Ev alacaklar, aman dikkat!!!

 

29.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ev alacaklar, aman dikkat!!!

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk. 29 Nisan 2007 Pazar

Detaylı Resim için tıklayınız Ev sahibi olayım derken, yüklü bir emlak vergisi borcu ile karşılaşmamak için alacağınız evin borcunu soruşturun

Gayrimenkul alım ve satımı sırasında alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı öder. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 63. maddesinde yapılan değişiklik sonucu harca esas olan vergi değerinin, Emlak Vergisi’nde olduğu gibi her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması benimsenerek bu konudaki sıkıntılara son verildi.

Günümüz Türkiye koşullarında tapu harcından kaçınmak için resmi senette yer alan satış bedeli gerçek satış bedelinden daha düşük gösterilmekte ve böylece daha düşük tutarda tapu harcı ödenmektedir.

Ancak tapu devir bedelinin olduğundan düşük gösterilmesi vergisel açıdan mükellefleri oldukça büyük ve kaldıramayacakları problemlerle karşı karşıya bırakmaktadır. Daha sonra yapılan tespitler neticesi cezalı harç tahsil edilmektedir.

Bildirim verme süresi

Emlak Vergisi Kanunu’na göre yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) Emlâk Vergisi bildirimi verilmesi zorunludur.

Bildirimler;

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,

b) Emlak Vergisi Kanunu’nun 33’üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde emlağın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.

Bu haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir.

Müteselsil sorumluluk esası

Bina, arsa ya da arazi alanların dikkat etmeleri gereken önemli bir husus vardır ki o da Emlak Vergisi’ndeki müteselsil sorumluluk esasıdır.

Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. maddesine göre Emlak Vergisi’nin konusuna giren gayrimenkullerin devir ve ferağından önce vergi ilişiğinin (Emlak Vergisi’nin ödenmiş olup olmadığının) aranılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinin ödenmesinden, devreden ve devralan için müteselsil sorumluluk esası getirilmiştir. Devralanın ödeyeceği vergiden dolayı devredene rücu hakkı saklı bulunmaktadır.

Yukarıda bahsedilen durum gibi tatsız olaylarla karşılaşılmaması için ise yapılması gereken; gayrimenkul alan kişilerin tapuda devir işlemi yapılmadan önce mutlaka ilgili gayrimenkulun Emlak Vergisi yönünden bağlı olduğu belediyeye gidip, bu gayrimenkulün emlak vergi borcu olup olmadığını araştırmasıdır.

Şubat’ta alınan gayrimenkulün bildirimi ne zaman yapılmalı?

Şubat 2006 tarihinde alınan bir gayrimenkul için, 31 Aralık 2006 tarihine kadar ilgili belediyeye bildirim yapılması gerekir.

30 Kasım 2006 tarihinde alınan bir gayrimenkul için Şubat 2007 sonuna kadar ilgili belediyeye bildirim yapılmasıdır.

Süresinde verilmezse Usulsüzlük Cezası kesilir

Emlak Vergisi Kanunu’na uygun olarak süresinde verilmeyen Emlak Vergisi bildirimleri için 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 352’nci maddesine göre Usulsüzlük Cezası kesilir. Emlak Vergisi bildirimleri VUK 371. Madde hükümlerine göre “Pişmanlık” ile verilemez.

Müşterek mülkiyette bildirim nasıl yapılır?

ElbİrlİĞİ (Müşterek) mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.

Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır. Satın alınan gayrimenkulun, Emlak Vergisi mükellefiyeti izleyen yıldan itibaren başlar. Alıcı, gayrimenkule aldığı yıl için Emlak Vergisi ödemez.

Emekli maaşım neden düşük?

Soru: 2 Eylül 1999’da emeklilik dilekçemi verdim ve 7625 iş günü ile emekli oldum. Ancak en düşük emekli aylığı olan 525 YTL alıyorum. Gerek SSK Genel Müdürlüğü’ne gerekse Çalışma Bakanlığı’na yazdığım dilekçeler sonuç vermedi. Ne yapmalıyım?

Nazım Özbek

Cevap: SSK emeklilerinin maaşlarının hesaplanmasında gün sayısı önemli ancak asıl önemli olan ödenen prim matrahının yüksek olmasıdır. Sosyal güvenlik kurumu başkanlığı SSK tahsisler dairesi başkanlığı Sıhhiye-Ankara adresine itirazlarınızı bildirin. Buradan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 751

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ev alacaklar, aman dikkat!!!