Türkiye bunların muhasebesini iyi yapsın

 

28.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS OF ISTANBUL

 

 

Türkiye bunların muhasebesini iyi yapsın

 

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, dalgasız, sürdürülebilir ekonomik büyüme ile enflasyonsuz sosyal ve ekonomik kalkınma için her ekonomik olayın kayıt altına alınması gerektiğini belirtti.

 

Meclis Genel Kurulu'nda 1 Mart 1989 tarihinde 3568 Sayılı Yasa'nın kabul edilmesiyle "muhasip, katip" gibi tanımlamalarla anılan muhasebeciler mesleki statülerini kazandı.

 

 1 Mart Muhasebeciler Günü dolayısıyla açıklama yapan Yahya Arıkan, Türk şirketlerinin dünya pazarlarında rekabet edebilir duruma gelmesi için de önem taşıyan Türk Ticaret Kanunu'nun günümüz standartları doğrultusunda değiştirilmesinin önemine değinirken "Son yıllardaki uygulamalara bakıldığında Türkiye şeffaflık ve denetim konusunda iki ileri, bir geri adımlarla hareket ediyor" dedi.  Arıkan, şeffaflık ve denetim konusundaki kilometre taşlarını anımsattı:

 

-  1981'de çıkan Sermaye Piyasası Kanunu , getirdiği  finansal açıklama ve denetim kuralları,

 

-  1989'da çıkan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Kanunu ve kurduğu Muhasebe Meslek Odaları ve Odalar Birliği.

 

-  1993 Yılında çıkan Tek Düzen Hesap Planı,

 

-  2003'te çıkan 4487 sayılı kanunla kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu kurulması.

 

İSMMMO Başkanı Arıkan, Türkiye'nin muhasebesini iyi yapması gereken konu başlıklarını şöyle sıraladı:

 

-  Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yatırımları çekmesinin ilk koşulu kayıtdışını engellemektir. Vergi yükünün sadece kayıtlıların üzerinde olması oranları yükseltiyor. Kayıtdışı nedeniyle yüksek vergiyle başı dertte olan Türkiye'nin bu sorunu çözmesi zorunludur.

 

-  Ortalama 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nu değiştiren tasarı bir sonraki yasama dönemine ertelendi. Oysa yeni Türk Ticaret Kanunu tasarısı Türk işletmelerinin uluslararası ticaret, endüstri, hizmet ve sermaye piyasalarında güvenilir olması için, sağlıklı denetim, şeffaf yapının oturtulması ile AB’ye uyum konusunda önemli bir fırsat veriyor.

 

Finansal rapor açıklamalarının toplum içinde yaygınlaşması, sağlanamamıştır. Ekonomik birimlerimizin büyük çoğunluğu, yılda en az bir kez finansal bilgilerini topluma açıklama zorunluluğu kapsamına alınamamıştır.


Siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, dokunulmazlıklarla korunan önemli siyasetçiler, belediyeler ile devlet ve belediye işletmeleri, kooperatifler, topluma finansal bilgi açıklamamaktadırlar.


Topluma açıklanan finansal bilgilerin, bağımsız denetim uzmanlarınca denetlenmesi alanında önemli eksiklerimiz vardır.
 

 

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 656

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Türkiye bunların muhasebesini iyi yapsın