Emekli ikramiyesi için en son Emekli Sandığı’na tabi olmalısınız

 

23.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli ikramiyesi için en son Emekli Sandığı’na tabi olmalısınız

Sezgin Özcan 23 Aralık 2008 Salı - gazeteport

15.07.1964 doğumluyum. İlk defa 01.09.1980 tarihinde (16 yaşında iken) SSK’lı oldum ve 392 gün prim ödemem var. Daha sonra 20.11.1988 tarihinden itibaren Emekli Sandığı’na tabi olarak ve halen devlet memuru olarak görev yapmaktayım. Bir süre sonra işimden ayrılıp özel sektörde SSK’lı (4/a’lı) olarak çalışmak istiyorum.

Emekli Sandığı şartlarıyla ve emekli ikramiyesini alarak emekli olmak istiyorum. Emekli Sandığı’ndan emekli olabilmek ve emekli ikramiyesini de alabilmek için hangi tarihe kadar devlet memurluğuna devam etmeliyim?

Emekli olmam gereken tarih nedir? Ücretsiz izin alıp bu süreyi isteğe bağlı olarak Emekli Sandığı’na tabi hizmetlerime saydırabilir miyim? Son yedi yılda ağırlıklı olarak hangi kuruma prim ödenirse oranın şartlarına göre emekli olunacağı hususu beni ne kadar ilgilendirir?
Kamil Yılmaz

Son yedi yılda hangi kuruma (çalışma biçimine göre) prim ödenmiş ise o Kurumdan emekli olunacağına ilişkin hüküm sizi de ilgilendiriyor. Emekli Sandığı’ndan emekli olabilmek için son yedi yılda daha fazla (en az 3,5 yıl) Emekli Sandığı’na prim ödemiş, emekli ikramiyesi alabilmek için de en son Emekli Sandığı iştirakçisi olmanız gerekiyor.

Emekli Sandığı’ndan emeklilik için 25 tam yıl hizmet süresi ve 50 yaş koşullarına tabisiniz. Hiç ara vermemeniz halinde 25 tam yılınız 20.10.2012’de, 50 yaşınız ise 15.07.2014 tarihinde doluyor. Ücretsiz izin alıp bu süreyi isteğe bağlı olarak Emekli Sandığı’na saydıramazsınız. Ancak memuriyetten ayrılıp isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçisi olabilirsiniz.

Emekli Sandığı’ndan emekli olabilmek için 50 yaşınızı dolduracağınız 15.07.2014 tarihine kadar olan sürede en fazla 1250 gün 4/a (SSK) kapsamında çalışabilirsiniz. Kalan süreyi ister devlet memuru olarak ister isteğe bağlı iştirakçi olarak tamamlayabilirsiniz. Bu süreç içinde 4/a sigortalılığından isteğe bağlı 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığa, isteğe bağlı 4/c sigortalılığından 4/a sigortalılığına geçişler yapabilirsiniz. Ancak bu geçişler arasındaki boşlukların altı ayı geçmemesi gerekiyor.

Son olarak, emekli ikramiyesini alabilmek için de son dönemi (son birkaç ayı) isteğe bağlı 4/c sigortalısı (Emekli Sandığı iştirakçisi) olarak tamamlamalısınız. Son yedi yıllık fiili hizmet süresinin yarısından fazlasının Emekli Sandığında geçmiş olması nedeniyle bu Kurumdan emekli olsanız da, son defa Emekli Sandığına tabi görevden emekliye ayrılmayanlara emekli ikramiyesi ödenmez.

SSK’ya 1260 gün prim ödeyerek daha erken emekli olursunuz

Doğum tarihim 01.01.1960. SSK başlangıç tarihim 26.11.1988, prim gün sayım 24. Bağ- Kur başlangıç tarihim 02.10.1989, Bağ- Kur terk tarihim 15.08.2005, Bağ-Kur prim gün sayım 15 yıl 10 ay 10 gün. Bu şartlar altında ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması yapayım mı? Hangi kurumdan emekli olmamı tavsiye edersiniz?

Bağ-Kur’dan emeklilik için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödemiş olmanız gerekiyor. SSK’dan emeklilik için ise 1260 gün 4/a (SSK) kapsamında prim ödemeniz yeterli. Bu nedenle emeklilik planlamanızı SSK’dan emeklilik üzerine yapmanızı öneririm.

Mevcut prim ödeme gün sayınız SSK’dan emeklilik için yeterli. Ancak emekli aylığı bağlayacak kurumun tayininde, emeklilik tarihinden geriye doğru prim ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360x7=2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca ve kendi mevzuatına göre emekli aylığı bağlanıyor. Bu nedenle SSK’dan emeklilik için 4/a (SSK) kapsamında çalışmaya başlayarak Bağ-Kur sigortalılığınızdan sonra en az 3,5 yıl (1260 gün) prim ödemeniz gerekiyor. 1260 prim gününü tamamladığınızda 25 yıllık sigortalılık süresi için eksik gününüz kalırsa, bu süreyi askerlik borçlanması yaparak tamamlayabilirsiniz.

Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması

Hiç bir kurumda çalışmadım. 1995-2000 yılları arasında Almanya’da bulundum. 2000 yılından sonrada giriş çıkış yaptım (ev kadınıydım). Almanya’da bulunduğun yılları isteğe bağlı olarak borçlanabilir miyim? Borçlanırsam nasıl nereye başvuracağım?
Hatiçe Çelebi

Yurtdışında 18 yaşından sonra ev kadını olarak geçen sürelerinizi borçlanabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet borçlanmasına ilişkin başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Kurumun web sayfasından temin edilecek “Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi” ekinde yurtdışında geçen süreleri ispatlayan belgeler ve nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak.

Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, yurtdışında oturduğunuza dair alacağınız ikamet belgesi (Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca, yurtdışında ise konsolosluklarca yapılmış tercümesi ile birlikte), ikamet belgesi temin edemiyorsanız yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihleri, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının noter tarafından tasdikli fotokopisi ya da emniyet müdürlüğünden alacağınız yurda giriş-çıkış çizelgesi ile belgelendirmeniz gerekiyor.

Yurtdışı borçlanma tutarı, borçlanma talep tarihindeki asgari ücretin günlük tutarı ile 6,5 katı arasında olmak üzere kendinizce belirlenecek prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si kadar olacak. Bugün için geçerli olan asgari ücrete göre hesap yaptığımızda günlük borçlanma tutarı en az (21,29x0,32=) 6,81 YTL, en fazla (138,39x0,32=) 44,28 YTL olacak. Tahakkuk ettirilen borç tutarının üç ay içinde ödenmesi gerekecek.

Yurtdışı borçlanma tutarını üç ay içinde ödemek gerekiyor

1963 doğumluyum. 1980 yılında (kaza-i rüşt belgesi ile) başlayan memuriyetimin üzerine (devredilen) Emekli Sandığına 16 yıl 1 ay ve 21 gün ile 3201 sayılı kanuna göre 4. derece 3. kademeden 0,051448 katsayıya göre aylık tutarın yüzde 36'sı üzerinden yurtdışı borçlanması yapmama karar verildi. Buna göre 64.740 YTL ödemem gerekiyor.

Bu borcun tamamını 3 ay içerisinde ödemem isteniyor. Bunu taksitlendirme imkanım var mı?

Ne kadar emekli maaşı alacağımı öğrenmem mümkün mü?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlara ikramiye var mıdır?

Emekli olduktan sonra Türkiye'de doktora eğitimine veya başka bir iş ya da memuriyete başlamam halinde maaşımın tamamı kesilir mi?
Doğan Okçu

Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin 3201 sayılı Kanununa göre, tahakkuk ettirilen borçlanma prim borcunun tebligat tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi gerekiyor. Tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmemesi halinde yeni başvuru şartı aranıyor.

Verdiğini bilgilere göre, bugün için yaklaşık 800 YTL civarında emekli maaşı alırsınız.

Devlet memuriyetinde geçirdiğiniz süre için emekli ikramiyesi ödenir. Ancak bunun için son defa Emekli Sandığına tabi görevden emekliye ayrılmış olmanız gerekiyor.

Emekli olduktan sonra tekrar 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlarsanız emekli aylığınız kesilir. 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlamanız halinde emekli aylığınız kesilmez.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Sezgin Özcan

 

Okunma: 3618

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli ikramiyesi için en son Emekli Sandığı’na tabi olmalısınız