İsteğe bağlı sigorta primi GSS priminden dolayı arttı

 

06.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsteğe bağlı sigorta primi GSS priminden dolayı arttı

Sezgin Özcan - 06 Kasım 2008 Perşembe - gazeteport

Eşim ev hanımı. Eşim için dışarıdan Bağ-Kur ödemesi yapıyoruz. Sağlık hizmetinden benim sigortam kapsamında faydalanıyor. En son aylık 105 YTL civarında Bağ-Kur prim ödemesi yapıyorduk. Fakat bu ay aniden bu miktar 233 YTL‘ye yükseldi. İki katından daha fazla bir artış oldu. Bunun sebebi nedir? Bu yüksek tutardan mı Bağ-Kur primi ödememiz gerekiyor?
Ümit Çakal

1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı sigortalılar da genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar. Artık sağlık hizmetlerini eşlerinden değil kendi sigortalarından alacaklar. Bunun için de 1 Ekim 2008’den itibaren yüzde 20 malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, yüzde 12 genel sağlık sigortası primi olmak üzere toplam 32 oranında prim ödenecek. Ayrıca 1 Ekim’den itibaren basamak sistemi kaldırıldı. İsteğe bağlı sigortalılar asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere kendileri tarafından belirlenecek prime esas kazanç tutarı üzerinden prim ödeyecekler.

Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıcınız geri gider

1960 doğumluyum. Zorunlu Bağ-Kur sigorta başlangıcım Mayıs 2001, prim ödemeye devam ediyorum. 1980-1982 yılları arasında 20 ay (600 gün) askerlik yaptım. Askerlik borçlanmasını 1 Ekim 2008 tarihinden önce talep ettim, fakat emeklilik için ne faydası sağlayacağını bilmediğimden para yatıramıyorum. Para yatırma son tarihi 18 Kasım 2008 (son 6 ay). Acaba askerlik borçlanmasının ne gibi faydası olur onu öğrenmek istiyorum. Askerliği yatırırsam en erken ne zaman emekli olup maaş alabilirim, yoksa askerlik borçlanmasının erken emeklilik için faydası olmaz mı?
Yaştan dolayı erken emekli olabilir miyim ve ne zaman? Ayrıca mevcut işyerimi Bağ-Kur emeklisi babama devredip aynı işyerinde SSK’lı olarak 3,5 yıl çalışıp daha erken emekli olabilir miyim? Avantajı ne olabilir? Öncelikli sorunum askerlik borçlanmasıdır.
Ahmet Çadır

İster SSK’dan ister Bağ-Kur’dan emekli olmayı planlayın, her iki durumda da normal emeklilik için sigorta başlangıç tarihinden itibaren 25 yıl geçmesi gerekiyor. Bağ-Kur açısından 25 tam yıl prim ödemek, SSK açısından ise 25 yıl içinde en az 5975 gün prim ödemiş olmanız gerekecek. 25 yılınız, askerlik borçlanması yapmazsanız Mayıs 2026’da (66 yaşında), askerlik borçlanması yaparsanız Eylül 2024’de (64 yaşında) dolacak. Bu nedenle emeklilik planınızı yaştan emeklilik üzerine oluşturmalısınız.

Bağ-Kur sigortalılığı başlangıcınız 8 Mayıs 2001 tarihinden önce ise askerlik borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999 tarihi öncesine gider ve emeklilik şartları açısından eski hükümlere tabi olursunuz.
Buna göre Bağ-Kur’dan emeklilik için 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş, SSK’dan emeklilik için ise 15 yıllık sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme (son 1260 günü SSK’ya ödenmek koşuluyla) ve 60 yaş koşullarına tabi olursunuz. Bu durumda en erken, en az 15 tam yıl prim ödemek koşuluyla 58 yaşınızı doldurduğunuzda Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanması yapmaz veya Bağ-Kur sigortalılığı başlangıç tarihiniz 8 Mayıs 2001 tarihinden sonra ise emeklilik koşulları açısından 8 Eylül 1999 tarihi sonrası hükümlere tabi olursunuz. Bu durumda 15 tam yıl prim ödemek koşuluyla 62 yaşınızı doldurduğunuzda Bağ-Kur’dan emekliliğe hak kazanırsınız. SSK’dan emeklilik için ise en az son 1260 günü SSK kapsamında ödenmiş olmak üzere 7000 gün prim ve 60 yaş koşulu aranır.
Sonuç olarak, Bağ-Kur sigorta başlangıcınız 8 Mayıs’tan önce ise askerlik borçlanmasını mutlaka yapmanızı öneririm.

SSK kapsamında 1260 gün prim öderse babanız emekli olur

İşletme mezunu olmama rağmen ben ve Gaziantep’teki memurlar babamın emeklilik işinden hiç anlamıyorlar. Kendisinden küçükler emekli oldu o ise vurdumduymaz. Olan bizlere oluyor. Bilgileri aşağıdadır, umarım yanıtlarsınız.
Emekli Sandığı’na tabi olarak Maliyede 9 yıl hizmeti var. 1,5 yıl SSK, PTT çalışması var. İşe başlama tarihi 1972, doğum tarihi ise 1949.
Mehmet Taş

Babanızın 1,5 yıllık SSK, PTT çalışmasından neyi kastettiğinizi anlayamadım. Bu 1,5 yıllık çalışma şayet SSK sigortalısı olarak geçmiş ve Emekli Sandığı çalışmasından sonra ise SSK kapsamındaki çalışma süresini 3,5 yıla (1260 güne) tamamlaması halinde SSK’dan emekli olur.
1,5 yıllık çalışma süresi de Emekli Sandığı kapsamında geçmiş ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalı bir işe başlayıp 1260 gün prim ödedikten sonra SSK’dan emekli olabilir.

Çeyiz parasında zamanaşımı

Ben 2002’de sigortalı işçi olarak çalışıyordum. Aynı zamanda yetim maaşımı anneme vekaletle devretmiştim. Sigortaya bildirmediğim için yetim maaşıma el konuldu, ödeme yapılmadı. Daha sonra ceza bitiminden sonra maaş tekrar bağlandı. 2003 yılında evlendim, çeyiz parası ödenmedi. Şimdi o parayı alabilir miyim? Beş yıllık evliyim. Alabilirsem nereye başvurmalıyım? Pınar Özcan Şenol

SSK, evli olmayan ve sigortalı bir işte çalışmayan kız çocuklarına yetim aylığı ödüyor. Yetim aylığı ödediği kız çocuğunun evlenmesi halinde de yetim aylığını kesip, bir defaya mahsus olmak üzere yetim aylığının iki yıllık tutarını evlenme yardımı (çeyiz parası) olarak ödüyordu.

Evlendiğiniz tarihte bu şartları taşıyor idiyseniz, çeyiz parası ödenmesi gerekiyordu. Ancak siz talep etmeyince Kurum’da üstüne yatmış. Çeyiz parasına hak kazandığınız (evlendiğiniz) tarihten itibaren beş yıllık zamanaşımı süresi geçmemiş ise çeyiz parasının ödenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için daha önce yetim aylığı aldığınız Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne başvurmalısınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 2052

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsteğe bağlı sigorta primi GSS priminden dolayı arttı