Aracı çalınan bir de para cezası ödüyor

 

06.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Aracı çalınan bir de para cezası ödüyor

Çalınan araçların sahipleri, bu araçlar için vergi vermek ve hatta çalınma tarihinden sonra kesilmiş olan para cezalarını bile ödemek zorunda...

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Bşk. 06 Mayıs 2007 Pazar

Türkiye genelinde 2006 yılı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 10 milyonu aştı. Ülkemizde özellikle son yıllarda araç çalınması olayları giderek artmış bulunuyor. Bu bağlamda çalınan araçların bulunması giderek zorlaştı. Konuya ilişkin herkesçe bilinen bir gerçek de çalınan araçların belli yerlerde sökülerek parça olarak satılması olayının artık izlenemez hale gelmesidir.

Vergisini de ödüyoruz

Birçok çalıntı olayının faili bulunamadığı gibi çalınan araçlara da ulaşılamamıştır. Buna karşılık çalınan araçların sahipleri, araçları için vergi ödemek ve hatta çalınan araçlar için çalınma tarihinden sonra kesilmiş olan para cezalarını da ödemek zorunda kalmışlardır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre; çalındığı tarihten itibaren aradan 1 ay geçmiş olması şartıyla araç sahibi tarafından verilen ve ekinde savcılık veya mahalli karakoldan alınan çalınma olayına ait belgede bulunan dilekçeye dayanılarak, trafik kuruluşlarınca taşıt araçlarının tescil kaydının silineceği ve ilgili vergi dairesine işlemi müteakip en geç 7 iş günü içersinde bilgi verileceği ifade edilmiştir.

Çalınan araçların bulunması halinde ise, araç sahibinden yeniden dilekçe alınarak aracın tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işlemi yapıldıktan sonra durum ilgili vergi dairesine bildirilerek vergi kaydının açılması sağlanacaktır.

Çalınan araçların tescil kayıtlarının silinmesi ve tescil kayıtlarının silindiğinin trafik tescil kuruluşlarınca ilgili vergi dairelerine bildirilmesi halinde; tescil kaydının silindiği tarihi takip eden dönemin başından itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Kanunu’nun 8’inci maddesi hükmü gereğince, bu araçlardan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetleri bulunan kişilerin mükellefiyetleri sona erdirilecektir.

İkinci taksit mağdurdan

Örneğin, 20.8.2006 tarihinde hırsızlık nedeniyle bir aracın tescil kaydının silinmesi ve bu durumun vergi dairesine bildirilmesi üzerine, çalınan araçtan dolayı MTV mükellefiyeti bulunan kişinin bu mükellefiyeti 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle sona erdirilecek ancak araç sahibi 2006 yılının ikinci taksit MTV’yi ödemekle mükellef olacaktır.

Çalınan araçların bulunması halinde ise bu araçların tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltme işleminin yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren MTV mükellefiyeti başlatılacaktır.

Örneğin, 20.12.2004 tarihinde çalınma nedeniyle trafik tescil kaydı silinen bir taşıt aracı 16.11.2005 tarihinde bulunmuş ve aracın tescil kaydı üzerinde gerekli düzeltmenin yapıldığı trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirilmiş ise önceden sona erdirilen mükellefiyet kaydı taşıt sahibi adına 1 Temmuz 2005 tarihi itibariyle yeniden açılacak. 2005 yılının ikinci taksit MTV bulunan aracın sahibi tarafından ödenecektir.

Aracınız çalınırsa bunları mutlaka yapın

Karakol tarafından tutulan tutanak ile Oto Hırsızlık Büro Amirliği’nden çalıntı olduğuna dair belge getirilir.

Çalındığı tarihten itibaren 1 ay geçmiş olması şartıyla, araç sahibinin istemesi halinde, savcılık veya mahalli karakoldan alınan, çalınma olayına ait belgenin eklendiği dilekçe alınır ve trafik kuruluşunca tescil kaydı silinerek vergi dairesine bilgi verilir.

Araçla birlikte araca ait belgeler de çalınmış ise, sahibine isteği halinde aracın kayıtlarına ‘Çalınmıştır ‘ şerhi konulduğuna dair yazı verilir.

İsteğe bağlı sigortada da yaş bekleme zorunluluğu var

SORU: Eşimin doğum tarihi 20.9.1975. İsteğe bağlı başlangıç tarihi 1.05.2003 olup 10 sene pirim ödedikten sonra 52 yaşında emekli maaşı bağlanabileceğini söylediler. Bu pirimi 15 sene ödersek yaş beklemeye gerek kalmayacağı gibi bir söylem duydum. Bu ne kadar doğrudur? Ayrıca eğer değil ise eşim ne zaman isteğe bağlı sigortadan emekli olacaktır.

Erkan Hüdaverdi

CEVAP: Duyduklarınızın doğruluk payı yok. İlk defa 8.9.1999 tarihinden sonra işe giren sigortalılara Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından şu şartlarla yaşlılık aylığı bağlanacaktır:

a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve en az 7.000 gün,

b) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4.500 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartı ile emekli aylığına hak kazanacaklar. Bu durumda, eşiniz 58 yaşını ve 7.000 günü doldurarak ya da 58 yaşını, 25 yıl sigortalılık süresini ve 4.500 prim gününü doldurup SSK’dan yaşlılıktan emekli olabilecektir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

İşverenlerin, en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte işyerini SSK Sigorta Müdürlüğü’ne işyeri bildirgesiyle bildirmesi gerekmektedir.

İşverenlerin, işçi çalıştırmaya başladığında en geç bir ay içinde işyerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne bildirmesi gerekmektedir.

SSK’da sigortalıların işe başlatmadan önce; sigortalı işe giriş bildirgesiyle ilgili sigorta müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 3948

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Aracı çalınan bir de para cezası ödüyor