Yapı kooperatifinin vergi muafiyeti şarta bağlı

 

22.07.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yapı kooperatifinin vergi muafiyeti şarta bağlı

Yahya Arıkan İstanbul SMMM Odası Bşk. 22 Temmuz 2007 Pazar

Yapı kooperatifleri, Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre vergiden muaf. Ancak muafiyetin, sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması, yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden pay verilmemesi, yedek akçelerin ortaklara dağıtılmaması gibi şartları var.

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre; tüketim ve taşımacılık kooperatifleri hariç olmak üzere, ana sözleşmelerinde sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması, yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden pay verilmemesi, yedek akçelerin ortaklara dağıtılmaması ve sadece ortaklarla iş görülmesine (Yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir iş yeri veya konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmaz) ilişkin hükümler bulunup, bu hükümlere fiilen uyan kooperatifler ile bu kayıt ve şartlara ek olarak kuruluşundan inşaatın bitim tarihine kadar yönetim ve denetim kurullarında, söz konusu inşaat işlerini kısmen veya tamamen üstlenen gerçek kişilerle tüzel kişi temsilcilerine veya bunlarla ilişkili olduğu kabul edilen kişilere veya yukarıda sayılanlarla işçi ve işveren ilişkisi içinde bulunanlara yer vermeyen ve yapı ruhsatı ile arsa tapusu kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olan yapı kooperatiflerinin kurumlar vergisinden muaf oldukları hükme bağlanmıştır.

Kurumlar vergisi kanununda belirtilen yazılı şartları sağlayamayan yapı kooperatiflerinin muafiyeti 1/1/2006 tarihi itibarıyla sona ermiş sayılır hükmüne yer verilmiştir.

Nasıl yararlanılacak?

Yukarıda yer verilen Kanun hükümleri göz önünde bulundurulduğunda, kooperatiflerin kurumlar vergisinden muaf olabilmesi için ana sözleşmelerinde;

Sermaye üzerinden kazanç dağıtılmaması,

Yönetim kurulu başkan ve üyelerine kazanç üzerinden pay verilmemesi,

Yedek akçelerin dağıtılmaması,

Sadece ortaklarla iş görülmesine (Yapı kooperatiflerinin kendilerine ait arsalarını kat karşılığı vererek her bir hisse için bir iş yeri veya konut elde etmeleri ortak dışı işlem sayılmaz) ilişkin hükümler bulunması ve bunlara fiilen de uyulması gerekmektedir.

Öte yandan, yapı kooperatiflerinde yukarıda belirtilen şartların yanı sıra; kuruluşundan, inşaatın sona erdiği tarihe kadar yönetim ve denetim kurullarında, söz konusu inşaat işlerini kısmen veya tamamen üstlenen gerçek kişilerle tüzel kişi temsilcilerine veya bunlarla ilişkili olduğu kabul edilen kişilere veya sayılan bu kişiler ile işçi işveren ilişkisi bulunan kişilere yer vermemesi ve yapı ruhsatı ile arsa tapusunun kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olması şartları da aranmaktadır. Buna göre, öteden beri faaliyette bulunan ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre kurumlar vergisinden muaf olan yapı kooperatifleri ile 2006 yılı içinde kurulmuş olan yapı kooperatiflerinin 31.12.2006 tarihine kadar yukarıda belirtilen şartların tamamını sağlamaları gerekmektedir. Belirtilen tarihe kadar şartları yerine getirmeyen yapı kooperatifleri hakkında 01.01.2006 tarihinden itibaren kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmiştir.

Tarafların rızası olsa da izin hakkı kalkmaz

İşçinin, işyerine giriş tarihinden itibaren deneme süresi dahil olmak üzere, her çalışma yılını tamamlaması halinde o yıla ilişkin ücretli izne hak kazanır. Bir yıldan az süre için orantılı olarak yıllık ücretli izin hakkı doğmaz. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Tarafların rızası olsa bile, yıllık izin hakkı ortadan kaldırılamaz. Bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanun’un yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara 14 günden,

b) Beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

c) 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamayacaktır.

Bayrama denk gelirse

Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olmamalıdır. İzin iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izinden sayılmayacak. Bu nedenle, yıllık ücretli izinlerde sadece iş günleri dikkate alınır. İşyerlerinde Cumartesi günü çalışılıp çalışılmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Cumartesi günleri yıllık izne dahil edilecektir.

Hangi kurumdan emekli olabilirim?

SORU: SSK ve Bağ-Kur birleşecek diyorlar. Bu birleşme olduğu taktirde Bağ-Kur’dan SSK’ya geçebilecek miyim? Diğer sorum da ben askerden önce SSK’lı oldum, askerlik borçlanmasını yapabilir miyim? Fuat Ürün

CEVAP: Bir kurumdan diğerine, yani SSK’dan Bağ-Kur’a her zaman geçebilirsiniz. Emeklilik öncesindeki son 7 yılda hangi kuruma fazla prim öderseniz o kurumdan emekli olursunuz. Askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - (0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Yahya Arıkan

 

Okunma: 804

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yapı kooperatifinin vergi muafiyeti şarta bağlı