Vergide indirim yaptığınız faturayı beş yıl saklayın

 

18.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergide indirim yaptığınız faturayı beş yıl saklayın

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk.18 Mart 2007 Pazar

Mart, her türlü mal alım satımı ile uğraşanlar ve esnaf, sanatkar, serbest meslek sahipleri için kazançları beyan etme ayı. Mükellefler, beyannamelerinde indirim yaptıkları harcamaları belgeleyen faturaları 5 yıl saklamak durumunda

Mart, Maliye’ye kazanç hesabı verme ayı. Gelir Vergisi Kanunu’na göre her türlü mal alım satımı, üretimi işiyle uğraşan; bakkal, manav, kasap, tuhafiyeci, tekstil ürünü satıcısı, nalbur, berber, terzi gibi esnaf ve sanatkarlar ile serbest meslek faaliyeti olanların (serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, doktor, avukat, mimar, mühendis) kazançlarını yıllık beyanname ile beyan etmeleri gerekmektedir. Mükelleflerin gideri ile gelirleri kıyaslanarak ve indirimler uygulanarak ödeyecekleri vergi hesaplanacaktır.

İndirim hakkı olan harcamalar...

Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek kazanç sahipleri kanunen kabul edilen ve defterlere yazılan giderlerinden başka, bazı şahsi harcamalarını yıllık beyanname üzerinden indirme hakkına sahiptirler. Yıllık beyanname üzerinden indirim hakkı verilen harcamalar şunlar:

* Bağ-Kur primleri,

* Beyan ettikleri gelirlerinin % 5’i kadar kendisine, eşine ve küçük çocuğuna ait sağlık, hayat, kaza, vb. sigorta primleri, yüzde 10 kadar bireysel emeklilik primleri,

* Beyan ettikleri gelirlerinin % 10’u kadar, kendisinin eğitim ve sağlık giderleri. (Bu giderlerin indirim olarak kabul edilmesi için eğitim ve sağlık kurumlarının Türkiye’de vergi mükellefi olmaları gerekmektedir. Bu harcamalar karşılığı fatura ve benzeri belgeler alınıp, 5 yıl saklanması gerekir.)

* Bağış ve Yardımlar (Gelirin % 5’ini geçemez.)

* Sakatlık İndirimi (Serbest meslek kazanç sahiplerine uygulanır.)

Vekil öğretmenler Emekli Sandığı’na tabi değildir

SORU: 1989 ve 1990 Yıllarında Tirebolu MEB Lisesi’nde vekil öğretmenlik yaptım ama Emekli Sandığı kayıtlarında numaram veya kaydım yok. Ne yapmam gerekiyor? Bu konuda bana bilgi verebilir misiniz?
Sevim Yanıkömer (Güven)

CEVAP: Vekil öğretmenler memur olmadıkları için Emekli Sandığı’na bildirilmemektedir. O dönemdeki çalışmalarınız SSK’ya bildirilmiştir. Bu nedenle okulla görüşerek SSK’ya yapılan bildirimleri öğrenebilir veya ilgili SSK Müdürlüğü’nden numaranızı ve hizmetlerinizi isteyebilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 655

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergide indirim yaptığınız faturayı beş yıl saklayın