Baz istasyonu vergisini her daire kendi öder

 

10.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Baz istasyonu vergisini her daire kendi öder

Yahya Arıkan - İstanbul SMMM Odası Yönetim Kurulu Bşk.

Apartman yönetimlerinin, baz istasyonu veya dış cepheye reklam alınması durumunda, elde edilen iratlar nedeniyle Gelir ve Kurumlar Vergisi yükümlülüğü yok. Çünkü bina dış cephelerinin ve çatılarının maliki apartman yönetimi değil, kat malikleri

Yaşamımızın vazgeçilmez mekanlarından olan apartmanlar, Kat Malikleri Kurulu’nca yönetilir. Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler. Ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur ve kural olarak vekilin haklarına sahiptir.

Binaların duvar dış yüzeyleri ve çatıları mütemmim cüzileridir. Bu nedenle bu yerlerin kiralanması karşılığı elde edilen iradın gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Reklamın vergisi var
Apartman yönetimlerinin, apartman dış cephelerini veya çatılarını reklam amacıyla kiraya vermeleri durumunda, elde edilen iratlar nedeniyle Gelir ve Kurumlar Vergisi yükümlülüklerinin doğmaması gerekir. Çünkü bina dış cephelerinin ve çatılarının maliki apartman yönetimi değil, kat malikleridir. Dolayısıyla bu gelirler nedeniyle kat malikleri vergiye tabi tutulacaktır.

Ayrıca yapılacak kira ödemelerinin gayrı safi tutarı üzerinden, kiracılar tarafından (Reklam veren pano sahipleri) GVK md. 94/5-a’ya göre yüzde 20 oranında Gelir Vergisi tevkifatının (kesintisinin) yapılması gerekmektedir.

Öte yandan GSM telefonlarını işleten şirketler ülkemizdeki plansız kentleşmenin de bir sonucu olarak özellikle büyük şehirlerimizde yerleşim yerlerinin ortasına ve kullanılan binalara baz istasyonları kurmaktadırlar. Apartman yönetimleri tarafından apartmanlara ait ortak kullanıma mahsus yerlerin baz istasyonları kurulması amacıyla söz konusu şirketlere kiralanması sonucu elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi gerekir.

Sınıra dikkat edin
Tüzel kişiliğe sahip olmayan apartman yönetimlerinin gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunmadığı gibi, baz istasyonlarını işleten kurumlara veya reklam panosu asılmak suretiyle kiraya verilen ortak kullanıma mahsus yerlerin mülkiyeti de bu yönetimlere ait değildir. Kat maliklerine aittir. Dolayısıyla anılan yerlerin kiralanmasında elde edilen gayrimenkul kira gelirleri ile ilgili vergisel yükümlülüklerin bu gelirleri elde edenlerce yerine getirileceği açıktır. Kat maliklerinin elde ettikleri brüt kira gelirleri kanunda belirtilen beyan sınırının altında kalması halinde Gelir Vergisi Beyannamesi verilmeyecektir.

Bireysel emeklilikte vergilendirmeye yeni örnekler...

ÖRNEK-1-
10 yıl süreyle prim, aidat veya katkı payı ödemeden ayrılanlara yapılan ödemelerde vergileme;

Birikimler toplamı 50.000,00 YTL

Vergiden istisna tutar ————-

Stopaj tabi tutar 50.000,00 YTL

Kesilecek stopaj (%15) 7.500,00 YTL

Yapılacak ödeme 42.500,00 YTL

ÖRNEK-2-
10 yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar ile diğer sandık ve sigortalardan 10 yıl süreyle prim veya aidat ödeyenlere ve vefat, malûliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerde vergileme;

Birikimler toplamı 50.000,00 YTL

Vergiden istisna tutar ————-

Stopaj tabi tutar 50.000,00 YTL

Kesilecek stopaj (%10) 5.000,00 YTL

Yapılacak ödeme 45.000,00 YTL

Askerlik borçlanması ne zaman yapmalı?
SORU: 06.09.1966 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 01.02.1988, 01.02.2007 tarihi itibariyle prim ödeme günüm: 6002. 26.12.2006’da askerlik borçlanma kararı aldırdım. Askerlik sonrası sigortalı oldum. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olabilirim? Zira prim günüm şu an 6 bin gün olup bana bir faydası olabilir mi?
Hüseyin BALCI

CEVAP: Askerlik borçlanması yapmazsanız 50 yaşını ve 5 bin 375 günü doldurmak koşuluyla 06.09.2016’dan sonra SSK’dan emekli olabileceksiniz. Ancak askerlik borçlanması yaparsanız 49 yaşını, 5300 günü doldurmak koşuluyla 06.08.2015’den sonra SSK’dan emekli olabileceksiniz. Bu durumda askerlik borçlanması yapmanızı öneririz.

Gelir 19.000 YTL’den azsa beyanname verilmeyecek
10 maliki bulunan apartmanının çatısına konan baz istasyonu ve reklam panosundan 2007 yılında 175.000 YTL brüt kira geliri elde edilmiştir. Kişi başına 17.500 YTL gelir elde edildiği için malikler 2008 yılında, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. (Kesinti yolu ile vergilendirilmiş başka kira gelirleri yoksa) Çünkü; kesinti yolu ile gelir elde eden kişilerin 2008 yılındaki beyan sınırı 19.000 YTL’dir. Elde edilen kira gelirlerinin apartman yönetimleri tarafından tahsil edilip, apartmanların ortak giderlerinde kullanılması, bu gelirlerin yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda kişilerin vergilendirilmesine mani teşkil etmez. Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nda sayılan mal ve haklar arasında yer alan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri bir iktisadi işletmeye dahil olmamaları şartıyla KDV’sinden müstesnadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 2195

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Baz istasyonu vergisini her daire kendi öder