primlerinin ödenmesine esas alınan gelir basamakları kaldırıldı. 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere kendileri tarafından belirlenecek kazanç tutarı üzerinden işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre yüzde 33,5 ile 39 oranında prim ödeyecekler. Ancak beyan edilecek kazanç tutarı, 4/b sigortalısının çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazacının en yükseğinden az olamayacak.

Tebliğe göre 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olarak tescil ve kaydı yapılmış olanların prime esas kazançlarını 01.10.2008 (dahil) ila 31.12.2008 (dahil) tarihi arasında beyan etmemeleri halinde, ödeyecekleri aylık primler beyanda bulununcaya kadar daha önce bulundukları en son gelir basamaklarına karşılık gelen tutarlar üzerinden alınacak. Bu süre içinde beyanda bulunulması halinde, beyan ettiği prime esas kazanç üzerinden ilgili ayların prim tahakkuku yapılacak.

Gelir beyanının ne şekilde yapılacağı konusunda belirsizlikler var. Tebliğde, sigorta primine esas kazanç sınırları dahilinde yapılan ödemelerin, ödemenin ait olduğu ay için beyan olarak kabul edileceği belirtiliyor. Diğer yandan bazı SGK Müdürlükleri “Prime Esas Kazanç Beyan Talep Formu” adında bir formun doldurularak, kazanç beyanının yapılmasını istiyor.

2- 1 Ekim 2008 tarihinden önce ticari faaliyete başladığı halde kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 itibarıyla başlayacak. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren altı ay içinde talepte bulunması halinde, 1 Ekim 2008 tarihi ile 4 Ekim 2000 tarihi arasındaki vergi mükellefiyet sürelerinin tamamı için asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında kalmak şartı ile kendisi tarafından belirlenecek prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si üzerinden hesaplanacak borçlanma tutarının, tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi halinde, bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi mümkün olacak.

3- Artık isteğe bağlı Bağ-Kur’lu, isteğe bağlı SSK’lı ayrımı kalmadı. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren tüm isteğe bağlı sigortalılar 4/b’li oldu. 1 Ekim’den itibaren tüm isteğe bağlı sigortalılar asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak koşuluyla kendileri tarafından belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, yüzde 12’si genel sağlık sigortası primi olmak üzere yüzde 32 oranında prim ödeyecekler.

4- 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, tebliğin yayımı tarihini takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde ödememeleri hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak. Ticari faaliyetinin devam ediyor olması halinde 30 Nisan 2008 tarihinden sonraki döneme ilişkin sigortalılığı devam edecek.

Prim borcu ödenmemiş süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek, yani hiç yokmuş gibi sayılacak. Ancak, sigortalı ya da hak sahipleri daha sonra müracaat etmeleri hâlinde müracaat tarihindeki prime esas kazanç sınırları arasında belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak borç tutarının tamamının ödenmesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 1443

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Beş yıldan fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar