İşe başladığınız tarihten itibaren SGDP ödemeniz gerekiyordu

 

15.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İşe başladığınız tarihten itibaren SGDP ödemeniz gerekiyordu

Sezgin Özcan - 15 Aralık 2008 Pazartesi - gazeteport

İstemeden bir hata yaptığımı zannediyorum. SSK’dan 2001 yılında emekli oldum. İki yıla yakındır mali müşavirlik yapıyorum. Bu durumda sosyal güvenlik destek primi (SGDP) primi ödeyecek miyim? Bugüne kadar ödemedim. Ödersem ne kadar ödemem gerekir. 01.10.2008 tarihinden sonra mı primi ödemem lazım, yoksa işe ilk başladığım günden beri mi? Bu primleri ödememiş olmam yanımda çalışanların ve benim sağlık hizmetlerinden yararlanmama engel olur mu?
M. Emir

Mali müşavir olarak işe başladığınız tarihten itibaren SGDP ödemeniz gerekiyordu. 1 Ekim 2008 tarihine kadar her ay için ödemeniz gereken SGDP tutarı Bağ-Kur 12. gelir basamağının yüzde 10 kadardı. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ise emekli aylığınızdan yüzde 12’si kadar kesinti yapılacak. Kesinti tutarı 2009 yılında yüzde 13, 2010’da yüzde14, 2011’de yüzde 15 olacak.

Bugüne kadar SGDP ödememiş olmanız yanınızda çalışanların ve sizin sağlık hizmetlerinden yararlanmanıza engel olmaz. Ancak geçmiş döneme ilişkin prim tutarlarını gecikme zammı ile ödersiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunmamanız halinde, bundan sonraki döneme ilişkin primler de gecikme zammına girer.

Sigortalılığı sona eren kaç gün sağlık hizmeti alabilecek


Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliğinin 10. maddesinin (3) numaralı fıkrasında; “Kanunun 4. maddesi birinci fıkrası (a) bendi kapsamında sigortalı olanların sigortalılık niteliğini yitirildikleri tarihi takip eden 10. günden, (b) ve (c) bendi kapsamında sigortalı olanların ise sigortalılık niteliğini yitirildikleri tarihten itibaren tabi oldukları bent kapsamındaki genel sağlık sigortalılıkları sona erer.” ifadesi yer alıyor.

Bu durumda 4/a sigortalıları, sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren 90 gün mü yoksa bu ifadeye göre 10 gün mü sağlık yardımı alabiliyorlar?
Bekir Zaim

4/a (SSK) sigortalıları, zorunlu sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren 10 gün, dolaylı olarak da 90 gün sağlık yardımı alacaklar. Ayrıca bu uygulama, her ne kadar sorunuzda belirtmiş olduğunuz Yönetmelik maddesine göre sadece 4/a sigortalıları için söz konusu ise de aslında 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olanlar için de geçerli.

Genel sağlık sigortalılığının ne zaman sona ermiş sayılacağı ve zorunlu sigortalılığı sona erenlerin ne kadar süre ile sağlı hizmetlerinden yararlanacağına ilişkin hükümler, 5510 sayılı SS ve GSS Kanunun 67. maddesinde; Genel Sağlı Sigortası İşlemleri Yönetmeliğinin de 10 ve 32. maddelerinde yer alıyor.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesinin dördüncü fıkrasına göre, Kanunun 60. maddesinin (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacaklar. 5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sadece 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar değil, 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olanlarda genel sağlık sigortalısı sayılıyorlar. Dolayısıyla Yönetmeliğin 10. maddesinde yer alan 4/b ve 4/c kapsamında sigortalı olanların sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren tabi oldukları bent (4/b ve 4/c) kapsamındaki sigortalılıklarının sona ereceğine ilişkin düzenleme 5510 sayılı Kanunun 67. maddesinde yer alan hükümle çelişiyor. Nitekim Yönetmeliğin 32. maddesinde yer alan Kanun hükmüyle çelişen benzer hüküm, 23.10.2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile 4/b ve 4/c kapsamında sigortalı sayılanlarında zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacakları şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre; 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki sigortalı sayılanlar, zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacaklar. Sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihi takip eden onuncu günden sonra 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki sigortalılıklarından dolayı genel sağlık sigortasından yararlanamayacaklar. Ancak bu kişiler, 5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin diğer bentlerine göre (durumlarına uyan bende göre) genel sağlık sigortalısı sayılacaklar ve sonradan tabi oldukları bent kapsamında sağlık yardımı alacaklar. Bu durumda, 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki zorunlu sigortalılıklarını yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, zorunlu sigortalılıklarından sonraki genel sağlık sigortalılıklarından dolayı prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle, bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılacaklar.

Bir örnek vermek gerekirse;
1.1.2008 tarihinden itibaren 4/a (SSK) kapsamında zorunlu sigortalı olan kişi, 1.10.2008 tarihi itibariyle 5510 sayılı kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (a/1) alt bendine göre genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu kişinin 30.11.2008 tarihinde 4/a kapsamındaki zorunlu sigortalılığının sona erdiğini varsayarsak, bu kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler 10.12.2008 tarihine kadar on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanacaklar.
Diğer yandan, her vatandaşın bir şekilde genel sağlık sigortası kapsamında olacağı ilkesinden hareketle bu kişi, 1.12.2008 tarihinden itibaren 60. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hariç diğer bentlerine göre genel sağlık sigortalısı sayılacak. Örneğin zorunlu sigortalılığı sona erdikten sonra isteğe bağlı sigortalı olması halinde, 5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre genel sağlık sigortalısı sayılacak. İşte bu durumda, 4/a kapsamındaki sigortalılığının sona erdiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığı bulunduğundan, normal koşullarda 1 YTL dahi prim borcu bulunan isteğe bağlı sigortalılar sağlık yardımı alamazken, isteğe bağlı sigortalılığından dolayı borcu olsa da 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar.

Dolayısıyla sigortalılığı sona erdiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığı bulunan 4/a, 4/b ve 4/c kapsamındaki sigortalılar 90 gün sağlık yardımı alabilecekler.

Prim ödeme imkânınız olmazsa 58 yaşında emekli olabilirsiniz

Bu kriz beni de vurdu. Bir hafta önce işten çıkartıldım. 52 yaşındayım, Mayıs1983’te 20 aylık askerliğimi tamamladım. 15 Eylül 1986-30 Haziran 2004 yıllar arasında 18 yıl kesintisiz Bağ-Kur’a zorunlu ödeme yaptım. 2006-2008 arasında 600 gün SSK prim ödemem var. Hesabım SSK’lı olarak çalışıp 3,5 yılsonunda emekli olmaktı, şimdi olmayacak gibi, çünkü bir hafta önce işten çıkartıldım.

Bu durumda, hiç bir iş bulup sigortalı çalışmazsam ne zaman emekli olabilirim? 20 aylık askerlik borçlanmasını yaparsam veya yapamamam durumunda emekliliğim ne olur? Özellikle bundan sonra hiç bir kuruma ödeme yapmadan ne zaman normal şartlarda emekli olacağımı öğrenmek istiyorum. Ayrıca yaş haddinden emekli olmak istersem emekli olur muyum, ne zaman?
Feyyaz Kantarcı

Öncelikle geçmiş olsun, durumunuza üzüldüm. İnşallah kısa sürede yeniden iş sahibi olursunuz.

Şu anda askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Bundan sonraki süreçte çalışıp çalışmama durumunuza göre askerlik borçlanmasını ileri tarihlerde değerlendirmenizi öneririm.

Bağ-Kur’dan ya 25 yıllık (9000 günlük) sigortalılık süresini tamamladığınızda ya da 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabiliyorsunuz. Şu an itibariyle SSK dahil, askerlik borçlanması hariç 19 yıl 5 ay 15 gün (7005 gün) hizmetiniz var. 25 yılla emekli olmak isterseniz askerlik borçlanması yapıp 20 ay (600 gün) daha kazanır, kalan 1395 günü isteğe bağlı sigortalı olarak tamamlayabilirsiniz. Yaştan emekli olmayı düşünürseniz askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı doldurduğunuzda Bağ-Kur’dan emekli olursunuz.

SSK’dan emeklilik için normal emeklilikte olsa yaştan emeklilikte olsa Bağ-Kur’dan sonraki 600 günü (SSK kapsamındaki) 1260 güne tamamlamanız gerekiyor. 1260 günü tamamladığınızda muhtemelen 25 yıllık sigortalılık süreniz de tamamlanmış olacağından askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok. Ancak 10 ay içinde SSK’lı bir iş bulup kesintisiz çalışmanız halinde 1260 günü tamamladığınızda 25 yılın dolmasına az bir süre kalabilir. Bu durumda 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak için gereken süre kadar askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 1305

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İşe başladığınız tarihten itibaren SGDP ödemeniz gerekiyordu