Kredi Kartlı Satışlar İle İlgili Vergi İncelemeleri Hakkında Odamızın Görüş Ve Önerisi

 

31.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kredi Kartlı Satışlar İle İlgili Vergi İncelemeleri Hakkında Odamızın Görüş Ve Önerisi

MALİYE BAKANLIĞI İst.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Bşk. 31 Mayıs 2006 Çarşamba - Sayı: 8881

Başkanlığınızca Türkiye genelinde Kredi kartı POS cihazı kullanan mükelleflere bilgilendirme yazısı gönderilmektedir.

Söz konusu yazıda özetle; Tespiti yapılan yıl veya yıllarda kredi kartı işlem cihazı (POS) kullanmak suretiyle yapılan tahsilat ile mükelleflerin vermiş oldukları Katma Değer Vergisi beyannamelerinde bildirdikleri rakamlarda uyumsuzluk olduğu, bu uyumsuzluğun kontrol edilerek 12/Haziran/2006 Tarihine kadar, VUK Pişmanlık hükümlerine göre beyanda bulunulmasını tavsiye edilmektedir.

Öncelikle mükelleflere gönderilen yazının hukukiliğini tartışmamız gerekir. Bu yazı incelemeye davet yazısı veya bilgi isteme yazı değildir. Mükelleflerin bağlı oldukları Vergi Dairesi tarafından gönderilmemiştir. (Vergi Dairelerinin böyle bir yazıdan bilgi sahibi olmadıkları öğrenilmiştir.) Mükelleflerin bu yazıya yanıt vermeleri beklenemez. Zira ;Vergi Dairesindeki Mükellef Tarh dosyasında mevcut olmayan bu yazı için izahat verilmesi yerinde olmayacaktır. Bu durumda Vergi Dairesi’nce VUK Mükerrer 355. Maddeye göre özel usulsüzlük cezası kesilmesi de söz konusu olamayacaktır.

Vergi incelemesi, idarenin her zaman yapacağı ve yaptığı bir eylemdir. Ancak inceleme öncesi yapılacak hazırlıklarda derlenecek bilgiler sağlıklı verilerden oluşması gerekir.

Mükelleflere gönderilen yazılarda belirtilen rakamların afaki ve abartılı olduğu tespit edilmiştir. Ticari hayatta POS cihazları, satış işlemlerinin yanı sıra satışların taksit ile yapılmasında veya cari hesap tahsilatlarında da kullanılmaktadır.

KDV Beyannamelerindeki bildirim satırındaki rakamlar ile kredi kartı merkezinden alınan rakamların uyumsuzluğu bu nedenlerden oluşmaktadır. Oysa; KDV Beyannamelerindeki Kredi kartlı satışları bölümünün yeniden düzenlenmesi ile elde edilecek bilgilerin daha sağlıklı olacağı bir gerçektir.

Beyannamelerdeki ilgili bölümün aşağıdaki şekilde düzenlenmesi ile uyumsuzluklar asgariye inecektir.

*Kredi kartlı satışların tamamının tahsil edildiği satır,
*Kredi kartı ile yapılan taksitli satışların yer aldığı satır,
*Belgesi önceden düzenlenmiş olan satışların kredi kartı ile tahsil edildiği satır (Cari Hesap tahsilatları)

Meslek mensuplarımız müşterilerine gelen yazıdaki rakamları kontrol ederek, gerçekten unutulan satış rakamları var ise pişmanlık hükümlerine göre yerine getireceklerdir. Farklı durum söz konusu olması halinde, yapılacak Vergi incelemelerinde izahta bulunacaklardır.

Yukarıda arz ettiğimiz konuların çözümü kavuşturulmasından sonra gerekirse Vergi incelemelerin yapılması yerinde olacaktır. Başkanlığınızca başlatılan bu işlemin bir kez daha göz geçirmenizi dileği ile;

Gereği bilgilerinize arz olunur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 1320

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kredi Kartlı Satışlar İle İlgili Vergi İncelemeleri Hakkında Odamızın Görüş Ve Önerisi